Çadırda Yaşam

Son güncelleme: 20.06.2009 16:21
  • noimage

    ÇADIR VE ÇADIRDA YAŞAM...


    Uygun mevsimlerde,sıradan bir cadır ile kamp yapmak mümkündür.Ancak, ağır doğa ve iklim şartlarında ise, konforlu bir barınak iyi ve kaliteli (Dörtmevsim adıyl anılır) bir çadır ile olacaktır.

    Kaliteli bir çadır, şiddetli rüzgar,yağmur ve kar yağışlarına karşı dayanıklı olmalıdır. Çadırınızın yan duvarlarının dik açılı olması,kar tutmamasını sağlar ve çadır üzerinde biriken kar, daha kolay temizlenir.Ağır doğa koşulları için kullanılacak bir çadırın birden fazla miktarda bağlama noktası olması gerekir.Çadırınız ne kadar çok amaçlı olursa kışın ağır iklim koşullarında içinde geçireceğiniz uzun sürelerde size konfor sağlar.

    Örneğin Çadırınızın birden fazla giriş kapısının olması aniden bozan hava koşullarında cadıra girişi kolaylaştırır. Konforlu bir çadır için İlave özellikler, pişirme veya depo amaçlı kullanılabilecek bir bagaj,küçük eşyaları derli toplu tutmak için çadır içi cepler,elbise veya kafa fenerlerini asmak için çadrı içi tavan halkaları sayılabilir.

    Kısa süreli kamplar için, ya da, bazı zor tırmanış rotaları üzerinde uygun düz ve geniş alanların kolay bulunamaması ihtimalinde, küçük ve hafif, iki çubuklu, her yere sıkıştırılıp kurulabilen çadırlar tercih edilebilir.Ancak, uzun süreli kamplar için, ağır da olsalar geniş çadırlara ihtiyaç duyulur. Fazladan boşluk,çanta ve kişisel malzemeyi depolamanın yanısıra,çadır içinde gececek olan 15-16 saatlik kış geceleri boyunca klastrofobi hissini de azaltır.

    Su geçirmez kumaştan yapılmış,tek kat duvarlı çadırlar daha hafif olsalar da,çift kat tenteli çadırlar, içerdeki ısıyı daha iyi muhafaza ederler.Bu cadırların iç duvarların da kış şartlarında daha az buzlanma olur.Çadırınızı ayakta tutacak olan Alüminyum çadır çubukları,fiberglas çubuklardan daha kuvvetli ve dayanıklıdırlar.

    ÇADIR YERİ :

    Çadırınızı kurmadan önce,yeri seçip,zemini de hazırlamanız gerekir. Arazi şartlarını lehinize çevirmek için çadır yeri seçimini dikkatlice yapmanız gerekir.Rahat ve konforlu geceler için düze yakın bir zemin seçin.Buzul çatlakları,çığ yolları ve kar kornişleri,vahşi hayvanların geciş güzergahları,taş düşme risklerinin olduğu bölgler ve dere yatakları gibi tehlike arz eden zeminlere çadır kurmamaya dikkat etmelisiniz... Çadır için seçtiğiniz alana ilave olarak sectiğiniz alan,cadır iplerini kolayca kontrol edebilecek,çadırın çevresinde dolaşabilecek kadar geniş ve müsait olsun. Kar üzerine çadır kuruyor iseniz,alanı mümkün olduğunca düzleyin.Hele birkaç günden fazla orada kalacaksanız zeminin ertesi gün buz olacağını ve daha sert bir zemin üzerinde yatmak durumunda kalacağınızı düşünerek en ufak yumruları dahi düzleyin ve bastırın. Eğer çadır alanı eğimli ise kafanız yüksek tarafda olmalıdır.

    Karlı zeminlerde çadır kurduğunuzda,kapı kısmının önüne 30 cm derinlikde bir çukur kazın.Bu çukur,çadıra giriş ve çıkışı kolaylaştıracağı gibi,çadır kapısına rahatca oturup ayaklarınızı uzatmanıza da imkan sağlayacaktır.Kamp ocağınızı çukurun diğer tarafına ve kar üzerine yerleştirin.Kötü hava şartlarında bu çukur ocağı rüzgardan korur.Böyle bir durumda tulum içinde yattığınız yerden küçük bir hareket ile uzanarak yemek pişirme işleriniz de yapabilirsiniz. Eğer çadır kurduğunuz alan şiddetli rüzgara açık alan ise çadırınızın etrafına kar duvarı inşa edin. İnşa ettiğiniz duvar 1-2 m. olursa adırı ruzgardan korur.Kar duvarnın yüksekliği ne kadar ise çadırınızı da duvardan o kadar uzağa kurun.Çünkü rüzgar, karı,duvarın rüzgara ters olan yönünde yığar ve burayı doldurur.

