Serebral Palside Görülen Sorunlar

Son güncelleme: 29.06.2009 14:02
  • Serebral Palside Görülen Sorunlar - Serebral Palsi Nedir - Serebral Palsi Tedavisi

    Yürüme ve hareket güçlüğü

    Spastisite ( kaslarda aşırı gerginlik )

    Kaslarda güçsüzlük

    Zeka sorunları

    Havale (nöbet)

    Beslenme bozukluğu ve büyüme geriliği

    Salya akıtma

    Diş çürükleri

    İşitme ve konuşma güçlüğü

    Görme bozukluğu ve şaşılık

    Tuvalet eğitimi

    Yürüme ve Hareket Güçlüğü:

    Ailelerin en çok önem verdiği konulardan biri çocuğun kendi başına yürümesidir. Bir çocuğun toplum hayatına katılması, mutlu, sağlıklı ve üretken bir birey olarak bağımsız bir yaşam sürmesi için yürüme her zaman gerekli değildir. Çevresiyle iyi iletişim kurabilen, eğitimi aksatılmamış, zeka düzeyi yeterli, iyi bakılan çocuklar yürümeseler de kendi kendilerine bakabilen özgür bireyler olabilirler.


    Tüm vücut tutulumlu çocukların çoğu bağımsız yürüyemez, tekerlekli iskemle kullanmaları gerekir. Diplejik çocuklar uygun tedavi ve rehabilitasyon ile 2 ila 7 yaşları civarında yürüyebilirler. Hemiplejik çocuklar genellikle üç yaşı civarında tamamen bağımsız yürürler. Tüm fizyoterapi ve rehabilitasyon çabalarına karşın 2 yaşına dek başını tutamayan, 4 yaşına dek oturamayan, 7 yaşına dek ayağa kalkamayan çocuklarda bağımsız yürüme sağlanması güçleşir. Dizüstü bağımsız durabilen ve kısa süre de olsa emekleyen çocuklar genellikle geç de olsa yürüyebilir.


    Sonuç olarak çocuğun kendine bakabilmesi, ağız ve diş sağlığı, giyimi, genel görünümü akranlarıyla ilişkilerini ve çevreye kabulünü kolaylaştırır. Çevresinden ilgi ve destek gören, dışlanmayan çocuk kendine güven kazanır, toplum hayatında başarılı olur.

    Havale (Nöbet):

    Havale (nöbet, sara, konvülsiyon) ve diğer tipte nöbetler çocukların üçte birinde görülür. Küçük bebeklerin nöbet geçirdiğini anlamak zordur. Kendinden geçme, ani baş düşmeleri, silkinme, sıçramalar, kol ve bacaklarda seyirme, kasılma gibi durumlarda mutlaka çocuk nöroloji uzmanına danışmak ve EEG çektirmek gerekir. Nöbetlerin teşhisi ve uygun şekilde tedavisi çocuğun geleceği yönünden çok önemlidir.


    Beslenme Bozukluğu:

    Tüm vücut tutulumlu çocuklarda emme, çiğneme ve yutma güçlüğü nedeniyle beslenme sorunları görülür. Ayrıca çocukların bazılarında sık kusma ve kabızlık da olabilir. Yutma güçlüğünün neden olduğu salya akıtma toplum hayatına katılmayı zorlaştıran önemli bir sorundur. Bazı çocuklarda bu nedenlerle büyüme ve gelişme geri kalır.


    Çocuğun beslenmesinin düzelmesi için dik oturması, yemek ortamının neşeli olması, aile ile beraber sofraya oturtulması ve kusma, kabızlık gibi sorunlarının ilaçlarla giderilmesi gerekir.

    Kabızlık için öncelikle sebze, meyve, kepek ve yulaf içeren gıdalar, kayısı suyu veya kayısı hoşafı verilir. Gıdalarla rahatlatılamayan kabızlık için doktora danışılmalıdır. Egzersizler de kabızlığın düzelmesine katkıda bulunur.

    Bazı çocuklarda yutma becerisi gelişmeyebilir. Eğer çocuk 5 yaşına geldiği

    halde yutamıyorsa beslenebilmesi için gastrostomi denilen yöntemle karından mideye bir hortum bağlanır ve çocuk buradan beslenir.


    Diş Çürükleri:

    SP'li çocukların bir kısmında dişlerin mine denilen kısımları iyi gelişmemiştir, buna yutma güçlüğü ve salya akıtma da eklendiğinde dişlerde çürükler oluşur. Kullanılan nöbet ilaçları ve sık geçirilen dişeti iltihabı nedeniyle dişetleri şişer. Ağız sağlığını korumak için dişlerin iyi fırçalanması ve diş hekimine düzenli olarak gidilmesi şarttır.


    İşitme ve Konuşma Güçlüğü:

    Zeka sorunları veya konuşmayı kontrol eden kaslarda spastisite nedeniyle SP'li çocukların bir kısmında iletişim sorunları olur. Bu çocukların bir kısmı geç konuşur, bazıları hiç konuşamaz. Ayrıca bazı çocuklarda işitme kaybı da konuşmayı güçleştirir. Konuşamayan çocuklarda çevre ile iletişimi sağlamak amacıyla resimlerden veya bilgisayarlardan yararlanılabilir. Konuşma terapisti tarafından eğitilen çocuklar bilgisayar kullanarak çevreleri ile iletişim kurabilirler. Bilgisayarın çocuk yerine konuşabilmesi için Batı ülkelerinde çeşitli programlar ve cihazlar geliştirilmiştir. Bu tür bir Türkçe program Konuş 1.0 adı ile Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Ortopedi ve Rehabilitasyon Ünitesi tarafından geliştirilmiş ve ücretsiz olarak hastaların kullanımına sunulmuştur.


    Görme Bozukluğu ve Şaşılık:

    Bazı çocuklar gördüklerini algılayamaz veya belirli bölgeleri göremezler. Ayrıca şaşılık da görmeyi bozar. Hareket güçlüğünü daha da arttıran görme sorunlarının erken dönemde tanınması ve mümkünse tedavi edilmesi şarttır.


    Tuvalet Eğitimi:

    SP'li çocukların bir kısmında idrar kaçırma görülür. Çocuk kimi zaman hareket güçlüğü çektiğinden, kimi zaman da iletişim kurarak derdini anlatamadığından idrar ve büyük aptestini altına yapar. Bazen de aileler kendilerine daha kolay geldiğinden çocuğun altına bez bağlamayı yeğlerler.

    Tuvalet eğitimi ihmal edilmemeli, gelişme durumuna göre idrarını ve büyük aptestini tuvalete yapması sağlanmalı, zorunlu olmadıkça bez bağlanmamalıdır. Çocuğun tuvalete gitmesini kolaylaştırmak için özel ,oturma destekleri yaptırılabilir.
#29.06.2009 14:02 0 0 0