Football Manager 2005

Son güncelleme: 01.07.2009 03:50
  • Hayatımız futbol olma yolunda büyük bir hızla ilerliyor...

    /no?"]noimage
    Hayatımız futbol olma yolunda büyük bir hızla ilerliyor' Neden mi? Çünkü efsane CM serisini yaratan Sigames, yeni efsanenin yani Football Manager 2005'in beta demo'sunu yayınladı. Demo sadece 6 aylık bir oynama süresi sağlıyor. Kısıtlanmış bir versiyon da olsa oyun hakkında bize önemli fikirler verdi.

    Demo elime geçtiği andan itibaren hayatımızdan neler götüreceğini düşünmeye başladım. Herhalde biz oyuncuların epey zamanını alacak. Tıpkı önceki CM versiyonlarındaki gibi; oynamaya başlayacağız ve bırakamayacağız! Biz oyuncular için Sİgames'in menajerlik oyunları adeta yaşamsal bir ihtiyacımız oldu diyebiliriz(!) Bakalım FM ihtiyaçlarımızı ne kadar karşılayacak?

    Peki hayatımıza neler getirecek Football Manager 2005 demo?

    Oynayabileceğimiz 2 tane lig (quick start olarak oynanıyor) var. İskoçya ve İngiltere ligindeki herhangi bir takımı veya 'Nations' sekmesinde ki herhangi bir milli takımı seçip oyuna başlayabilirsiniz. Ben İngiltere Premiere liginden bir takımla oyuna başladım, fakat oyunun arayüzü tamamen değişmiş. Yıllardır CM oynayan biz oyuncular muhakkak bu arayüzü yadırgayacağız. Hiçbir şey eski yerinde değil! İlk 1 saat neyin nerede olduğunu bulmakla geçti diyebilirim. Üstteki menü gideceğiniz ana başlıkları içeriyor. Soldaki menü ise (Prefences bölümünden sağa tarafa da geçirebilirsiniz) adeta elimiz ve ayağımız olmuş. Gidilecek tüm alt başlıklar burada. Bu menüyü çabuk ezberlemeye bakın, yoksa monitörün başında, 'nerede bu oyuncunun profili'' diye düşünmek çok can sıkıcı oluyor. Menülerle ilgili sorunlarımızı hallettikten sonra, kadromuza baktığımızda gözümüze ilk çarpan kullanışsız bir arayüz oluyor. Belki de alışamamamızla ilgili bir olumsuzluktur bu. Sonrasında uğruna saatler harcayabileceğimiz antrenman bölümüne bakıyoruz ve ne görüyoruz! Arayüz dışında değişen hiçbir şey yok! Hatta size benden bir tüyo; CM 03/04'teki antrenman programınızı 'import' seçeneği ile bu oyunda da kullanabilirsiniz. Fakat aynı randımanı alabilir misiniz o kadarını bilemiyorum. 'Tactics' ekranına gelince bir iki güzel eklenti karşımıza çıkıyor. Sağ üst taraftaki 'View' sekmesine 'Playmaker' ve 'Target Man' eklenmiş. Bu özellikler sayesinde istediğimiz oyuncuyu, oyun kurucu veya hedef adam olarak atayıp, yetenekli oyuncuları daha aktif olarak kullanabiliriz. Fevkalade bir yenilik olmuş. Buna ek olarak artık takımın stratejisini belirlerken çubuklar yardımıyla daha hassas bir ayar yapıyoruz.

    'Creative Freedom' ve 'Tempo' gibi birkaç yenilik yapılmış. Böylelikle yıldız oyuncularınız yaratıcılıklarını göstermede özgür olabilirler. Ayrıca tempo özelliği sayesinde takımınızı kondisyon durumuna göre hızlı veya yavaş bir tempo ile sahaya sürebilir, hatta maç esnasında değişiklik yapabilirsiniz. Bunu gerçekten iyi düşünmüşler çünkü CM serilerinde maç esnasında oyuncuların kondisyonu 70'li rakamlara geldi mi yorgun olurdu. FM'de maçların çoğunda oyuncularınız 60'lı rakamları görüyor. O yüzden tempoyu ayarlayarak takımın kondisyonunu idareli kullanabilirsiniz. Ayrıca bu tempo özelliği stratejik anlamda da önemli bir rol oynayacağa benziyor. Taktik ekranından da sıyrıldıktan sonra gelelim hazırlık maçı ayarlamaya. Burada ufak bir yenilik olarak, kendi sahanıza çağıracağınız takıma para önermeniz var. Eskiden rakibiniz maçı olduğu için gelemezken, şimdi birde parayı az bulup teklifi reddetme eklenmiş. Bence gerçekçi ve güzel bir ayrıntı.

