Aşure mineral ve vitamin deposu



Birçok besin maddesini bünyesinde barındıran aşure, demir, çinko, fosfor, kalsiyum gibi mineraller ile B, C ve A vitaminlerince zengin


Gıda Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı Ramazan Çelebi, yapılışı bölgelere göre değişse de aşurenin genellikle buğday, nohut, fasulye, kuru üzüm, kayısı, badem, ceviz ve bazı meyveler gibi 10'a yakın gıda maddesinden oluştuğunu söyledi

Çelebi, şöyle dedi: ''Bunların dışında sadece üzerinin süslenmesi için ceviz, fıstık, haşhaş ve nar gibi ürünler de eklenebiliyor Bu haliyle aşure, Türk ve İslam mutfağının en eski tatlısı olmasının yanında yüksek enerjiye sahip en besleyici ve sağlıklı ürünüdür Birçok besin maddesini bünyesinde barındıran aşure, demir, çinko, fosfor, kalsiyum gibi mineraller ile B, C ve A vitaminlerince zengindir

Ayrıca yüksek protein içeriği ile aşure, etle beslenemeyenler için de çok önemli bir tatlıdır'' Çelebi, bu özelliklere sahip olduğu için aşurenin özellikle çocuklar için büyük önem taşıdığını vurgulayarak, sözlerini söyle sürdürdü: ''Kış mevsiminde vücut direncinin düştüğü soğuk günlerde yüksek enerji kaynağı olan aşure, çocukların direncini artırarak hastalıklara karşı daha dayanıklı olmalarını sağlayacaktır Sadece bu dönemde değil, hastalıklara karşı dirençli olunması için kış aylarında sık aralıklarla tüketilebilir'' İçinde hayvansal yağ olmayan aşurenin, sağlıksız bir yönünün bulunmadığını belirten Çelebi, ceviz, badem ve fıstık gibi ürünler sayesinde aksine kalp ve damar sağlığı için çok faydalı olduğunu söyledi

Beğeniler: 0
Favoriler: 0
İzlenmeler: 455
favori
like
share