Çinkonun Büyüme ve Gelişme Üzerine Etkileri

Son güncelleme: 16.06.2009 08:17
  • çinko eksikliği - çocuklarda çinkonun önemi
    noimage



    Çinko eksikliğinin çocuklar üzerindeki etkileri incelendiğinde daha çok tarım ürünlerine dayalı beslenme biçiminin hakim olduğu gelişmekte olan ülkelerde, bu eksikliğin önemli bir sorun olarak karşımıza çıktığı görülmektedir.

    Yenidoğan ve erken çocukluk dönemlerinde organizmanın çinko düzeyi yüksektir, fakat bir yaşından sonra organizmanın çinko rezervi gittikçe azalmaya başlar. Okul öncesi çocukların günlük çinko gereksinimi vücut ağırlıkları dikkate alındığında erişkinlere göre daha fazladır. Bunun sebebi bu yaş grubu çocuklardaki yüksek büyüme hızıdır. Gelişmeyi etkileyen ve seksüel matürasyonda görev alan enzimlerin metabolizmasında çinkonun önemli rol oynadığı bilinmektedir.

    Yapılan araştırmalar kemik yaşı geri ve düşük gelişme oranlarına sahip çocukların büyük kısmında birincil sebeplerin dışında çinko eksikliğinin görüldüğü sonucunu ortaya çıkarmıştır.

    Çocuğun boyunun uzamaması veya kilo alamaması gibi durumlarda çinko seviyesinin ölçülmesinde fayda vardır. Özellikle okul öncesi yaş grubundaki çocuklar hafif çinko eksikliğine daha yatkın oldukları için eğer başka bir neden yoksa ve gelişmede (daha çok boy ve kiloda) duraklama saptanmış ise çinko takviyesi tavsiye edilir.
#16.06.2009 08:17 0 0 0