Alzheimer Hastalığı'nın Tanısı Nasıl Koyulur?

Son güncelleme: 19.06.2009 17:02


  • Alzheimer Hastalığı'nın erken ve doğru tanısı hastaya ve ailesine geleceği planlamak konusunda yardımcı olur. Böylece, hastanın verilecek kararlarla ilgili sürece katılması mümkün olur. Ayrıca erken tanı, hastalığın belirtilerinin tedavisi açısından hastaya en iyi şansı da sağlayacaktır.

    Günümüzde Alzheimer Hastalığının tanısının %100 kesinlikle konabilmesinin tek yolu beyin dokusunda plaklar ve nörofibriler yumakların gösterilmesidir. Ancak bu inceleme sadece otopsi sırasında yapılabilir.

    Bununla birlikte, bu alanda deneyimli bir doktor klinik muayene sonucunda %90 kesinlikle Alzheimer Hastalığı tanısı koyabilir. Bu hastalık için tek bir tanı testi bulunmadığı için tanıda genellikle hasta yakınlarından alınan kapsamlı bir tıbbi öykünün (unutkanlık ve diğer zihinsel değişikliklerin ne zaman, ne şekilde ortaya çıktığı, nasıl ilerlediği gibi bilgiler) yanı sıra belleği ve diğer zihinsel işlevleri değerlerdirmeye yönelik testler kullanılır.

    Genel olarak doktorların tanı için kullandığı yöntemler arasında şunlar yer almaktadır:

    • Bireyin daha önceki genel sağlığına, zihinsel ve işlevsel kapasitesine, kişilik yapısına, bunların ne zaman ve nasıl değişmeye başladığına, şu anki belirti ve işlev bozukluklarına, günlük yaşam işlevlerini yapıp yapamadığına ilişkin sorular

    • Bellek, problem çözme, dikkat, sayı sayma ve dil ile ilgili zihinsel testler

    • Kan, idrar ya da beyin-omurilik sıvısı testleri gibi tıbbi testler

    • Beyin görüntüleme yöntemleri

    Kimi zaman Alzheimer Hastalığı ile benzer hastalıkların ayırt edilmesi zor olabilir. Alzheimer Hastalığı demansın başlıca nedenidir. Ancak bunun yanında bunamaya başka birçok hastalık sebep olabilir: beyin damar tıkanmalarına bağlı olarak beyindeki sinir hücrelerine giden kan akımındaki azalmaya bağlı vasküler demans, Alzheimer Hastalığı ve vasküler demansın birlikte görüldüğü mikst demans ve seçici beyin hücresi ölümüne sebep olan frontotemporal demans, Lewy cisimcikli demans ve Parkinson Hastalığı demansı gibi. Depresyon, ilaç yan etkileri, bazı tiroid hastalıkları, aşırı alkol kullanımı ve beslenme dengesizlikleri de bellek ya da diğer zihinsel işlevlerde bozukluğa yol açabilen diğer durumlardır.





#19.06.2009 17:02 0 0 0