Robin Hood Kimdir

Son güncelleme: 30.06.2009 13:56
  • Robin Hood Kimdir - Robin Hood Resimleri - Robin Hood Kitapları
    Robin Hood, İngiliz halk hikâyelerinde mevcut olan bir hayduttur. Robin Hood hakkındaki bir çok kaynak, onu en çok Fulk Fitzwarin isimli bir Norman soylusunun Kral John'a karşı çıkarak haydut olmasıyla bağdaştırır.

    Hayatı

    Robin Hood, İngiliz halk hikayelerinde -10. yy.'da ortaya çıktığı tahmin edilen- mevcut olan, belki gerçek olan bir hayduttur. Robin Hood hakkındaki bir çok kaynak, O'nu en çok Fulk FitzWarin isimli bir Norman soylusunun Kral John'a karşı olup haydut olmasıyla bağdaştırır. İlk Robin Hood hikayelerinde haydutun düşmanı şeriftir, ancak şerif bu role sadece görevi vesilesi ile katılmaktadır. Ancak daha sonraları şerif despot, görevini kötüye kullanan, topraklara saldıran, yüksek vergilendirmenin yanı sıra fakirlere kötü davranan biri olmuştur. Bazı hikayelerde de Prens John'düşmanıdır ve bazen de yanlış olarak Aslan Yürekli Richard düşmanıdır. Robin Hood'un en eski hikayelerinde; O bir çiftçidir. Daha sonraki hikayelerinde de bir soylu olmuştur. Hatta bazı hikayelerinde Haçlı Savaşlarına bile iştirak etmiştir, savaşlardan geri döndüğünde de şerif topraklarını alıkoymuştur. Hikayeler Robin Hood sayesinde İngiltere'nin en ünlü ormanlarından biri olan Sherwood Forest'da geçmektedir. Bu orman da Nottinghamshire'da bulunmaktadır.Robin Hood bir çok film, kitap, çizgi dizi ve oyunlara konu olmuştur.


    Etkileri

    Robin Hood bir çok film, kitap, çizgi dizi ve oyunlara konu olmuştur. Robin Hood filmleri içinde en önemlilerinden birisi başrolünde Kevin Costner'ın oynadığı 1991 yılı yapımı filmdir. Robin Hood zenginden alıp fakire veren bir şöhrete sahip olduğu için benzer şekilde yoksulların hakları için kanun güçlüklerine karşı ayaklanan kişiler onun bu yönüne öykünmüşlerdir. Vahşi Batı'nın ünlü silahşörlerinden Jesse James için de Robin Hood benzetmesi yapılmıştır. Almanya'da yaşayan Max Hölz'e de kızıl Robin Hood adı verilmiştir.

    noimage
#30.06.2009 13:56 0 0 0