Andy Warhol - Andy Warhol Kimdir - Andy Warhol Biyografi - Andy Warhol HakkındaAndy Warhol (6 Ağustos 1928 – 22 Şubat 1987) Amerikalı ressam, film yapımcısı ve yayıncı. Pop Art akımının en önemli temsilcilerinden kabul edilir. Amerikan pop art sanatçısıdır. Seri üretimin , seri üretim nesnelerinin sıkça kullanıldığı bir sanat türünü kullanır. Sanatçı, resimlerini afiş tekniği ile çoğaltmıştır. Bu radikallik aslında bir tepkidir ve çağın toplumsal olaylarıyla bir bütünlük içindedir. Ayrıca Nico ve Velvet Underground'ı Andy Warhol keşfetmiştir. Andy Warhol'un pop-art'ı,Velvet Underground'ın bütün etkinliklerinde kendisini gösterir.Grubun vokalisti Lou Reed 80'li yılların Chuck Berry'si olarak sunulucaktı. Nico,Andy Warhol'la tanıştığında henüz bir manken ve film yıldızıydı.Warhol onu Chelsea Girls adlı süperstarları arasına soktuktan sonra,Lou Reed'e Velvet Underground'ın bazı vokal parçalarını ona söyletmesini önerdi.Nico duygu yüklü solo kariyerine başlamadan önce,grubun ilk albümüne katkıda bulunucaktı.



Warholl çektiği kısa filmlerle Bağımsız Film Ödülü'nü kazandı. Ayrıca 'Empire' ve 'Sleep (uyku)' isimli iki deneysel uzun film çekti. Bu filmlerden 'Empire' 8 saat sürüyordu ve yapımı, Empire State Building'in karşısına konulmuş bir kameranın 8 saat boyunca sabit bir noktada çalıştırılmasıyla gerçekleşmişti. 'Sleep'in konsepti de buna benziyordu. Uyumakta olan birinin 6 saatlik uykusunu görüntülüyordu. Warholl, kendisiyle yapılan bir röportajda 'Birisinin yazdığı kitabı okumaktansa, kendine iç çamaşır alışını seyretmeyi tercih ederim' demişti.

Warholl'un 1966'da yaptığı 'Chelsea Girl' adlı filmi, ticari salonlarda gösterilen ilk underground film olarak tarihe geçti. '67 yılında Warholl üniversitelerde konuşmalar yapmaya başladı. Konuşmaları o kadar başarılı olmuştu ki, bazı üniversiteler, onun yerine konuşma yapması için Warholl'a benzeyen tiyatrocularla anlaşmaya başladı.

3 Haziran 1968'de Warholl'a, radikal bir grubun üyesi olan Valerie Solanis tarafından suikast girişiminde bulunuldu. Ağır yaralı olarak hastaneye kaldırılan Warholl göğsünden aldığı üç yara nedeniyle önce öldü sanıldı, kalp masajıyla hayata döndürüldü, ancak iki ay sonra ayağa kalkabildi. Solanis önce akıl hastanesine ardından da 3 yıllık cezasını çekmek üzere ceza evine gönderildi.
Filmography * Blow Job (1963)
* Eat (1963)
* Haircut (1963)
* Kiss (1963)
* Naomi's Birthday Party (1963)
* Sleep (1963)
* 13 Most Beautiful Women (1964)
* Batman Dracula (1964)
* Clockwork (1964)
* Couch (1964)
* Drunk (1964)
* Empire (1964)
* The End of Dawn (1964)
* Lips (1964)
* Mario Banana I (1964)
* Mario Banana II (1964)
* Messy Lives (1964)
* Naomi and Rufus Kiss (1964)
* Tarzan and Jane Regained... Sort of (1964)
* The Thirteen Most Beautiful Boys (1964)
* Beauty #2 (1965)
* Bitch (1965)
* Camp (1965)
* Harlot (1965)
* Horse (1965)
* Kitchen (1965)
* The Life of Juanita Castro (1965)
* My Hustler (1965)
* Poor Little Rich Girl (1965)
* Restaurant (1965)
* Space (1965)
* Taylor Mead's Ass (1965)
* Vinyl (1965)
* Screen Test (1965)
* Screen Test #2 (1965)
* Ari and Mario (1966)
* Hedy (1966)
* Kiss the Boot (1966)
* Milk (1966)
* Salvador Dalí (1966)
* Shower (1966)
* Sunset (1966)
* Superboy (1966)
* The Closet (1966)
* Chelsea Girls (1966)
* The Beard (1966)
* More Milk, Yvette (1966)
* Outer and Inner Space (1966)
* The Velvet Underground and Nico (1966)
* The Andy Warhol Story (1967)
* Tiger Morse (1967)
* **** (1967)
* The Imitation of Christ (1967)
* The Nude Restaurant (1967)
* Bike Boy (1967)
* I, a Man (1967)
* San Diego Surf (1968)
* The Loves of Ondine (1968)
* Blue Movie (1969)
* Lonesome Cowboys (1969)
* L'Amour (1972)

Etiketler:
Beğeniler: 0
Favoriler: 0
İzlenmeler: 381
favori
like
share