Yemek genelinde püf noktaları

Son güncelleme: 30.06.2009 09:57
  • Tavuk ve Tavuk Yemekleriyle İlgili Püf Noktaları

    Tavuğun nar gibi kızarması için, pişmesine yakın fırından çıkarıp üzerine yumuşak margarin sürün

    Tavuğun lezzetli olması için, 3 yemek kaşığı yoğurt, bir yemek kaşığı salça, bir miktar sıvıyağ ve biraz da kırmızı pul biber koyup iyice karıştırın Tavukları bu sosa bulayın ve birkaç saat buzdolabında bekletin Ardından fırında pişirin

    Tavuklar, marketlerde satılan fırın pişirme poşetinde pişirilirse daha lezzetli olur

    Pişirilen tavuk ya da pilicin lezzeti için, karnına birkaç adet adaçayı ve yarım limon veya portakal dilimi koyun

    Tavuk satın alırken, genç ve körpe olup olmadığını anlamak için, ayaklarındaki pulların parlak ve ince olmasına dikkat edin

    --------------------------------------------------------------------------------

    Hamur işleri İle İlgili Püf Noktaları

    Pastanın piştikten sonra kalıbından rahat çıkması için 10 dakika bekletin

    Fırına sürdüğünüz kek kalıbının altına biraz tuz koyun, kalıbın yanmasını önleyin

    Keki kalıptan çıkarmak için, fırından çıktıktan sonra 15 dakika kadar kalıbıyla ıslak bir bezin üzerinde bekletin ve sonra bıçağı kekin çevresinde dolaştırarak kalıbı ters çevirip dışarı çıkartın

    Marketten alınan bisküvilerin paketini açtıktan sonra kendi ambalajında bırakmayın Ağzı sıkıca kapanan bir kutuya boşaltın

    Pişen kurabiyeler tepside soğuyunca yapışır ve parçalanarak çıkar Bunu önlemek için kurabiye tepsisini yeniden fırına sokup kızdırın

    Hamuru iyi açabilmek için unu iyice yoğurduktan sonra yarım saat kadar dinlenmeye bırakın Dinlenmeye bırakılan hamuru, altının yapışmaması için un serpilmiş bir kaba koyun Hamurun üstünün kurumaması için nemli bir bez örtün

    Un ile yapılan pasta, kek, kurabiyeye biraz limon suyu koymak hamuru kabartır

    Hamur açılan oklavanın hamura yapışmaması için ara sıra unlamak gerekir



    --------------------------------------------------------------------------------
    Et ve Et Yemekleriyle İlgili Püf Noktaları

    Etin pişerken dağılmaması için, suyuna birkaç damla sirke koyun

    Güveç yaparken toprak kokusunun yemeğe geçmemesi için, yeni iken içerisine bir bardak sirke döküp kaynatın ve soğumaya bırakın

    Etin suyunun berrak olması için, üstünde oluşan köpüğü bir kevgir ile temizleyin

    Izgara yapılan etin yumuşak ve lezzetli olması için, bir süre ayçiçek yağında bekletin

    Bifteklerin kurumaması için, kızgın yağda kızartmalı ve pişirme süresi 5-6 dakikayı geçmemesi gerekir

    Eti pişirirken metal çatal batırmamaya dikkat edin Çünkü çatal batırılınca etin suyu akacağından sertleşir

    Mangalda ızgara yapacağınız zaman, ateşin harlamaması için ateşe biraz tuz serpin

    Fırında pişen etin kurumaması için, fırının içine su dolu bir kap koyun

    --------------------------------------------------------------------------------
    Deniz Ürünleri İle İlgili Püf Noktaları

    Balığın taze olup olup olmadığı, gözlerinin parlak, etinin sıkı, solungaçlarının pembe olmasından anlaşılır Parmakla bastırıldığında kısa sürede eski haline dönmelidir

    Ellerdeki balık kokusunu gidermek için limon ya da sirke ile ovmak gerekir

    Balıkların pullarını temizlemek için, soğuk suyun içinde 5 dakika bekletin ve yıkayın

