Hamilelikte Yetersiz ve Sağlıksız Beslenmenin Anne ve Çocuk Sağlığına Etkileri

Son güncelleme: 16.06.2009 08:40
  • noimage


    Anne karnındaki bebeğin, tek besin kaynağı annesidir. Hem bebeğin büyümesi ve gelişmesi, hem de annenin gereksinimlerinin karşılanması açısından hamilelikte doğru beslenme hayati önem taşır.

    Annenin iyi beslenmemesi durumunda; bebek annenin vücudundaki besin depolarını tüketmeye başlar. Bu ise annenin bu besin öğelerine olan gereksinimini artırır. Eğer bu ihtiyaç karşılanamazsa annede kansızlık, diş çürümeleri, bacaklarda şişlikler, yorgunluk ve kemiklerde zayıflık görülebilir.

    Anne halsiz ve yorgun düştüğünden bebeğini yeterince besleyemez. Bu yüzden bebeğin büyüme ve gelişmesi tam olamaz ve bebek sağlıksız doğar.

    Özellikle hamilelik öncesinde sağlıklı olmayan kadınların ve hamilelik döneminde yeterli besin alamayan anne adaylarının bebeklerinin düşük doğum ağırlıklı olma şansının daha fazla olduğu söylenebilir. Bu risk annenin yaşam tarzıyla da ilgilidir, örneğin hamilelik döneminde sigara içmek hamileliğin sonucunu etkileyecektir. Bununla birlikte fazla kilo almak da istenmeyen bir durumdur. Şişman kadınlar hamilelik süresince problemler ve çeşitli sağlık sorunları yaşayabilirler. Hipertansiyon ve hamilelik diyabeti bunlardan bazılarıdır.

    Kilo alınması hem normal doğumu, hem de sezeryanı zorlaştırır. Değişik komplikasyonlara zemin hazırlayabilir. Fazla kilo alan hamilelerde normal hamilelik krampları daha fazla görülür. Ortalama bir hamile kadının günde 2.200 ila 2.400 kaloriye ihtiyacı vardır. Özellikle aktif olanlar daha fazlasına ihtiyaç duyarlar.

    Gelişmekte olan fetusun ve annenin dokularının büyümelerini desteklemek, annenin hamilelikte artan yağ dokularını oluşturmak ve hamilelikte artan bazal metabolizma hızını desteklemek gerekir.

    Hamilelikte yetersiz ve dengesiz beslenen annelerin, yeterli ve dengeli beslenenlere oranla daha fazla prematüre veya düşük doğum ağırlıklı bebeklere veya konjenital malformasyonlar (doğuştan gelen şekil bozuklukları) gibi olumsuz sonuçlara sahip oldukları söylenebilir. Ayrıca yetersiz beslenen annelerin bebeklerinde mortalite, anomali riski, toksemi ve doğum esnasında kanama tehlikesi daha yüksektir.
#16.06.2009 08:40 0 0 0