Damaksız Yapay Yemler

Son güncelleme: 25.06.2009 15:52
  • Damaksız Yapay Yemler - Damaksız Yapay Yem - Damaksız Yapay Yemler Nedir

    Damaksız yapay yemlerle ilk tanışmam, New York'un kuzeyindeki Cayuga gölünde bir yarışmada bunlardan yirmi tane kazanınca oldu. Bir sonraki haftayı bu iddialı ve sıska görünümlü nesne ile beyhude balık yakalamaya çalışmakla geçirdim. Yakaladıklarım ise, yalnızca tahta parçaları, yosun ve kayalardı. Böylece bu yapay yemler de, balıktan çok balıkçı yakalamak için tasarlanmış olduklarına inandığım diğer yemler gibi tozlanıp, takım çantamın en diplerinde kaldılar.

    İki yıl sonra Alabama'daki bir turnuvada avlanıyordum. Yanımdaki oltacı o kadar çok balık yakaladı ki, durup ne kullandığına bakmak zorunda kaldım. Oltasının ucundaki yapay yemi ve kamışın ucunu sağa, sola, yukarı ve aşağıya çekerek yemin gelişini sürekli değiştiriyordu. "Kafamda birden ışık yandı." tabirini bilirsiniz, O an anladım ki, benim seneler once kazandığım yapay yemlerle balık yakalayabilir mişim, ancak bunların doğru olarak nasıl kullanıldığı ile ilgili bir derse ihtiyacım varmış.

    Hemen oltama bir damaksız yapay takıp, onun yemi çekiş hareketlerini taklit etmeye başladım, ancak bir kez daha ahşap ve yosundan başka bir şey yakalayamadım. Sorun galiba bende idi. Bir türlü bu dandik şeyi onun gibi çekemiyordum. Biraz sonra anladım ki, makinamın sarım oranı 1'e 5.1 idi, onun makinasına baktım, 1'e 6.3. O anda yine jeton düştü. Hemen daha yüksek oranlı bir makaraya geçtim. Daha ikinci atışımda, ilk damaksız yapay levreğimi almıştım. Yaklaşık 1,5 kilogramlık güzel bir balıktı. O akşamüstü dört balık daha yakaladım, ve turnuvadaki yerimi bu yemler sayesinde sağlamlaştırdım.

    Şimdi size gereken malzemeler ve "yemin çalışması" için bazı tavsiyeler.

    Ben 1,80 ya da 2 metrelik bir aksiyon kamışı ve yüksek sarım oranlı, (6,1 ve üzeri) eğer büyük yem kullanılacaksa için yematıcı bir makina tercih ediyorum. Ufak yemler için, ufak spin makina da iyi çalışır, ancak dediğim gibi sarım oranı önemli.

    Belki, sarım oranı konusunu bilmeyenler olabilir, açıklayayım. Makinanın çevirme kolunu bir kere çevirdiğinizde, belli bir uzunluktaki misinayı makineye geri sararsınız. Sarım oranı yükseldikçe, her çevirmede daha fazla uzunlukta misina sararsınız. Atıp çekme yemler, dönekyemler ve damaksız yapaylar için yüksek bir sarım oranı harika olur. Tabii ki, sıradan bir at-çek yemi ya da yapayı yeri geldiğinde yavaşlatmak bekletmek gerekebilir, ama özellikle damaksız yemlerde yüksek sarım oranlı bir makina işin sırrıdır.


    Beden misinasının kalınlığı ve çekeri dikkate alınacak diğer bir konu olmalıdır. Kalın çaplı, ağır misinalar, yemi suyun içinde, ince ve az çekerli test misinalarına oranla, daha yukarıda tutarlar. Hangi kalınlıkta misina kullanacağınızı şartlar belirler, ancak ana kural, su derin ise, yemin derinden gelmesini tercih ederiz. 5-7 kg. çekerli, çok az, ya da hiç esnemesiz, bir misina kullanın. Böyle bir misina, yemi suyun içerisinde giderken, daha iyi "hissetmenizi" sağlayacaktır. Alışmadıkça örgü ip misina kullanmayınız. Benim açımdan, monofilament ve ko-polimer misinalar, özellikle bu tür bir iş için harikadırlar. Balığı kıyıdaki nesnelerden zahmetsizce kurtarabilmek için, taşlı ve sığ yerlerde 7-10 kg. test çekerli misinalar kullanın.

    Yapay yemin büyüklüğü? Evet, bunlar çeşitli boylardadır. Yöredeki yemlik balıkların büyüklüğüne bakın. Örnek olarak alacak yemlik bir balık göremezseniz küçükten başlayıp vuruş alana kadar yemi büyütün. Renk seçimi içinse krom-mavi, krom-siyah, ve yeşil veya kırmızılı beyaz renkleri tercih edebilirsiniz. Bunlar benim işimi genellikle görür, ancak sizin bulunduğunuz bölgede başka renkler geçerli olabilir, bu nedenle denemekten çekinmeyin.

    Son olarak yapay yemi çekerken bir hızlandırın, bir yavaşlatın. Aynı anda kamışı sağa sola yavaşça oynatın, bir sonraki atışta kamışı aşağı, yukarı oynatın. Yapay yeminizin gerçek yemlik bir balık gibi davranmasına gayret gösterin, hiç bir balık düz bir çizgi doğrultusunda yüzmez. Bu yüzden yemi, sıradan bir şekilde sadece at-çek yapmayın.
#25.06.2009 15:52 0 0 0