    Karlı havalarda çadırın üzerinde biriken kar kütlesini sık sık temizlemek durumunda oldugunuzu unutmayın.Çadır kar ile kaplanırsa havalandırma açıklıkları tıkanır.Boyle bir çadır da eğer bir de ocak yakıyorsanız,havanın kirlenmesi sonucu zehirlenme olasılığı yüksektir. Karın çadır üzerind e yığılıp birikmesi sonucunda dış tenteye çok büyük ağırlık biner.Bu da çadırın yırtılmasına,gerdirme iplerinin kopmasın aya da kazıkların kırılmasına sebeb olabilir.Bu durumda bütün yapı çökebilir.Ağır kar yükü çadır ve içindekileri tamamen gömüp havasızlıktan boğabilir. Böyle durumlarda çadır duvarlarını sık sık silkeleyin ya da kürek ile tente üzerindeki karı temizleyin.özellikle dış tentenin yere inen kısımlarında biriken karı temizleyin ki hava dolasımı sağlanmıs olsun.

    ÇADIRDA YAŞAM :

    Çadırda konforlu bir yaşam için ilave birkaç eşya, özellikle kış kamplarında faydalı olacaktır. Yanınızda ufak bir fırça ya da süpürge bulundurun ki,çanta,giysi ve ayakkabılar temizlemek, çadırın içini, gerektiğinde süpürmek için kullanabilesiniz.Çadırın içine dökülen yemekleri veya çadır iç duavrlarında biriken nemi silmek için bir süngere de ihtiyacınız olacaktır.Uzun kış gecelerinde çadır içi yaşamı zevkli hale sokmak için yanınızda bulundurduğunuz bir mum lambası aynı zamanda iyi bir çadır içi ısıtma aracı olacaktır. Çadır içi yaşamı daha zevkli hale sokmak için, partneriniz ile birlikte bazı kurallar olusturmanız da faydalı olacaktır.Bukuallar hava durumuna,çadırın boyutuna ve çadırdakilerin tecrübesine göre değişir. Mesela çadırınız küçük ise çantaların dışarıda bırakılması gerekebilir.Dışarıda bırakacağınız çantaların kar ve yağmurdan etkilenmemesi için naylon çöp poşetlerinizden yararlanabilirsiniz. Kaliteli bir çadırınmalzemelerinizi kapalı bir alanda depolamaya yarayan ilave bölümleri vardır.eğer çantalarınızı çadır içine almanız gerekiyor ise mutlaka kardan temizleyin,çantalarınız ıslak ise çadırınızın içini de ıslatmaması için gerkli önlemleri alın.

    Karlı havalarda çadıra öndenbirinin girerek öncelikel matları yerleştirmesi,sonra da diğer malzemeleri düzenli bir şekilde yerleştirmesi en faydalı yöntemdir.Botlarınızı çadıra girmeden çıkarıp,fırça ile temizlemeyi,eğer çadıra alacaksanız su gecirmez bir torbaya yerleştirmeyi unutmayın. Botlarınızı eğer çadır bagajında bırakacaksanız yine su geçirmez bir torba içinde ve ağzı kapalı olarak muhafaza edin. Ertesi gün giyeceğiniz kuru giysilerinizi plastik bir torba içinde muhafaza ederseniz çadır içindeki yoğunlaşma ve nemden ıslanmasını da önlemiş olursunuz.

    ÇADIR İÇİNDE OCAK YAKMAK :

    Çadır içinde ocak yakıp yemek pişirmek çok risklidir ve kesinlikle tavsiye edilmez;ancak bazı durumlarda zorunlu olabilir. Bu Riskler, çadır içi yoğunlaşma sebebiyle nem oranının artmasıyla ilerleyen saatlerde ısı kaybı da artar,uyku tulumlarınız üzerine su dökülebilir,çadır da yangın,karbon monoksit zehirlenmesine kadar uzanır... Çadır içinde ocak yakılması durumunda ocak altlığı kullanmayı unutmayın.Aksi durumda çadırın zeminden delinmesine hatta yangına sebeb olabilirsiniz.

    Çadır içinde ocak yakmak durumunda kalırsanız ocağı mutlaka dışarıda ateşleyin veya çıkışa yakın yerde bu işi yapın ki eğer parlarsa dışarıya atabilesiniz.

    Ocak iyi yanmaya başladığında gerekli önlemleri alarak çadırın içine taşıyın.Mümkünse çadırın girişine yakın veya bagajında ocak yakıp yemek pişirin.Böylece iyi havalandırılmış bir alanda ocağı kullanacağınız gibi acil bir durumda çadrın dışına da atabilirsiniz.

    Karmonmonoksit gazı kokusuz ve renksiz olduğu için gaz birikimini anlayamazsınız.Bu yüzdenbol hava dolaşımı sağlamak hayati derecede önemlidir.
#20.06.2009 16:21 0 0 0