[FONT="Courier New"]Köşe başlarında satılan çiğ köfteler sağlık risklerini artırıyor


Köşe başlarında satılan çiğ köftelerin, havaların ısınmasıyla birlikte sağlık risklerini de beraberinde getirdiği bildirildi

Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Prof Dr İsmail Balık, yaptığı açıklamada, son zamanlarda özellikle köşe başlarındaki tezgahlar üzerinde yapılan satışların, çiğ köfte tüketimini artırdığını belirterek, bunun havaların ısınmasıyla bir çok sağlık riskini de beraberinde getirdiğini söyledi

Ellerin vücutta en fazla bakteri barındıran organ olduğunu, çiğ köftenin de uzun süre elde yoğrularak hazırlandığını ifade eden Balık, bu besinlere el, burun ve saçtan zararlı bakterilerin geçmesinin dizanteri, kanlı ishal, tifo ve besin zehirlenmeleri gibi hastalıklara yol açtığına dikkati çekti

Bu tür çiğ köftelerin, içinde etin de bulunması nedeniyle bağırsak parazitleri, toksoplazmoz ve bruselloz gibi çok ciddi seyir gösteren hastalıklara sebep olabileceği uyarısını dile getiren Balık, bu besinlerde kaynağı belirsiz etlerin kullanılması halinde ise daha ciddi sağlık sorunlarıyla karşılaşılabileceğini bildirdi Balık, ''Bundan 5 yıl önce İzmir'de domuz etinden yapılan çiğ köfteden bulaşan trişinoz hastalığına yakalanan vatandaşlarımızı unutmamak gerekir'' dedi

Çiğ köftenin çok tüketildiği yerlerde bağırsak parazitlerinin yaygın olarak görülmesinin olayın ciddiyetini ortaya koyduğunu belirten Balık, şu önerileri dile getirdi:

-Çiğ köfte ister etli ister etsiz hazırlansın, mideyi tahriş edicidir Ama bu besin mutlaka tüketilmek isteniyorsa hijyen kuralları asla göz ardı edilmemelidir

-Tek kullanımlık eldivenler ve burnu kapatacak maske takılmalı, saçları tümüyle kapatacak bone kullanılmalıdır

-Çiğ köfte hazırlanacak malzeme temiz olmalı, yeşillikler çok iyi yıkanmalı, hatta en ideali sirkeli suda bekletilmelidir

Beğeniler: 0
Favoriler: 0
İzlenmeler: 330
favori
like
share