Koala - Koala Resimleri - Koala Hakkında Bilgi




Binominal adı: Phascolarctos cinereus (Goldfuss, 1817)

Bilimsel Sınıflandırma

* Alem: Animalia
o Şube: Chordata
+ Sınıf: Mammalia
# İnfra sınıf: Marsupialia
* Takım: Diprotodontia
o Alt takım: Vombatiformes
+ Familya: Phascolarctidae
# Cins: Phascolarctos, Blainville, 1816
* Tür: P. cinereus

Koala (Phascolarctos cinereus) Avustralya'ya özgü, yapılı, otçul, keseli ve ağaçta yaşayan bir memeli türüdür. Phascolarctidae ailesinin yaşayan tek temsilcisidir.
Avustralya'da yaşayan ve canlı bir oyuncak ayıyı andıran koala (Phascolarctos cinereus) gerçekte bir keseli memelidir. Dişi yavrusunu kesesinde taşır. Koalanın postu yumuşak, üst bölümleri soluk boz, alt bölümleri sarı, burnu siyah ve iridir. Güçlü bacakları, geniş pençeleri ve keskin tırnakları ağaçlar üstünde yaşamasını kolay*laştırır. Ağaçlara genellikle ön bacaklarını yukarıya, arka bacaklarını geriye doğru uza*tarak sıçraya sıçraya tırmanır.
Koala yaklaşık 60 cm uzunluğa erişene kadar büyür. Sesi ince bir tahtaya sürtülen testerenin sesini andırır. Dişiler iki yılda tek bir yavru doğurur. Yaşamının ilk aylarını an*nesinin kesesinde geçiren yavru daha sonra yaklaşık bir yaşına gelene kadar annesinin sır*tında dolaşır.
Koala yalnız okaliptüs yapraklarıyla, üste*lik tür seçimi yaparak beslenir. Bu nedenle sürekli gezip yiyebileceği yaprakları arar. Erişkin bir koala günde yaklaşık 1,3 kg yaprak tüketir. Bağırsakları çok uzundur. Karaciğeri yapraklardaki zehirli yağları ayrış*tırıp zararsız maddelere dönüştürür.
Bir dönem kürkçülükte kullanılan postu yüzünden kırıma uğratılan bu hayvanlar çok azalmıştı. Ama 1936'dan sonra koalalann avlanması yasaklandı ve soylarının tükenme*mesi için özel koruma alanları oluşturuldu. Günümüzde sayıları artmasına karşın ağır hareket etmeleri nedeniyle yaşamları hızla yayılan orman yangınlarının sürekli tehdidi altındadır.

Etiketler:
Beğeniler: 0
Favoriler: 0
İzlenmeler: 367
favori
like
share