İlk Dondurmayı Kim Buldu - İlk Dondurmayı bulan


Yazın zevkle tattığımız dondurmanın tarihi geçmişine baktığımızda lezzetini bir başkalıkla tadacağımız bir gerçek.

Roma imparatoru Neron çok zalimdi. Zalim olduğu kadarda boğazına düşkündü. Aleyhinde olanlar ona "Pisboğaz Neron" yahut "Koca Şişko" derlerdi. O kadar boğazına düşkündü ki, emrinde bulunan yüzlerce kişiyi yeni yemekler icat etmek için görevlendirmişti. Bunlar gece gündüz çalışıp imparatorun beğeneceği yemekler yaparlardı.
Akıllı bir romalı bir gün dağlardan kar getirip üzerine bal ve meyva suları döktü. Elde ettiği tatlıyı sıcak bir yaz akşamı Neron'a sundu. Neron bunu o kadar beğendi, öylesine sevdi ki hemen o gece binlerce köleyi kar getirtmek için dağlara gönderdi. Böylece Roma'da dondurmacılık başlamış oldu.
1550 yılında Catherine de Medici adlı bir Fransız kadını Romalılardan öğrendiği dondurmayı Fransaya götürdü. Fransa kralı 1. Charles dondurmayı çok sevdi, ahçısına yüksek bir maaş bağladı ve dondurmanın tarifesini kimseye vermemesini emretti. Buna rağmen ahçı ağzını tutamadı. Bir arkadaşına dondurmanın nasıl yapıldığını öğretti. O da başkalarına anlattı ve bir anda Avrupaya yayıldı. Ancak dağlardan kar getirip muhafaza etmek çok zordu. Bu yüzden çok zengin olanlar dondurma yiyebiliyordu. 1775 yılında soğutma ve buz yapma sistemi keşfedilince dondurmacılık her tarafa yayılmış oldu. Artık istediğimiz an dondurma bulabiliyor ve yiyebiliyoruz. Ancak fazlası zararlıdır diyor, bu yüzden ölçülü yenilmesini tavsiye ediyoruz.
Yazın zevkle tattığımız dondurmanın tarihi geçmişine baktığımızda lezzetini bir başkalıkla tadacağımız bir gerçek.

Roma imparatoru Neron çok zalimdi. Zalim olduğu kadarda boğazına düşkündü. Aleyhinde olanlar ona "Pisboğaz Neron" yahut "Koca Şişko" derlerdi. O kadar boğazına düşkündü ki, emrinde bulunan yüzlerce kişiyi yeni yemekler icat etmek için görevlendirmişti. Bunlar gece gündüz çalışıp imparatorun beğeneceği yemekler yaparlardı.
Akıllı bir romalı bir gün dağlardan kar getirip üzerine bal ve meyva suları döktü. Elde ettiği tatlıyı sıcak bir yaz akşamı Neron'a sundu. Neron bunu o kadar beğendi, öylesine sevdi ki hemen o gece binlerce köleyi kar getirtmek için dağlara gönderdi. Böylece Roma'da dondurmacılık başlamış oldu.
1550 yılında Catherine de Medici adlı bir Fransız kadını Romalılardan öğrendiği dondurmayı Fransaya götürdü. Fransa kralı 1. Charles dondurmayı çok sevdi, ahçısına yüksek bir maaş bağladı ve dondurmanın tarifesini kimseye vermemesini emretti. Buna rağmen ahçı ağzını tutamadı. Bir arkadaşına dondurmanın nasıl yapıldığını öğretti. O da başkalarına anlattı ve bir anda Avrupaya yayıldı. Ancak dağlardan kar getirip muhafaza etmek çok zordu. Bu yüzden çok zengin olanlar dondurma yiyebiliyordu. 1775 yılında soğutma ve buz yapma sistemi keşfedilince dondurmacılık her tarafa yayılmış oldu. Artık istediğimiz an dondurma bulabiliyor ve yiyebiliyoruz. Ancak fazlası zararlıdır diyor, bu yüzden ölçülü yenilmesini tavsiye ediyoruz.

Beğeniler: 0
Favoriler: 0
İzlenmeler: 4716
favori
like
share
djbarish Tarih: 06.07.2009 16:54
birkere yazman yeterliydi