KEÇİ POSTU GİYENLERİN EZGİSİ

Son güncelleme: 11.06.2005 13:16
  • Trajik yaşam görüşü

    Kötülük ve acı insan yazgısının temel öğeleridir. Kötülüğün alt edilemezliği, çekilen acıların yoğunluğu insana ne umut aşılayabilir, ne de umutsuzluğa sürükler onu, insanlığın bu durumu karşısında susar kalırız.

    Derin acılar kimi zaman duyguların nasırlaşmasına da yol açabilir.Her şeye akıl mantık ve kuşku yoluyla yaklaşan çağımız insanının yüreksizliği...Kuşku, eylemi olanaksız kılar, eylem olmadan da tragedya olamaz.Kahraman olağan dışı şeyler başarmak zorunda değildir. Kahramanın onurunu kıran ve onun sonuna dek karşı çıkarak savaştığı şey , kişisel ya da toplumsal bir haksızlık değil de, bu dünyada kendisinin ne olduğu, kim olduğu konusunda kendi yarattığı bir "düş"ün yıkılması bile olabilir.

    Tragedyanın özünde, yazgısı karşısında insan ruhunun kazandığı utku yatar. Sürekli yenik düşeriz yazgıya, gene de dayanma gücümüzle ayakta kalmayı başarırız.Huzursuzluk- Yoksun kalma korkusu- Acı çekme- Yok olma

    evrensel duygular
    sevgi - nefret
    bağlılık - alçaklık
    bencillik - kendini adamak
    onurluluk - onursuzluk
    yalancılık -doğruluk
    iyilik - kötülük
    ölümlülük - ölümsüzlük
    akıl - duygu

    Kahramanın alçak bir yerden mi, yüksek bir yerden mi düştüğü, olup bitenlerin iyice bilincinde mi yoksa belli belirsiz farkında mı olduğu, düşüşüne gururun mu yoksa bulutların arkasında yazılı görünmez bir düzenin mi neden olduğu hiç önemli değildir.
    · Yoğun duygular
    · Kahramanın bilinen sınırlarını aşması için insan tutkusu
    · Onun kendisine yakıştırdığı rol üzerinde bağnazca direnmesi tragedyayı oluşturur.

    Düzene egemen olan BİZDEN ÖTE BİR ŞEY Tanrılar- Tanrı- Yazgı- Baht- Zorunluluk Tragedya kahramanı edimleriyle düzenin dengesini bozar Kahramanın düşüşüyle düzen yeniden kurulur. Kahramanın eyleme geçişi ve düşüşü kaçınılmazdır.Tragedyalar için en iyi son ölümle bitiştir.

    Saflık dolu bir düş, suçluluk gerçeğiyle karşı karşıya kalıp suskunluğa uğradığında tragedya gerçekleşmiş olur.Bizde, ciddi biçimde olumlu duygular uyandıran bir kahraman belli bir dünya içinde bir AMACI gerçekleştirmek için harekete geçer ya da belli ciddilikte ve çapta bir eyleme girişir. Bu amaç ya da eylem nedeniyle kahraman ister istemez ve kaçınılmaz olarak çok ağır ruhsal ya da bedensel acılar çeker.
#03.06.2005 11:43 0 0 0
  • paylaşım için tşkler....
#03.06.2005 11:48 0 0 0
  • ELLerine emeqine saqLık arkada$ım
#11.06.2005 13:16 0 0 0