Kınalı Kuzular

Son güncelleme: 12.12.2022 16:41
  • noimage
    <br><br><br><br>
    Kınalı Kuzular 28 Kasım'da TRT'de <br><br>
    Çanakkale'de yazılan kahramanlık destanımız yürekleri sızlatacak
    <br><br><br><br>
    <embed src="mms://www.trt.net.tr/Haber/2006/11/17/video/kinali_kuzular.wmv" width="600" height="450" border="4" autostart="true" loop="1"></embed><br><br><br>
    <br><br><br><br>

    Vatan ve millet sevgisini, istersek her zorluğun üstesinden gelebileceğimiz inancı ve fikrini 70 milyona ulaştırma hedefiyle yola çıkan bu yapım, aynı siperde kucak kucağa can veren Türk'ün, Kürt'ün, Laz'ın, Çerkez'in, Boşnak'ın, Arap'ın hikayesi. Alevinin, sünninin,hıristiyanın, musevinin hikayesi.
    <br><br>
    noimage
    <br><br>
    Cahilinden alimine, demircisinden mühendisine, marangozundan hekimine bir milletin hikayesi. Mustafa Kemal Atatürk gibi eşsiz bir kahramanı yaratan tarihin hikayesi.

    <br><br>

    Çekimleri İstanbul, Yalova ve Bursa-Cumalıkazık'da devam eden "Kınalı Kuzular" Ahmet Yenilmez (Yapımcı), Tunç Davut (Yönetmen), Ercan Akın, Erkan Akın, Deniz Bilgen (Senaryo), Ömer Erbil (Konsept Danışmanı), Engin Saygılı (Görüntü Yönetmeni), İlker Berke (Görüntü Yönetmeni - I. Bölüm), Süha Kapkı (Kameraman), Bünyamin Ersöz (Genel Koordinatör), Seçkin Savaş (Işık şefi), Müşerref Zeren (Sanat Yönetmeni), Ömer Faruk Kangal'ın (Kurgu Yönetmeni) imzasını taşırken, dizinin oyuncu kadrosu, her bölümde değişiyor.
    <br><br>
    noimage
    <br><br>

    Öyküler
    <br><br>
    "Kınalı Kuzular" adlı dizi, kendi içinde başlayıp biten 70'er dakikalık televizyon filmlerinden oluşuyor. İlk 13 bölüm Çanakkale Savaşı'nda şehit olan 13 askerin mektubuna dayanılarak senaryolaştırıldı.
    Öykülerin hepsi yaşanmış hikayelerden oluşturuldu. Dizinin ikinci 13 bölümünde Kurtuluş Savaşı, Kuvayı Milliye hareketi anlatılıyor.
    Üçüncü 13 bölümde ise Anadolu destanlarından yararlanılıyor. İşte ilk 13 bölümle ekrana taşınacak öykülerden bazıları:
    <br><br>
    noimage
    <br><br>

