Şişkinlik giderici bitkiler

Son güncelleme: 22.06.2009 21:54

  • Toksin birikimine bağlı şişkinlik detoksa başladığınız ilk günde azalmaya başlar. Bunun için hazırlayacağınız bitki çayları destekleyici olur. Her bardakta 2-3 damla saf nane yağı ekleyebileceğiniz çay için ihtiyacınız olan malzemeler: 8 gram kara nane, 5 gram zencefil, 3 gram limon kabuğu, 3 gram kakule ve 3 gram meyan kökü. Bütün bitkileri bir buçuk litre su ile kaynatıp, 20 dakika kısık ateşte demleyin. Ateşi kapattıktan sonra 10 dakika dinlendirin ve süzün. Çayı, buzdolabında da saklayabilirsiniz. (Daniel Reid'in 'Detoks' kitabından)


    > Çare bu bitkilerde
    Mide üşütmesi veya gıda zehirlenmesinde olduğu gibi bazı akut hastalıklarda, aşırı gaz meydana geldiğini hatırlatan Beslenme ve Metabolizma Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Aydın, "Antibiyotik kullanımı, bağırsaklarınızdaki normal bakteri florasını bozduğundan gaz oluşumuna yol açar. Bu hastalığa karşı sindirim sistemini rahatlatan ve gaz üretimini en aza indirgeyen bitkiler tüketilmelidir. Bunlar kafur, karvon, öjenol, mentol ve timol gibi gaz giderici kimyasalları bünyesinde diğerlerinden daha yüksek oranlarda bulunduran bitkilerdir. Bu kimyasallar en çok yeni bahar, karanfil, Frenk kimyonu, dereotu, rezene, nane, adaçayı ve kekikte bulunur. Bunlara ek olarak anason, fesleğen, bergamut, papatya, tarçın, kişniş, sarımsak, zencefil, zufa otu, ardıç, lavanta, limon, mercanköşk, biberiye ve nane gibi birçok bitki de etkili gaz gidericilerdir" dedi.

    > Önemli uyarılar!
    Endişeli ve telaşlıysanız ya da aceleniz varsa yemek yemeyin. Stresli iken yemek yemek sindirimi olumsuz etkiler. Tükettiğiniz süt ürünlerinin miktarını azaltın ve gaz şikayetinizde bir azalma olup olmadığına dikkat edin. Size en çok dokunan yiyecekleri belirlemeye ve bunlardan kaçınmaya özen gösterin. Birçok insan için rahatsız edici besinler arasında fasulye, bezelye, mercimek, lahana, turp, soğan, brokoli, dondurma ve buzlu süt başı çeker. Yağlı yiyecekleri ve kızartmaları azaltmaya çalışın. İki veya üç büyük öğün yerine, gün içinde sık sık ama daha ufak porsiyonlarda yemek yiyin. Günde bir bardak nane çayı içmeyi deneyin. Nane yağının içinde bulunan mentolün, sindirim kanalındaki düz adale kaslarında spazm çözücü etki yapar.
#22.06.2009 21:54 0 0 0