    Bütün hazırlıkları yaptınız ve ilk hazırlık maçı geldi çattı. Öncelikle ekrana iki takımın dizilişi ve taktiği çıkıyor. Bu ekranda yukarıdaki 'view' sekmesine mutlaka göz gezdirmenizi tavsiye ediyorum. Burada maçın kilit oyuncuları, iki takımın golcüleri, asistçileri, cezalı ve sakatlar oyuncularıyla ilgili bilgiler var. Başlama vuruşuyla beraber 2b maç ekranının grafiksel anlamda pek değişmediğini ama yapay zeka anlamında epey ilerlediğini fark ediyoruz. Sahada artık daha fazla paslaşılıyor. Verkaçlar çok güzel. Oyuncular boş yerlere iyi kaçıyor fakat CM'deki kadar boş yer bulamıyorsunuz. Bu gerçekten sevindirici. Kaleci ile karşı karşıya çok gol kaçıyor. CM'deki gibi heryerden şut çeken oyuncular yok. Bazı ilginç pozisyonlarda olmuyor değil. Benim CM'de hiç görmediğim topun hakeme çarpması bu oyunda var. Güzel bir ayrıntı olmuş. Artık ekranı 2'ye bölüp bir yarısında maçı, diğer yarısında maçla ilgili istatistikleri takip edebileceğiz. Maç motoruyla ilgili demodan kaynaklandığını düşündüğüm önemli bir hata çarptı gözüme. Rakibinizin ceza sahasında bile olsanız hakem maçı bitiriveriyor. Avantaj kuralı yok.

    Ne kadar hızlı?

    Oyunun hızıyla ilgili çok fazla bir bilgi veremeyeceğim, çünkü 'quick load' ile başlıyor. Bunun anlamı en ufak database'de tek ülke ile oynamak demek. Benim gibi İngiltere Premier liginden bir takım seçtiyseniz, alt liglerdeki takımların kupa maçlarını beklemeniz gerekecek. Açıkçası yüklemeleri biraz uzun sürebiliyor. Oyunun hızıyla ilgili tamamlanmış versiyonu piyasaya çıktığında daha net bir fikir sahibi olabiliriz.
    Elinizin altında bir medya gücü var. Bunu doğru ve etkili kullanmak elinizde!

    Medya gerçekten çok gelişmiş. Maç bitti ve yenilmişseniz rakip takımın menajerini kutlamak gerçekten çok centilmence bir davranış. Ya da maçtan önce yapacağınız yorumlarla ortamı gerebilirsiniz. Tabii bu ne kadar Fair Play'ce bir davranış olur orası tartışılır. Rakibinizin yaptığı yorumlar futbolcularınızı hırslandırabiliyor. Aynısı sizin içinde geçerli. Gerçekten de elinizin altındaki medya gücünü dikkatli kullanmak gerekiyor. Gereksiz yere ortamı gerersek futbolcular, yönetim ve hatta taraftarlar rahatsız oluyorlar. FM-2005'te milli takımlarda oynayan futbolcularımızın performanslarıyla ilgili çok haber alacağız. Böylelikle bir menajer olarak oyuncularınız hakkında daha çok veriye sahip olacağız.

    Gelelim Transfere!

    Sİgames transfer bölümüne de birkaç güzel eklenti getirmiş. Mesela Porto'dan Diego'yu transfer edeceksiniz. CM'den bildiğimiz transfer sözleşmesinin içine artık oyuncunun kulübüyle dostluk maçı yapmayı da ekleyebiliyoruz! Bu özellikle beraber gerçeğe bir adım daha yaklaşmış Sİgames. Peki teklifi yaptık, cevabı ne zaman gelecek? CM'yi hatırlarsak eğer transfer döneminin sonu değilse, ortalama bir haftada cevap geliyordu. Artık bunu da biz ayarlayabileceğiz. İsteğe göre aynı gün içerisinde, bir gün veya bir hafta sonra cevabı alabiliyoruz. Oyuncu kiralamak artık daha kolay. CM'deki başka kulüplere oyuncu önerme işlemi bu oyunda kiralık olarak ta gerçekleşebiliyor. Oyuncuyu yine gönderemezseniz kontratını karşılıklı olarak fes edebiliyorsunuz. Zaten o da olmazsa kovun!

    Futbol bu yazıyı buraya kadar okuyan herkes için vazgeçilmez olsa gerek. Ve futbolu en gerçekçi şekilde kurgulayıp önümüze sunan kim? Sİgames! Her zaman olduğu gibi yine bir adım daha ileriye gitmişler. Yeni efsanenin adı Football Manager. Ne diyeyim oyunun tamamlanmış versiyonunu sabırsızlıkla bekliyoruz. Gerçek hayatı unutmayın.
#01.07.2009 03:50 0 0 0