Kuşların evrimi dinozorlardan başladı

Son güncelleme: 04.06.2005 15:08
  • ABD'de bulunan yaklaşık 70 milyon yıllık bir dinozor kemiği fosilindeki doku, kuşların evriminin dinozorlardan başladığı tezini güçlendirdi.

    noimage

    Science dergisinin haberine göre, ABD'nin Kuzey Carolina Üniversitesi paleontologlarından Mary Schweitzer liderliğindeki ekip, Montana'da çıkarılan Tyrannosaurus Rex fosilindeki uyluk kemiğinde bulunan yumuşak dokuyu incelemelerinin ardından kuşların evriminin dinozorlardan başladığı sonucuna vardı.

    Benzer dokular
    İlk kez bir dinozor fosilinde yumuşak doku bulunduğunu belirten Schweitzer, dokunun günümüzde koşucu kuşlar ailesindeki dişi kuşların kemiklerindeki dokuya çok benzediğini söyledi.

    Yumurtlamaya hazırlanan bir dişi
    Dokunun dişi kuşlarda yumurtlama döneminde ortaya çıktığını anlatan Schweitzer, bu nedenle kemik fosilinde dokusu bulunan dinozorun büyük ihtimalle yumurtlamaya hazırlanan bir dişi olduğunu kaydetti. Kalsiyum açısından zengin olan doku, yumurta kabuğunun oluşması için gerekli mineralleri içeriyor.

    Schweitzer, doku sayesinde sadece dinozorun cinsiyetinin değil, dinozorların ve bugünkü kuşların üreme fizyolojisi arasındaki benzerliğin belirlendiğini söyledi. T-Rex'e ait fosiller geçen Mart ayında bulunmuştu.
#03.06.2005 20:33 0 0 0
  • Bilgiler için sağol dostum.
#04.06.2005 15:08 0 0 0