Zeytin Yaprağının Yararları

Son güncelleme: 21.06.2009 14:01


  • Zeytin ağacı binlerce yıldır pek çok kültür tarafından sihirli ve kutsal kabul ediliyor. Bunun en önemli nedeni 2 bin yıl gibi oldukça uzun bir yaşam süresinin olması. Üstelik zeytin ağacının uzun ömürlü olması için ekstra bir bakım gerekmiyor. O yüzden de bu ağacın nasıl bu kadar uzun yaşayabildiği yüzyıllardır merak ve araştırma konusu. Son yıllarda hız kazanan araştırmalara göre 101 madde ihtiva eden zeytin yaprağının içindeki en etken madde başlıca 'polifenolik antioksidan'lardan biri olan Oleuropein. Ve bu madde ağacı dış etkenlere karşı koruyor, hücre yenilemesi yapıyor, ortama uyum sağlamasına neden olarak salgılardan koruyor. Zeytin yaprağı ile ilgili çalışmalar hala devam etmekle birlikte Oleuropein maddesi bu özelliği ile insanlar için de oldukça faydalı ve sağlık, kozmetik başta olmak üzere birçok sektörde ara katkı maddesi olarak kullanılıyor.


    Balıkesir'in Edremit ilçesinde daha önce taşın suyunu çıkarmak suretiyle doğal dezenfektan üretmesiyle tanınan işadamı Faruk Durukan işte tam da bu yüzden Oleuropein maddesinin Türkiye'de elde edilmesini sağlayacak teknolojiyi dünyada var, ama çok pahalı, Durukan özellikle büyük ilaç ve kozmetik firmalarının kendi laboratuarlarında kullanacakları kadarını üretebildiklerini ve bunu da önemli bir katma değer olarak ürünlerinin Fiyatlarına yansıttıklarını söylüyor. ''Zeytin yaprağının içindeki öz bu teknoloji ile alınabiliyor. Bu arada pazar çok açılıyor. Binlerce açılımı var. Çünkü bu öz bağışıklık sistemini güçlendiriyor, vücudun direncini artırıyor, anti bakteriyel özelliklere sahip ve virüsle mücadelede vücuda destek oluyor. Zeytin yaprağı özü kremden şampuana kozmetik sektöründe,sütten bebe bisküvisine gıda ara katkısı olarak, antibakteriyel özelliği ile ilgili ilaç sanayinde,hayvan yeminde katkı maddesi olarak kullanılabiliyor.


    Neden zeytin yaprağı

    Amerikan Kanser Araştırma Enstitüsü zeytin yaprağının 21'inci yüzyılın en önemli doğal antimikrobiyal, antiviral etkiye sahip çok önemli bir bitki olduğunu belirtiyor.Bu konuda 69 kitap, bin 800'den fazla makale,dergi ve çeşit yayın bulunuyor.
    Zeytin yaprağı çayı'nın antimikrobiyal, antioksidan ve kan şekeri seviyesinin düzenlenmesiyle ilgili etkilerinin yanı sıra kroner damarlar üzerine de etkileri var. Aynı zamanda LDL kolesterol seviyesinde düşmeye neden oluyor.
    Zeytin yaprağı özü'nün de yukarıda sayılan etkilere ek olarak cilt ve güneş yanıkları gibi cilt üzerine de etkileri bulunuyor.
    Zeytin yaprağının etkili olduğu diğer rahatsızlıklar ve mikroorganizmalar ise şöyle: Bronşit, Soğuk Algınlıgı, Kulak Enfeksiyonları, Epstein Bar virüsü, Fibromalarya, Fungal(mantar) enfeksiyonları, Herpes Virüsü, Chlamydia sp.,Dizanteri, Streptococcus sp.,Hepatit A, B, C Zatürre, Cilt rahatsızlıkları, Zona, Romatizmal Hastalıklar.




    alıntı

#21.06.2009 14:01 0 0 0