Anemiye Neden Olan Kronik Hastalıklar

Son güncelleme: 21.06.2009 14:05



  • Anemiye neden olan bazı kronik hastalıklar şunlardır:

    •Kanser
    •Romatoid artrit
    •Sürekli enfeksiyonlar
    •Böbrek hastalığı

    Semptomları Nelerdir?

    Hafif anemiler genellikle belirti göstermez.

    Daha ciddi anemilerin belirtileri şunlardır:

    •Zayıflık
    •Yorgunluk
    •Deri, diş etleri, soluk tırnak etleri.

    Diğer ciddi anemi belirtileri şunlardır:

    •Ayağa kalkmak gibi duruş pozisyonunuzu değiştiren hareketler yaptığınızda meydana gelen sersemlik hissi.
    •Hızlı kalp çarpması
    •Nefes darlığı
    •Baygınlık geçirme
    •Göğüs ağrısı
    Sarılık (sarı cilt ve gözler) hemolitik aneminin belirtisi olabilir.

    Nasıl Teşhis Edilir ?

    Doktorunuz belirtilere bakar ve sizi muayene eder. Anemi hastalığından ve rahatsızlığın ne kadar ciddi olduğundan tam olarak emin olmak için kan sayımınız yapılır.

    Aneminin türünü belirlemek için diğer testlere ihtiyacınız olabilir.

    Nasıl Tedavi Edilir ?

    Tedavi aneminizin türüne göre değişir. Kan sayımınızın yapılması için ve tedavinin etkilerinin görülebilmesi için doktorunuza düzenli olarak gitmelisiniz.

    Demir eksikliği anemisi:
    Demir eksikliği anemisini tedavi etmek için (eğer kan kaybına neden olan başka bir sebep yoksa), doktorunuz size, demir içeren ek gıda ürünleri ya da demir bakımından zengin diyetler tavsiye edebilir.

    Vitamin B-12 eksikliği anemisi:
    Eğer mideniz B-12 vitaminini iyi sindiremediği için böyle bir anemi sorununuz varsa, genellikle uygulanan tedavi, ayda bir kez B-12 vitamini takviyesi yapmaktır. Bazı durumlarda doktorunuz size ağız tableti almanızı tavsiye edebilir.

    Folik asit eksikliği anemisi:
    Folik asit eksikliği anemisinin tedavisi, her gün ağız yoluyla folate tabletleri almaktır. Bu anemi türü B-12 eksikliği anemisine benzer. Doktorunuz, hastalığınızın B-12 yetersizliği anemisi hastalığınızın olmadığından emin olana kadar folate takviyelerini almamalısınız.

    Kalıtımla geçen anormal kırmızı kan hücrelerinden kaynaklanan anemi:
    Orak hücreli anemi düzenli tedavi gerektirir. Orak hücre krizi; IV (intravöz) sıvıları, dinlenme, ağrı giderme ve bazen kan nakli yöntemlerini gerektirir.

    Talasemi tedavisi; aneminin ciddiliği, yaşınız ve kan naklinin riskine bağlıdır. Akut anemi vakalarında kan nakli gerektiğinde, bağışlanan kan test edilmiş olsa bile, hepatit ya da AIDS gibi kan yoluyla bulaşan bir hastalık kapma olasılığınız vardır. Bu nedenle doktorunuz kan naklini, sadece en iyi tedavi yolu bu olduğunda tercih eder. Talasemisi olanlar kesinlikle demir tabletleri almamalıdır.

    Kronik bir hastalığın neden olduğu anemi:
    Bu tip aneminin hafif belirtileri vardır. Kronik böbrek hastalıkları gibi hastalıkları tedavi etmek için doktorunuz düzenli olarak eritropoetin iğneleri yapılmasını önerebilir. Bu iğneler vücudunuzun daha fazla alyuvar üretmesini sağlar

    Etkileri Ne Kadar Sürer ?

    Demir eksikliği anemisi gibi hafif, kolayca tedavi edilebilen anemiler, tedaviye çabuk cevap verir ve birkaç gün içinde iyileşir.

    Orak hücreli anemi gibi kronik anemilerin belirtileri gelip geçicidir. Kronik rahatsızlıklarla alakalı olan anemiler, genellikle hastalığın durumuna göre iyileşir veya kötüleşir.

    Nasıl Korunabilirim?

    Anemiden korunmanın yolu hastalığın sebebine göre değişir. Eğer aneminin sebebi diyetinizdeki besin yetersizliğiyse, az aldığınız besin maddesinden daha fazla almanız hastalığın tekrar nüksetmesini önler.

    B-12 yetersizliği anemisinin komplikasyonlarının tekrar etmesini önlemek için, doktorunuzun B-12 vitamini enjeksiyon tedavisi tavsiyelerine uyun.
    Eğer orak hücreli anemi hastalığınız varsa, sıcak havalarda, egzersizler sırasında ya da hastalandığınızda susuz (dehidrasyon) kalmayın.

    Dehidrasyon orak hücre krizini tetikler.

    Kalıtsal anemisi olan aileler için genetik inceleme önemlidir





#21.06.2009 14:05 0 0 0