Çocuğunuzla İletişim Kuruyor musunuz

Son güncelleme: 01.07.2009 17:01
  • Çocuğunuzla İletişim Kuruyor musunuz - Çocuklarda İletişim

    Bebeğiniz ile iletişiminiz anne karnında başlar. Anne karnındaki bebek 16ncı haftadan itibaren duyduğu seslere, hareket ederek ve kalp atışlarındaki değişiklik ile tepki vermeye başlar. Bebeğe en güçlü ulaşan ses ise annesinin sesidir. Bebekler anne karnında 26 haftalık iken annelerinin sesinin ritmini, iniş çıkışlarını ayırt edebilirler. Annesi sakin bir sesle yavaşça ve basit cümleler kurduğunda bebeğin kalp atışları yavaşlar. Hamileliğin son 3 ayında ise bebek müzik ya da gürültü duyduğunda tekme atar, duyduğu sese göre tepki gösterir. Anne karnında sesle ilgili yaşanan deneyimler doğum sonrasında da etkilerini devam ettirir.

    Bebekler işitme duyuları gelişmiş olarak doğarlar. Doğum sonrasında da anne sesi ve annenin kalp atışına benzeyen sesler bebeği çok rahatlatır. Anne, bebeğini ilk kucağına aldığı andan itibaren bebekte bir güven hissi oluşmaya başlar ve bebek sevildiğini, korunduğunu, ihtiyaçlarının karşılanacağını hissettikçe anne-bebek iletişimi gelişir. Bebeklerin dil gelişimleri doğumlarından başlayarak kurdukları güven verici ilişki sayesinde ilerler. Anne ve bebek doğumdan itibaren kendi özel dillerini oluşturur ve böylelikle dil gelişiminden önce iletişim kurarlar. Bebekler doğuştan yabancı ses ve kelimeleri ayırt edebilme becerilerine sahiptirler. Bu becerileri büyüdükçe azalır ve bu nedenle bebeklerin yabancı dil öğrenmeleri yetişkinlere göre daha kolaydır. Fakat bebeğinizi hazır olmadığı hiçbir şeyi öğrenmesi için zorlamayın. Önemli olan bebeğinizin kendini güvende hissettiği bir ortamda, tanıdığı kişilerle sağlıklı iletişim kurabilmesi ve bu iletişim ile dil gelişimini destekleyebilmesidir.

    Bebeğin doğumundan sonraki ilk haftalar ve aylarda bebekler iletişim kurmayla ilgili yeni şeyler keşfederler. Annenin mimikleri, canlılığı, değişken ses tonu bebeğin ilgisini çekmeye başlar ve bebek gülümseyerek, ayaklarını ve kollarını oynatarak tepki gösterir. Bebekler zamanla göz teması kurmaya, anne sesini dinlemeye, anneyi gözlemlemeye ve annenin yüz ifadesindeki değişiklikleri fark edebilmeye başlarlar böylece anne-bebek iletişimi yeni bir boyut kazanır. Doğumdan sonraki ilk sekiz ayda bebekler çevrelerindeki kişileri incelemeye ve onlarla sosyal iletişim kurabilmeye başlarlar. Bu sosyal ve duyusal gelişimler bebeğin iletişim kurma becerisinin ilk adımlarıdır.

    Bebeğinizle oyunlar oynayarak onun iletişim kurma becerilerinin gelişmesine yardımcı olabilirsiniz. Sırayla birbirinize gülümseyerek veya konuşarak oynanan oyunlar bebeklere başkalarıyla ilişki kurmanın olumlu ve eğlenceli olduğunu gösterir. Bebeğinizle iletişimin en önemli yanlarından biri ise ikinizin de aldığı keyiftir. Bebeğinizle iletişim kurmaya çalışırken her bebeğin farklı olduğunu unutmayın. Bir bebeği sakinleştiren şeyler başka bir bebeği heyecanlandırabilir. Kendinize, içgüdülerinize ve en önemlisi bebeğinizin yönlendirmesine güvenin. Paylaşacağınız bu keyifli deneyimler bebeğinizin kendini güvende hissetmesini sağlayacak, onu motive edecek ve gelişimini destekleyecektir.


    Prof.Dr. Yankı Yazgan
#01.07.2009 17:01 0 0 0