sağlık - beslenme - diyet - sağlıklı beslenme - yaz


Yazın sağlıklı beslenme ve zayıflama


• Yaz geldi. Kendimizi serin sulara bırakmanın planlarını yapıyoruz. Kışın alınan ufak tefek yağları eritmenin vakti geldide geçiyor bile...

• Yaz döneminde zayıflarken ve kilomuzu korurken nelere dikkat etmemiz gerektiğini Dr. Ender Saraç, ‘Kişisel Gelişim’ dergisinin Haziran sayısında kaleme aldı.

• Her mevsimin kendine has özellikleri vardır. Doğa kendi teknolojisine göre her mevsimde rengiyle, tadıyla, kokusuyla ve besin değeriyle yenmesi gereken yiyecekleri bize zaten sunuyor. Bizim temel mantığımız, herşey yenilebilirdir.

• Kaymaklı ekmek kadayıfını da, kızarmış patlıcanı da gönül rahatlığıyla yiyebilirsiniz. Ama patlıcanı tam mevsiminde doya doya yediğiniz zaman zararını görmezsiniz.

Dengeli besleniyor muyuz?


• Dengelemeyi bilmiyoruz, sadece yemeğin lezzetiyle ilgileniyoruz Örneğin buğday; çeperiyle, kepeğiyle doğal bir yiyecektir. Sadece un, makarna, börek, ekmek olarak tüketildiğinde vücut tarafından çok hızla emildiği için kan şekerini yükseltiyor ve pankreasın insülün salgılamasına yolaçıyor.

• Kan şekeri yapıcı maddeleri birdenbire işleyen insülün, kişiyi bu kez çikolata, pasta, kek, çörek gibi hızlı karbonhidratlara yöneltiyor. Dikkat edilmesi gereken en önemli şeylerden biri, doğanın şekerini ve karbonhidratını almaktır.

Beden tipine göre beslenme


• Herkesin beden tipi farklı olduğu için, kişi beden tipine göre her mevsim farklı bir beslenme uygulanmalıdır. Boşluk, ahva, ateş, su ve toprak beş ana elementinin çeşitli kombinasyonlarına göre vata, kapha ve pitta adı verilen beden tipleri oluşuyor.

• Kış sonu, ilkbahar ve yaz başlangıcına kadar olan dönem kapha mevsimidir. Kapha’da toprak ve su elementleri ön plana çıkıyor. Bu dönemde doğada daha burucu, büzüştürücü, fazla şekerli, aşırı tuzlu ve ekşi olmayan vücudu canlandırıcı gıdalar ortaya çıkıyor. Çağla badem, nektari, erik, vitaminli yeşillikler, semizotu gibi sebzeler...

Meyve çeşitlerinin en fazla olduğu mevsim!


• Pitta mevsimine dönerken, meyveler, renk kazanıyor. Kekremsi ve buruk tatlar, yerini sulu ve şekerli tatlara bırakıyor. Tatlı ve serinletici meyve ve sebzeler ön plana çıkıyor.

• Karpuz, kavun, salatalık gibi. Her mevsime uygun, vücudun ihtiyacı olan vitaminler doğanın içinde bulunuyor. Mevsimlere göre iç sesimizi dinlemek çok önemli. Israrla mevsim dışındaki gıdaları tüketiyoruz.

• Vücudumuzun istemediği gıdalara kendimizi alıştırmaya başladık ve rafine olmuş, boyalarla renklendirilmiş, sadece lezzet ağığrlığı ön plana çıkarılmış, besin ve sağlık değerleri sorgulanmayan ürünlere daha çok yoğunlaşıyoruz.

• Beyaz un, ekmek, çok fazla miktarda ayrıştırılmış katı yağlar, sanayi katkı maddeleri eklenmiş ürünlerden uzak durmakta fayda var.

