Hiperaktivite ilaçları....

Son güncelleme: 21.06.2009 13:47
  • Ani ölüm riskini yükseltiyor mu?


    Hiperaktivite ilaçlarının çocuklarda kalp krizi ile ani ölüm arasında ilişki bulunduğunu gösterdi.



    Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu için kullanılan Ritalin gibi ilaç alan çocukların ve gençlerin ani kalp ölümü riskinin arttığı görüldü. Ancak, Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi, çalışmanın şüpheli olduğunu belirterek, ilacın kullanım şeklinde değişiklik yapmayacağını açıkladı.

    İlaçlardan dolayı ani kalp ölümü riskinin çok küçük olduğu bilinmesine rağmen, yeni araştırma bu kaygılarla ilgili kuvvetlendirici veya tamamlayıcı delil buldu. Araştırmacılar, bilinmeyen nedenlerden dolayı aniden ölen 564 çocuğun ve gencin ilaç kullanım verilerini topladı. Açıklanamayan ölümlerden çoğu, önceden teşhis edilemeyen kalp ritm bozukluğundan olduğu bulundu.

    Çalışma, hiperaktivite ilaçlarının kalp ölümlerine yol açtığını ispatlamıyor. Ancak, araştırmacılar çocuklar ilaçları kullanmaya başladıklarında kalplerinin durumunu görmek için dikkatli bir görüntülemeden geçirilmeleri gerektiğinin altını çiziyor.

    Amerika Psikiyatri Dergisi'nde yayınlanan çalışmada, araştırmacılar bunların nadir görülen vakalar olduğunu ve ailelerin fazla endişelenmemelerini söyledi. Çocuklara iyi gelen ilaçları kesmemelerini belirten uzmanlar, ancak bu ilaçları reçete eden doktorların hastalarının tarama ve takip konusunda ihtiyatlı olmalarını istedi.

    Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi "Çalışma bu ilişkiyi ispatlamıyor"

    Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi yetkilileri, bulgularla ilgili şüphelerini yaptıkları yazılı açıklama ve basın toplantısıyla açıkladı. İlaç kullanımıyla ilgili bilginin yıllarca toplandığını ve hatta bazı vakalarda çocuğun ölümünden onlarca yıl sonra bu bilgilerin toplandığı için bu çalışmaya güvenmediklerini belirttiler.
#21.06.2009 13:47 0 0 0