Fazla kilonuzu verin tansiyonunuz düşsün

Son güncelleme: 26.06.2009 23:09
  • fazla kiloların tansiyona etkisi
    noimage
    Kilonuz kabul edilebilir sınırlar içinde kalsa bile eğer bel çevreniz kadınsanız 90'ın, erkekseniz 100'ün üzerindeyse hipertansiyona yakalanma şanssızlığınız yükseliyor

    Eğer kan basıncınızın giderek yükseldiğini ya da günün birinde rastgele yaptırdığınız bir ölçümde tansiyonunuzun "hipertansiyon" hudutları içine girdiğini fark ederseniz ilk işiniz tartılmak ve bel çevrenizi ölçmek olsun.

    Araştırmalar ideal kilosundan yüzde 10 daha fazlası olanlarda kan basıncının yükselme eğiliminde olduğunugösteriyor. Özellikle karın-göbek, boyun-gıdık bölgesinden kilo alanlarda bu ihtimal artıyor. Yalnızca tartılmak dayetmiyor.

    Kilonuz kabul edilebilir sınırlar içinde kalsa bile eğer bel çevreniz kadınsanız 90'ın, erkekseniz 100'ün üzerindeyse hipertansiyona yakalanma şanssızlığınız yükseliyor. Göbek çevresi genişlemesi özellikle uzun boylular için son derece önemli bir ölçü. Çünkü bu kişilerde boy/kilo oranı dikkate alındığında ciddi bir kilo artışıyokmuş gibi hesaplanabiliyor. Ama bel çevresi ölçümü ciddi bir risk düzeyine işaret ediyor.

    Kısacası ideal kilonuzun yüzde 10'unun üzerinde bir yağ birikiminiz varsa ve tansiyonunuz yüksek bulunursa hemen tansiyon ilaçlarına başlamak yerine yola kilo vererek çıkmanızda fayda var.
    Eğer bu çabanızı tuz kısıtlamasıyla birlikte sürdürebilirseniz başarı şansınız kesinlikle artacaktır. Doktorunuz kanbasıncınızı çok yüksek bulmuşsa hemen başlangıçta ilaç kullanmanızı önerebilir, onu dinlemenizde yarar var amakilo vermeyi ve tuz konusunda dikkatli olmayı asla unutmayın.

    Kilo sorununu çözmek zorundasınız

    Sırası gelmişken bir konuyu yeniden hatırlatalım. Kilo sorunu olan, özellikle göbek bölgesinde yağ biriktirenlerdetansiyon yüksekliği sorununu ilaçla, kan şekeri yüksekliğini hapla, koroner kalp hastalığını, kolesterol sorununu, trigliserid fazlalığını karmaşık reçetelerle çözmek ama hastaların kilosunu görmezden gelmek, onları bu konuda uyarmamak ve çözüm için yardımcı olmamak çok eskilerde kaldı.

    Ben kocaman göbeğiyle ilgilenmeyi boş veripkolesterol, şeker, tansiyon haplarını yutmaya çalışan insanları gördükçe üzülüyorum. İlaçlarınızı tabii yutmayadevam edin ama kilo sorununuzu çözemezseniz problemlerinizi sadece geçici olarak halının altına sürmekten başka bir şey yapmadığınızı aklınızdan çıkarmayın.

    Parmakla kilo ölçmek mümkün mü

    Eğer kilo sorununuz olup olmadığını anlamak için kolay bir yol arıyorsanız baş ve işaret parmaklarınızı kullanarakyapacağınız basit bir ölçümden faydalanabilirsiniz. Kolunuzun omuzla dirsek arasındaki orta noktasını bulup baş ve işaret parmaklarınızla cilt ve cilt altı dokuları sıkıştırın. Eğer tuttuğunuz kıvrım 2,5 cm.den daha kalın ise büyük bir olasılıkla kilo sorununuz var demektir.
#26.06.2009 11:12 0 0 0
  • paylaşim için tesekkürler
#26.06.2009 23:09 0 0 0