Eldar Mansurov - Eldar Mansurov Kimdir - Eldar Mansurov Biyografisi

Eldar Mansurov, Azeri asıllı önemli bir bestecidir.



O, 1952 yılında Bakü'de doğulmuş ve şimdiye kadar da burada yaşıyor.
Besteleri arasında "Bayatı" gibi güzel bir enstrumental parça vardır. "Bayatı" 1989-cu yılda Eldar Mansurov tarafından bestelenib ve bu şarkını ilk önce Azerbaycan'da Brilliant Dadaşova söylemişdi. Bundan sonra "Bayatı" meşhur olmuş, Rusiya'da ve Orta Asiya'da populer olmuşdu.
1993-cü yılda "Bayatı" Türkmenistanın Aşqabad grubu ile "Ashkabad city of love" adli album'de yer almıştır. Türkmenistanın Aşqabad grubu "Bayatı" ile bütün dünyada meşhur olmuşdu.

Daha sonralar ve bu güne kadar "Bayatı" Yunanıstan'da, Bresil'de, Espana'da, Almanya'da, arablar'da ve bir çok ölkeler'de çok meşhur olmuşdur.
Sezen Aksu onun "Bayatı" adlı müziğine "Zalim" isimli sözlerini yazdı.
Levent Yüksel'inde seslendirdiği ve klip çektiği Zalim şarkısının müziyi'de Eldar Mansurov'a aitdir. Son zamanlar İzmir'in ünlü rock gruplarından "Çalar Saat" 'Zalim'e yeni düzenleme yaptı.

Huseyin Karadayi & Dj Funky C - “Miracles” isimli albüm'de, Eldar Mansurov'a ait "BAYATILAR" parçasının sample’larıyla 2006-2007’ye damgasını vurmaya hazırlanıyor. Günümüz teknolojisi ve dans müziğinin getirdiği yeniliklerle yeniden yorumlanan bu parçayı, daha önce “Zalim” ismiyle Levent Yüksel’den dinlemiştik.

2006 ilde yunan DJ Pantelis də «Bayatılar»ı - "I HAVE A DREAM (EXTENDED MIX)" adı ile ifa etdi.
Nilgül "Ömürsüz Sevdalar" isimli albüm'de bestesi Eldar Mansurov'a ait "Halimi Sorma" şarkısını söyledi.

Keçmiş yıllarda Nuray Hafiftaş "O gelende", Neşe Karaböcek ise Eldar Mansurov'un "İnanıram sevgiye" isimli şarkılarını söylediler.


Həyatı

1952-ci il fevralın 28-də Bakıda İçəri şəhərdə musiqiçi ailəsində anadan olmuşdur. 1968-1972-ci illərdə Asəf Zeynallı adına orta ixtisas musiqi məktəbinin fortepiano sinfində, 1974-1979-cu illərdə Üzeyir Hacıbəyov adına Azərbaycan Dövlət Konservatoriyasının bəstəkarlıq fakultəsində professor Cövdət Hacıyevin sinfində təhsil alıb. Bəstəkarlıq fəaliyyəti dövründə "Yeddi gözəl" rok-operası, "Kleopatra" və "Olimp" rok-baletləri, 5 simfoniya, "Mahur-hindi" simfonik muğamı, skripka və simfonik orkestr üçün konsert, bir çox simfonik, kamera və xor əsərlərinin müəllifidir. Bir çox filmlərə və tamaşalara musiqilər bəstələyib, 3000-dən artıq mahnı və instrumental musiqinin müəllifidir. 1983 və 1987-ci illərdə Səmərqənd şəhərində keçirilən Beynəlxalq simpoziumda muğamların tarixi üzrə məruzələrlə çıxış edib. 1981-ci ildən SSRİ, sonralar isə Azərbaycan Bəstəkarlar İttifaqının, 1999-cu ildən Azərbaycan Kinematoqrafçılar İttifaqının üzvüdür. 2005-ci ildə "Əməkdar incəsənət xadimi" fəxri adına layiq görülüb. 2007-ci ildən Azərbaycan Bəstəkarlar İttifaqının idarə heyətinin katibidir. Ailəlidir, 2 oğlu var.

Tarzən Bəhram Mansurovun oğludur.
Məşədi Süleyman bəy Mansurovun nəvəsidir.
Məşədi Məlik bəy Mansurovun nəticəsidir.
Tarzən Elxan Mansurovun qardaşıdır.


Filmografi

Abşeron Lövhələri (2004)
Almas İldırım (1991)
Aran (1985)
Bakı Bağları. Buzovna (2007)
Bakı Bağları. Qala Xaşaxuna Qala (2007)
Bakı Bağları. Şüvəlan (2007)
Bala-Başa Bəla! (1995)
Bəxt Üzüyü (1991)
Bəxtəvər (1990)
Daşdan Tikilmiş Şəhər (2008)
Dəniz Səyahəti (1992)
Əndazədən Çıxanlar (1988)
Əzablı Qurtuluş (1993)
Fövqəldünya və ya Qəsdsiz Məntiqi Səhv (1992)
Güzgü (1990)(I)
Heydər Əliyev. Onuncu Film. Xüsusi Təyinat (2008)
Hökm (1994)
İlham Əliyev. "Olimp"in Fəthinə Doğru (2002)
İşğal (1994)
Qeybdən Gələn Səs (2002)
Qisas Günü (1993)
Müqəddəs Oda Yanaram (1991)
"Neftçi"-87 (1987)
Şirin Bülbül (2000)
Toy (2005)
Yük (1995)
Yürüşün Sonu Varmı? (1985)
Təhlükəsizliyimizin tarixçəsi (2009)

Etiketler:
Beğeniler: 0
Favoriler: 0
İzlenmeler: 652
favori
like
share
kalendira Tarih: 30.11.2009 22:46
Nilgüle verdiği parça hakkaten güzel