Tavuğun nar gibi kızarması için, pişmesine yakın fırından çıkarıp üzerine yumuşak margarin sürün
Tavuğun lezzetli olması için, 3 yemek kaşığı yoğurt, bir yemek kaşığı salça, bir miktar sıvıyağ ve biraz da kırmızı pul biber koyup iyice karıştırın Tavukları bu sosa bulayın ve birkaç saat buzdolabında bekletin Ardından fırında pişirin
Tavuklar, marketlerde satılan fırın pişirme poşetinde pişirilirse daha lezzetli olur
Pişirilen tavuk ya da pilicin lezzeti için, karnına birkaç adet adaçayı ve yarım limon veya portakal dilimi koyun
Tavuk satın alırken, genç ve körpe olup olmadığını anlamak için, ayaklarındaki pulların parlak ve ince olmasına dikkat edin
Pastanın piştikten sonra kalıbından rahat çıkması için 10 dakika bekletin
Fırına sürdüğünüz kek kalıbının altına biraz tuz koyun, kalıbın yanmasını önleyin
Keki kalıptan çıkarmak için, fırından çıktıktan sonra 15 dakika kadar kalıbıyla ıslak bir bezin üzerinde bekletin ve sonra bıçağı kekin çevresinde dolaştırarak kalıbı ters çevirip dışarı çıkartın
Marketten alınan bisküvilerin paketini açtıktan sonra kendi ambalajında bırakmayın Ağzı sıkıca kapanan bir kutuya boşaltın
Pişen kurabiyeler tepside soğuyunca yapışır ve parçalanarak çıkar Bunu önlemek için kurabiye tepsisini yeniden fırına sokup kızdırın
Hamuru iyi açabilmek için unu iyice yoğurduktan sonra yarım saat kadar dinlenmeye bırakın Dinlenmeye bırakılan hamuru, altının yapışmaması için un serpilmiş bir kaba koyun Hamurun üstünün kurumaması için nemli bir bez örtün
Un ile yapılan pasta, kek, kurabiyeye biraz limon suyu koymak hamuru kabartır
Hamur açılan oklavanın hamura yapışmaması için ara sıra unlamak gerekir
--------------------------------------------------------------------------------
Et ve Et Yemekleriyle İlgili Püf Noktaları
Etin pişerken dağılmaması için, suyuna birkaç damla sirke koyun
Güveç yaparken toprak kokusunun yemeğe geçmemesi için, yeni iken içerisine bir bardak sirke döküp kaynatın ve soğumaya bırakın
Etin suyunun berrak olması için, üstünde oluşan köpüğü bir kevgir ile temizleyin
Izgara yapılan etin yumuşak ve lezzetli olması için, bir süre ayçiçek yağında bekletin
Bifteklerin kurumaması için, kızgın yağda kızartmalı ve pişirme süresi 5-6 dakikayı geçmemesi gerekir
Eti pişirirken metal çatal batırmamaya dikkat edin Çünkü çatal batırılınca etin suyu akacağından sertleşir
Mangalda ızgara yapacağınız zaman, ateşin harlamaması için ateşe biraz tuz serpin
Fırında pişen etin kurumaması için, fırının içine su dolu bir kap koyun
--------------------------------------------------------------------------------
Deniz Ürünleri İle İlgili Püf Noktaları
Balığın taze olup olup olmadığı, gözlerinin parlak, etinin sıkı, solungaçlarının pembe olmasından anlaşılır Parmakla bastırıldığında kısa sürede eski haline dönmelidir
Ellerdeki balık kokusunu gidermek için limon ya da sirke ile ovmak gerekir
Balıkların pullarını temizlemek için, soğuk suyun içinde 5 dakika bekletin ve yıkayın
Balıkların kıtır kıtır kızarması için, un yerine mısırunu ile kızartın
Mutfağınıza yayılan balık kokusunu gidermek için, bir tencerede az miktarta sirke kaynatın
Fasulye, nohut, mercimek gibi kurubaklagilleri böceklerden koruyabilmek için, kovanozları sık sık havalandırın
Haşlanan kuru fasulyeler, pişme süresinin geçmesine rağmen hala sertse, suyuna çok az miktarda maden suyu eklerseniz (bir miktar vitamin kaybı olsa da) çabuk pişerler
--------------------------------------------------------------------------------
Makarna ve Pilavlarla İlgili Püf Noktaları
Makarnanızın birbirine yapışmaması için, haşlama suyuna bir kaşık sıvı yağ koyun
Pilavınızın daha lezzetli olması için, et suyu veya tavuk suyu ilave edin
Pilavınızın daha beyaz olması için, yıkadıktan sonra üzerine birkaç damla limon sıkın
Pilavınızın lezzetli olması ve iyi pişmesi için, pirincinizin kırıksız ve su kaldıran cinsten olması gerekir Baldo bu konuda gayet iyi bir seçenektir
Makarnanızın daha lezzetli ve besleyici olması için üzerine yoğurt, peynir, kıyma veya domates - biber - sarımsak ile hazırlanmış çeşitli soslar ilave edin
Şeftalinin kabuklarını kolay soyabilmek için, birkaç saniye sıcak suya batırın
Limonun suyunu iyi çıkarması için, kesmeden önce birkaç dakika sıcak suda bekletin
Kesik limonun kurumaması için, küçük bir tabağa su koyup, limonun kesik tarafını suyun üzerine yerleştirin
--------------------------------------------------------------------------------
Yumurta İle İlgili Püf Noktaları
Akını kulandığımız yumurta sarılarını birkaç gün saklayabilmek için, üstünü örtecek kadar su koyarak buzdolabında saklayın
Katı yumurtayı 10 dakikadan fazla haşlamayın ki demir minerali kaybolmasın
Haşladığımız yumurtanın kabuklarının kolay soyulabilmesi için, haşlarken suyuna bir miktar tuz atın
Yumurtalı bulaşıkları ılık suyla yıkayın
Yumurtaların çatlamaması için, pişireceğiniz kabın içine ters çevirilmiş bir fincan tabağı koyarsanız çatlamalarını önlersiniz Ya da haşlarken suyun içerisine 1 - 2 adet kürdan atın
Taze yumurtanın akı berrak, sarısı ise yuvarlak olur
Bayatlamış ve kokmuş yumurtalar sağlığa zararlıdır
Bayatlamış yumurtalar kırıldıkları zaman sulu bir görünümdedir Sarısının rengi açıktır ve beyazımsı olmuştur Yumurtaları kırarken dikkat etmek gerekir
Bayatlayan yumurta yenildiği takdirde, bulantı, kusma, karın ağrısı, bitkinlik, ishal, baş dönmesi, ateş gibi belirtiler gösterir Ağır zehirlenmelerde şok hali görülebilir Bu durumda hastayı acil hastaneye götürmek gerekir
Yumurtalar alümünyum kapta çırpılırsa siyahlaşır Porselen yada çelik kaplarda hafif ısıtılarak çırpılırsa hem daha kababır, hem kararmaz