    Akça Kadın'ın Mektubu
    <br><br>
    "Kınalı Kuzular"ın ilk bölümünde, Hasan'ına kına yakıp Çanakkale'ye gönderen Akça Kadın'ın neden oğlunu kınayla süsleyerek cepheye gönderdiği güzel bir öyküyle işleniyor:
    Türkler üç sebeple kına yakarlar; kurbanlık koyunlara, Allah'a kurban olsun diye; evlenen kızlara, kocasına kurban olsun diye; askere giden gençlere, vatanına kurban olsun diye.
    <br><br>
    Bir diğer bölümde arkadaşlarını cephede kaybeden Muzaffer'i komutanı hava değişimi için (kamyonlara lastik alınacak bahanesiyle) İstanbul'a gönderiyor. Ancak cepheye dönen Muzaffer kimsenin aklına gelmeyeni başarıyor; "Bedeli Çanakkale'de ödenecektir" yazılı senetlerle gerekli olan lastikleri temin ediyor.
    <br><br>
    Yahya Çavuş
    <br><br>
    Bir kahraman takım ve de Yahya Çavuş'tular. Tam üç alayla burada gönülden vuruştular. Düşman, tümen sanırdı bu şahane erleri... Allah'ı arzu ettiler, akşama kavuştular.
    <br><br>noimage<br><br>
    Dizeleriyle efsaneleşen şehitlerimiz Yahya Çavuş ve arkadaşlarından inanılmaz bir cesaret öyküsü. Tabur komutanı şehit düşünce, komutayı 21 yaşındaki Yahya Çavuş alıyor ve sadece 67 kişilik kuvvetiyle İngilizlere kök söktürüyor.
    <br><br>
    Koca Seyit
    <br><br>
    Balıkesirli Seyit Onbaşı, Balkan Savaşı'nın ardından kendisini Çanakkale'deki top bataryasında bulur. 18 Mart'ta düşman denizden müthiş bir güçle saldırır. Koca Seyit'in bataryası da isabet alır. Seyit, Yüzbaşı Hilmi Bey ve Niğdeli Ali dışındaki 14 asker şehit olur, 24 tanesi de yaralı olarak hastaneye kaldırılır. Batarya vinci kırılır ve cephanelik patlar. Koca Seyit, bu duruma dayanamaz; insan gücüyle kaldırılması imkansız olan 276 kiloluk mermiyi tek başına kaldırır, namluya sürer. Seyit, Ocean zırhlısına nişan alıp ateş eder. Ancak üçüncü atışında geminin dümenini vurur ve geminin mayına çarpıp patlamasını sağlar: "276 kiloluk mermi Seyit'e çok hafif, Ocean zırhlısına çok ağır gelmiştir."
    <br><br>
    Doktor Dimitroyati de Cephede
    <br><br>
    Doktor Dimitroyati'nin en yakın arkadaşı Kerem başta olmak üzere, mutlu günlerde birlikte olduğu insanlar Çanakkale'de düşmanla çarpışmaktadır.
    O da gönüllü olarak askere yazılır ve yüzbaşı rütbesiyle doktor olarak göreve başlar. Bir gece, düşman savaş gemileri tarafından hastane bombardımana tutulur. Ameliyat masasında yaralı tedavi etmeye çalışan Dimitroyati de ağır yaralanır. Ama o aynı kaderi paylaştığı askerlerden ayrılmak istemez ve Ali Çavuş'tan, dininden dolayı başka yere gömmemeleri için söz aldıktan sonra ölür. İstanbul'daki ailesi Dimitroyati adına bir mezar yaptırır. Papazın gelmesiyle tören başlar. Törene Dimitroyati'nin iyileştirdiği Müslümanlar da katılır. Hem Hıristiyan hem de Müslüman inançlarına göre dualar okunur.
    <br><br>
    noimage
    <br><br>
    Çanakkale Şehitleri
    <br><br>
    Mehmet Akif, veterinerlik fakültesini bitirmesine rağmen edebiyatla uğraşmaktadır. Yazdıkları, edebiyat dünyasında batıyı özenenler tarafından küçümsenir ama o inatla Türk insanının inançlarından uzaklaşmasını eleştirmeye devam eder. Çanakkale Savaşı ise Mehmet Akif'e göre bir ölüm kalım savaşıdır. Ama o, cephede değildir ve bunun ağırlığıyla kahrolmaktadır. Bu rahatsızlık Çanakkale'den gelen zafer haberiyle sona erer. Zafer sevincini nasıl yaşayacağını düşünürken aradığı çözümü bulur. Geceler boyu oturup 84 mısralık "Çanakkale Şehitleri" şiirini yazar.
    <br><br>
    noimage

    <br><br><br><br>


    <BODY bgColor=#ffffff
    background=http://img120.imageshack.us/img120/4126/sitetabloarkaqm9.gif>
    <br><br>
    noimage
    <br>
    noimage
    <br>

    noimage


    <br><br>

    Dizinin İnternet Sitesinin Adresi : http://www.kinalikuzular.com.tr
#19.11.2006 03:09 1 0 0
  • Paylaşım için Teşekkürler Ellerine Sağlık Emeğinize Sağlık
#12.12.2022 16:41 0 0 0