Özellikle diş sağlığı için dişlerimizi hergün düzenli olarak fırçalamamız gerektiği bilinen bir gerçektir. Diş fırçalarken kullandığımız diş macunlarının bu konudaki en önemli etken maddesi olan florür nasıl çalışır? Dişlerimize nasıl faydası vardır? Peki faydası varken zararı de var mıdır?



Florürün diş sağlığı ile olan ilgisinin tarihine bakınca kilometre taşı olarak 1886 yılını görüyoruz. Neden 1886? Bu sene, Dr. John S. Pemberton’un Coca Cola’yı ilk defa pazarladığı yıldır. Bu zamana kadar Amerikalıar yemeklerinde bu kadar şeker içeren maddeler kullanmıyorlardı. Yemekleri genellikle yağ ağırlıklıydı. Bu nedenle aşırı bir diş çürümesi gözlenmiyordu. Ancak oldukça ucuz ve ulaşılabilir olan kola içeceği ile alışkanlıklar değişti ve yüksek miktarda diş çürükleri insanları herzamankinden fazla rahatsız etmeye başladı. Bu nedenle florür elementi su sistemlerinde kullanılmaya başlandı. Suda gelen florür dişlerin gelişimine fayda sağlıyor ve çürük oluşumunu azaltıyordu. Suda dezenfeksiyon için klorür mü yoksa florür mü şeklinde tartışmalar da bunun bir parçasıydı. Ancak günümüzde Amerikalıların %65’i sularında florür takviyesi almaktadırlar. Bununla birlikte bu takviyeye rağmen şekerin aşırı kullanımı nedeniyle eskilere oranla düşük de olsa çürük vakaları süregelmektedir...



Florür Nasıl Çalışır?



Dişlerimiz çok serttir. Bu sertliği veren madde bir kalsiyum minerali olan hidroksiapetit bileşiğidir. Formülü Ca10(PO4)6 (OH)2 bu bileşik aynı zamanda kemiklere sertliğini veren de maddedir. Ancak kemikler sürekli kanla beslenip mineral takviyesi yapılabildiği için tamiri kolaydır. Bu durum dişlerde geçerli değildir. Dişlerde mineral tamiri için dışarıdan takviye gereklidir.



Hidroksiapetit, aside karşı son derece duyarlıdır. Yediğimiz şeker bakteriler tarafından ****bolik prosesler sonucu ağzımızda seyreltilmiş bir asidik ortam oluşturur. Asidik ortam hidroksiapetiti parçalayarak bozundurur. Bu diş çürümesi denilen olaydır. Hidroksiapetit, aside olduğu kadar florür (F-) iyonlarına karşı da duyarlıdır. Ancak burada tam tersi bir durum sözkonusu olur. Asidik ortamda bozunan hidroksiapetit, florür iyonlarına maruz kaldığı zaman floroapetit denilen başke bir minerale dönüşür ki bu mineral sertlik bakımından dişi oluşturan hidroksiapetitle aynı özellikleri gösterdiği halde asit saldırılarına karşı neredeyse tamamen duyarsızdır. Bu yüzden dişlerimizi diş macunu ile fırçalamak veya florür ihtiva eden sıvılarla çalkalamak, diş üzerinde koruyucu bir film tabaka meydana getirir ve diş çürümesi durur.



Florürün Faydaları Nelerdir?



· Dişlerde oluşan oyukları iyileştirir.

·dişlerin asit demineralizasyonuna karşı dayanıklılığı artırır.

Bozundurucu bakterilerin ****bolik yıkımını engelleyici işlevi vardır.

Çürümeye başlayan dişlerin tamiri için gereklidir.

Çocuklara verilen florür, dişlerin kendiğilinden şekillenmesini etkiler.



Ancak florürün aşırı tüketimi sonucunda(sözgelimi çocukların dişmacunu yemesi vs.) florosis olur ki bu durum diş minelerinde düzensiz bir gelişim anlamına gelmektedir. Dişlerde beyaz lekeler oluşur ve son derece tehlikelidir; ayrıca geri dönüşümlü de değildir. Bu yüzden diş macunları kullanılırken aşırı tüketim olmamasına özen gösterilmelidir.

Beğeniler: 0
Favoriler: 0
İzlenmeler: 825
favori
like
share