Atatürk Çiçeği

Son güncelleme: 23.11.2009 15:26
  • Atatürk Çiçeği - Atatürk Bitkisi - Atatürk Çiçek Resimleri

    noimage


    Atatürk çiçeği (Euphorbia pulcherrima), anavatanı Meksika ve Orta Amerika olan sütleğengiller familyasına ait bir çiçek türü.

    İngilizce adı olan Poinsettia'yı bu bitkiyi 19.yy'da Meksika'dan ABD'ye götüren ve yaygınlaştıran ABD'li devlet adamı, psikiyatrist ve bitkibilimci Joel Roberts Poinsett' den alır. "Atatürk" adı ise, bir süs bitkisi olarak Türkiye'de yetiştirilmesi ve tanınmasına ön ayak olan Mustafa Kemal Atatürk'ten gelir. Bitkinin diğer bir adı da 'Noel yıldızı'dır.

    Bilimsel sınıflandırma

    Alem: Plantae (Bitkiler)
    Bölüm: Magnoliophyta (Kapalı tohumlular)
    Sınıf: Magnoliopsida (İki çenekliler)
    Takım: Malpighiales
    Familya: Euphorbiaceae (Sütleğengiller)
    Cins: Euphorbia
    Tür: E. pulcherrima
    Binominal adı: Euphorbia pulcherrima
    Özellikleri
    Tipik olarak 60 cm-5 m kadar boylanırlar. Koyu yeşil renkli yaprakları büyük, uzun ve sivri uçludur. Çanak yaprakları kırmızı, pembe veya beyazdır. Çanak yapraklar çoğunlukla çiçek zannedilmektedir; fakat gerçek çiçekleri çok küçük, sarı renkli ve gösterişlidir

    Sıcaklık
    Çiçeklenme döneminden önce 15 - 20 santigrat derece, çiçeklenme döneminde 13-15 santigrat derece, çiçeklenme döneminden sonra 10-12 santigrat dereceye gereksinim duyar. Çiçekli iken 13 santigrat derecenin altına düşmemelidir. Yüksek oranda nem (% 70-75) ister.

    Işık
    Yazın aydınlık yarı gölge yerleri sever. Yaprakların renklenmesi için eylülden itibaren yoğun ışık ister. Kışın çiçeklenme döneminde çok aydınlık yerlerde bulundurulmalıdır. Bitki doğrudan güneş ışığından korunmalıdır.

    Saksı Harcı
    Hacim olarak 3 kısım turba, 3 kısım yaprak çürüntüsü, 2 kısım tınlı toprak, 2 kısım yanmış ahır gübresi, 3 kısım kum ve 2 kısım perlitin karışımıyla elde edilen harç da kullanılabilir.

    Üretim Tekniği
    Üretimi çelik ile yapılır. Çelikleri genç sürgünlerden 7,5-10 cm uzunluğunda olmak üzere tepe çeliği tarzında ve Nisan - Mayıs aylarında alınır. Ancak bu çeliklerden yetişen bitkiler yıl sonunda 15-20 cm olur.Eğer daha bodur bitkiler isteniyorsa çelikler Ağustos ayında alınmalıdır. Alınan çelikler, özsuyun akmaması için odun kömürü tozuna batırılarak, hacim olarak eşit miktarlarda turba ve kum karışımına dikilirler. Ortam sıcaklığı 18-21 santigrat derece olmalıdır.

    Bakım Önerileri
    Saksı değiştirme her yıl nisan ayında yapılır. Gübreleme, Haziran - Ekim ayları arası haftada bir kez 1-2 g/l kompoze olarak verilir.Bitki, Haziran'dan Eylül'e değin sürgün verme esnasında ılık su ile bolca sulanmalı, sıcak havalarda yapraklarına su püskürtülmelidir. Çiçeklenme süresince (Aralık- Ocak ayları) verilen su miktarı azaltılmalıdır. Çiçekli halde iken bitkiye çok su verilirse yapraklarının döküldüğü görülür. Dinlenme dönemi olan Ocak ortasında Nisan ortasına kadar ise çok az su verilmeli veya toprağı tümüyle tutulmalıdır.Yaşlı bitkiler çiçeklenmesi bittikten sonra Nisan ayında topraktan itibaren 10-15 cm. kalacak şekilde kesilerek budanmalıdır.

    Hastalık ve Zararlılar
    Önemli hastalıkları kloroz, yaprak dökülmesi, kök kanseri ve kurşuni küftür. Zararlıları ise kırmızı örümcek ve un bitleridir.
#15.06.2009 15:33 0 0 0
  • SAOL komPoZizYoN ODEvime YarADI :P
#23.11.2009 15:26 0 0 0