Bebeği tuzlamak terlemeyi önler mi

Son güncelleme: 27.06.2009 13:40
  • Anadolu'da yıllardır, büyüdüğünde ter kokusunu önlediği inancıyla yenidoğan bebekler tuzlanıyor. Bazı yörelerde, doğduktan ve göbeği düştükten sonra yıkanırken suya tuz katılıyor.

    Ege Sağlık Derneği Yönetim Kurulu Üyesi ve çocuk hastalıkları uzmanı Dr. Mete Sivrikaya, bebeklerin tuzla yıkanmasının pagan kültürüne dayandığını söyledi.

    Pagan inanışına göre yıkanan bebeğin suyuna, tuzun yanı sıra ileride zengin olması için madeni para da atıldığını dile getiren Dr. Sivrikaya, "Bebeklerin tuzla yıkanması, tamamen bir âdet. Bilimsel kaynağı, dayanağı yok." dedi.

    Bebeğin tuzla yıkanmasının sakıncalı olduğunu ifade eden Sivrikaya, tuzun terlemeyi önleyici bir etkisi olmadığını belirtti.

    İnsanın kendine ait ter kokusunun, ergenlik döneminde ter bezlerindeki bir gelişimle oluştuğunu anlatan Sivrikaya, koltuk altlarında ve kasıklardaki ter bezlerinin, kişiye ait özel kokusunu oluşturmak üzere değişim geçirdiğini kaydetti.

    AŞIRI TUZ TEHLİKELİ

    Bebeklerin vücuduna sürülen tuz, kandaki tuz oranını yükseltir. Kanda yükselen tuz oranı, havaleye sebep olur.

    Tuz, göbek iltihabı ve kanda iltihaplanmaya sebep olabilir, tetanozu bulaşmasına kadar gidebilir. Vücuda sürülen tuz, cildi tahriş eder.
#27.06.2009 13:40 0 0 0