Taze baharatlar bol tüketilmeli


• Kalori alabilirsiniz ancak ne kadar harcadığınız önemlidir. Bir nesil öncesine dönüp baktığımızda babaannelerimiz tarhana açıyor, evlerini siliyor, her yere yürüyerek gidiyoir, yazlık-kışlık hazırlıklar yapıyor, merdivenlerini yıkıyorlardı.

• Yani sürekli hareket halindeydiler. Genç kuşak kadınlara baktığımızda bir durak öteye gitmek için bile taksiyi kullandıklarını görüyoruz. Gençler ikinci kata çıkmak için asansör bekliyor. Hareket edilmediği için kalori tüketiminde bir azalma yaşanıyor doğal olarak.

Mayonez ve ketçaptan uzak durun!


• Bugün özellikle şişmanlık konusunda en büyük kötülüğü çocuklara yapıyoruz. Çocuklara beyaz ekmekler ve ekmek arası yapılmış kırmızı etler ve bir de üzerine mayonez, ketçap, özelsoslar, yanına kızarmış patates ve iyicene yağ çekmiş yiyecekler sunarak; onları daha çocukluk yaşında lezzet ağırlıklı beslenmeye alıştırıyoruz. Bunlar ileriki yaşlarda selülit, kolesterol ve fazla kilo olarak onlara geri dönüyor.

• Günümüzde şişmanlık sadece estetik bir sorun değil. Bir vücutta fazla kilo 5-6 civarında ise kanser, 20-22 civarında ise kalp hastalıkları ve daha fazlası için beyinde pıhtı atmaya kadar pek çok soruna yolaçıyor. Bugün önemsenmeyen bir iki kilo fazlalıkları yarın başımıza çok büyük sorunlar açabilir. Fazla kilo, çok hızlı yaşlanma ve yıpranma meydana getiriyor

İçeceklere lütfen dikkat!


Yazın gün uzadığı için kesinlikle ağır beslenilmemeli. Daha hafif ve erken saatlerde yemek yemek tercih edilmeli. Sabahları mayalı ve unlu gıdalar almak yerine çeperli gıdalar alınmalı.

• Hayvansal protein ve karbonhidrat aynı öğünde tüketilmemeli. Pilav üstü tavuk, ekmek arası döner, patatesli balık tarzından ziyade bunların yanına yeşil salata alarak karbonhidratı sebzelerle ya da zeytinyağlılarla kombine etmek uygun olur.

• Mutlaka haftada bir iki kere bakliyat yemek gerekir. Özellikle yeşil mercimek, piyaz, nohut veya soya fasulyesi yenmeli. Taze baharatlardan nane, kişniş, dereotu bol bol tüketilmeli.

Asitli ve şekerliden uzak durun!


• Çok fazla şekerli, asit içeceklerden uzak durulmalı. Maden sorası gibi iyon ve mineralleri olan içecekler tercih edilmelidir. Doğal sıkılmış meyve suları, yağsız yoğurttan yapılan ayran ve ılık su içilmeli. Bitki çayları da yaza göre uyarlanmalı. Yasemin, gül, nane, rezene çayı gibi içeceklerin ılık içilmesi çok daha uygun olur.

• Yazın imkanı olanlar için en iyi spor yüzmedir. Sabah erken ve akşamüstü yoga yapmak, bisiklet sürmek, yürüyüşe çıkmak, bünyesi kuvvetli olanlar için hafif koşu yapmak sağlıklı yaşam için şarttır. Yazın özellikle bol ışıktan yararlanmak gerekir.

• Son yıllarda inasnları güneşten çok korkuttular, neredeyse güneşe parmağını çıkarmıyor hiç kimse. Bu çok yanlış. Kışın uzun sürdüğü, ışığın az olduğu yerlerde yazın mümkün olduğunca güneşten faydalanmak, vücudu havalandırmak gerekir.

Beğeniler: 0
Favoriler: 0
İzlenmeler: 402
favori
like
share