Elder Scrolls IV

Son güncelleme: 01.07.2009 03:32
  • Elder Scrolls serisinin son halkası Oblivion, RPG oyuncularını bağımlısı yapmak için geliyor.

    /no?"]noimage
    2002 yılının ortalarına doğru çıkan Morrowind, bitirmek için sıkı RPG oyuncularının bile bir yaşına daha girdiği, oldukça derin ve zor bir oyundu. Sahip olduğu evren ile biz oyuncuların ağzını açık bırakmış, 'bundan daha büyük bir harita olabilir mi?' sorusu kafamızı kurcalıyordu. Morrowind'den bu yana iki buçuk yıl geçti ve bu zaman içerisinde yapıma iki ek paket çıkarıldı. Bu ek paketler abileri kadar sükse yaratamasa da, serinin hayranlarını tatmin etmeyi başardı. Uzun zamandır sesi soluğu çıkmayan Bethesda'nın neden sessizliğe gömüldüğü şimdi anlaşılıyor; Elder Scrolls serisi Oblivion'la muhteşem bir şekilde geri dönüyor.

    Büyük, çok büyük bir evren

    Elder Scrolls serisi ilk olarak Arena'yla başladı. Piyasaya sürüldüğü zamana göre Arena diğer yapımlara nazaran, kendine has bir yapıya sahipti ve kısa zamanda önemli bir hayran kitlesine kavuştu. Serinin ikinci oyunu Daggerfall ise ilkinin başarısını daha da yukarıya taşıyarak, RPG severlerinin gerçek aşkı(!) oldu. Morrowind ise kelimenin tam anlamı ile 'aşmış' bir oyun idi. İsterseniz bir hırsız ya da şehrin koruyucularından biri olabiliyordunuz. Fakat yapımı bitirmek bir ömür sürdüğü için tepki de toplamıştı Morrowind. Ayrıca serinin yapımcısı Bethasda, tam bir bug özürlüsü olduğundan, yaptıkları tüm oyunlar hataları yüzünden saç baş yoldurmada birinci sırada yer alıyordu.

    Oblivion'ın da buglarla dolu olmasını istemeyen Bethesda bu sefer, çok daha dikkatli bir biçimde çalışıyor. Ekran görüntülerine şöyle bir baktığınızda, grafiklerin ne kadar detaylı ve göz alıcı olduğu çok rahat anlaşılabiliyor. Yapımcılar bu oyunla birlikte, RPG türünü daha da ileri taşımak ve bu konuda devrim yaratmak gibi bir amaçlarının olduklarını belirtiyorlar. Bu konuda, 'bekleyip göreceğiz' demek en doğrusu olacaktır sanırım.

    Hatalı, çok hatalı bir evren

    Oblivion'ın kardeşleri gibi çok büyük bir haritaya sahip olacağı ve yapımcıların Morrowind'deki gibi bir hataya bir daha düşmek istemedikleri için yeni versiyonda gitmeniz gereken yerleri gösterecek olan bir pusulanız olacak. Gayet yerinde bir karar olan bu özellikle birlikte, yapacağımız görevlerin yerleri pusulamızda gözükecek. Bu sayede, Morrowind'deki gibi kaybolmayacağız.

    Şimdilik sadece yeni jenerasyon oyunlarda bulunan (Unreal 3 motoru mesela) Shader 3.0 desteği Oblivion'da kullanılıyor. Son dönemdeki büyük sükse yaratan yapımlarda (Pop: Warrior Within, Doom 3) Shader 2.0 kullanıldığını düşünürsek, Oblivion'da nasıl bir görsel ziyafet bulunacağını tahmin edemiyorum desem yeridir. Tabi ki bu özelliklerin de bir bedeli olacak. Shader 3.0 desteği sadece son dönem ekran kartlarında bulunduğundan, Oblivion ancak ve ancak Geforce 6800, 6600 ve 6200'lerde ya da bu yıl çıkacak Radeon modellerinde başarılı bir şekilde çalışacak.

    Yaşayan bir ortam

    Oyun boyunca çevremizdekiler, gerçek birer insanmış gibi gün boyunca işlerine gidecek, yemek yiyecek, muhabbet edecek, yatıp uyuyacak, kliseye gidecekler. Bizde bu yaşantıları rahatlıkla görebileceğiz. Ayrıca diyaloglar, Morrowind'dekilerin aksine sadece yazı değil seslendiriliyor. Böylece bir önceki versiyonda bulunan sıkıcı diyaloglar da, bir nebze eğlenceli olacak diyebiliriz. Fakat Oblivion'da diyalogların çok fazla olacağından ve her birinin seslendirileceğini düşünürsek, HDD'miz bir hayli dolacağa benziyor.
#01.07.2009 03:32 0 0 0