    Balıkların kıtır kıtır kızarması için, un yerine mısırunu ile kızartın

    Mutfağınıza yayılan balık kokusunu gidermek için, bir tencerede az miktarta sirke kaynatın

    --------------------------------------------------------------------------------

    Kurubaklagillerle İlgili Püf Noktaları

    Fasulye, nohut, mercimek gibi kurubaklagilleri böceklerden koruyabilmek için, kovanozları sık sık havalandırın

    Haşlanan kuru fasulyeler, pişme süresinin geçmesine rağmen hala sertse, suyuna çok az miktarda maden suyu eklerseniz (bir miktar vitamin kaybı olsa da) çabuk pişerler
    --------------------------------------------------------------------------------
    Makarna ve Pilavlarla İlgili Püf Noktaları

    Makarnanızın birbirine yapışmaması için, haşlama suyuna bir kaşık sıvı yağ koyun

    Pilavınızın daha lezzetli olması için, et suyu veya tavuk suyu ilave edin

    Pilavınızın daha beyaz olması için, yıkadıktan sonra üzerine birkaç damla limon sıkın

    Pilavınızın lezzetli olması ve iyi pişmesi için, pirincinizin kırıksız ve su kaldıran cinsten olması gerekir Baldo bu konuda gayet iyi bir seçenektir

    Makarnanızın daha lezzetli ve besleyici olması için üzerine yoğurt, peynir, kıyma veya domates - biber - sarımsak ile hazırlanmış çeşitli soslar ilave edin

    --------------------------------------------------------------------------------

    Şeftalinin kabuklarını kolay soyabilmek için, birkaç saniye sıcak suya batırın

    Limonun suyunu iyi çıkarması için, kesmeden önce birkaç dakika sıcak suda bekletin

    Kesik limonun kurumaması için, küçük bir tabağa su koyup, limonun kesik tarafını suyun üzerine yerleştirin

    --------------------------------------------------------------------------------
    Yumurta İle İlgili Püf Noktaları

    Akını kulandığımız yumurta sarılarını birkaç gün saklayabilmek için, üstünü örtecek kadar su koyarak buzdolabında saklayın

    Katı yumurtayı 10 dakikadan fazla haşlamayın ki demir minerali kaybolmasın

    Haşladığımız yumurtanın kabuklarının kolay soyulabilmesi için, haşlarken suyuna bir miktar tuz atın

    Yumurtalı bulaşıkları ılık suyla yıkayın

    Yumurtaların çatlamaması için, pişireceğiniz kabın içine ters çevirilmiş bir fincan tabağı koyarsanız çatlamalarını önlersiniz Ya da haşlarken suyun içerisine 1 - 2 adet kürdan atın

    Taze yumurtanın akı berrak, sarısı ise yuvarlak olur

    Bayatlamış ve kokmuş yumurtalar sağlığa zararlıdır

    Bayatlamış yumurtalar kırıldıkları zaman sulu bir görünümdedir Sarısının rengi açıktır ve beyazımsı olmuştur Yumurtaları kırarken dikkat etmek gerekir

    Bayatlayan yumurta yenildiği takdirde, bulantı, kusma, karın ağrısı, bitkinlik, ishal, baş dönmesi, ateş gibi belirtiler gösterir Ağır zehirlenmelerde şok hali görülebilir Bu durumda hastayı acil hastaneye götürmek gerekir

    Yumurtalar alümünyum kapta çırpılırsa siyahlaşır Porselen yada çelik kaplarda hafif ısıtılarak çırpılırsa hem daha kababır, hem kararmaz

    --------------------------------------------------------------------------------

    Tatlılarla İlgili Püf Noktaları

    Baklavaların kenarlarının ince olması çok önemlidir Oklava ile açarken kenarlarına parmak uçları ile iyice bastırılır

    Sütlü tatlı yapılırken şekerin en son eklenmesi topaklanmayı engeller
#30.06.2009 09:57 0 0 0