Türkiye IP TV İzlemeye hazırlanıyor

Son güncelleme: 02.07.2009 11:37
  • Akşam işten eve döndünüz, yorgunsunuz kahvenizi aldınız dinlenmek için televizyonun başına geçtiniz. Kumandanın tuşlarına bastınız, istediğiniz dizi ya da program başlamamış... Kumandanız ile kanallar arasında dolaşmaya başladınız ama karşınızda birbirinin aynı programlar. Bunların arasından beğenmek zorundasınız.

    Peki artık bu zorunluluğunuz yakında kalkacak dersek? Televizyonun kumandasını aldınız, düğmeye bastınız karşınıza bir menü çıktı. Menü'den haberleri seçtiniz. Fakat haber saatini daha var. Hiç sorun değil. Haberler hemen karşınızda. Hatta kişisel haber akışınızı bile hazırlayabilirsiniz. Örneğin çocuğunuz başka bir şehirde üniversitede okuyor. Ve siz o şehirle ilgili haberleri merak ediyorsunuz. Ya da memleketinizdeki haberler ilginizi çekiyor. Bunun için tek yapmanız gereken televizyonunuza ilgi alanlarınız ile ilgili ipuçları vermek. Hangi diziyi seviyorsunuz, hangi takımı tutuyorsunuz, hangi video klibi izlemek istiyorsunuz, hangi filmler yada belgeseller hoşunuza gidiyor, hepsi emrinizde.. Hayal gibi diyorsanız hiç de bile değil.. IPTV ile hepsi artık evinizde

    Başta Fransa olmak üzere Avrupa'nın belli başlı ülkeleri ile Japonya ve Amerika'da başlayan IPTV ve isteğe bağlı tv TvoD (TV on Demand) uygulamaları sayesinde kişisel televizyonunuz artık emrinizde olacak.

    Radyo, gazete, televizyon derken bu üç iletişim yayınını üzerinde buluşturan internet, birçok alışkanlığı değiştiriyor. Uydu yayınlarında yüzlerce TV kanalı izleme imkanı bulan izleyici, internet üzerinden kaliteli ve tercih edilebilir yayınların dönemine hazırlanıyor. Kısaca internet televizyonu olarak isimlendirebileceğimiz (IPTV-Internet Protocol Television) için kolları sıvayan birkaç ülkeden biri de Türkiye. Türk Telekom'un geniş internet altyapısı üzerinden sunacağı bu hizmet, izleyicilerin yanı sıra mevcut Digitürk ve D-Smart gibi yayın platformlarını ilgilendirirken, internet ile TV arasında yayına aracılık yapacak kutuların üreticisi Vestel ve Alcatel gibi şirketlerin de ilgi alanına giriyor.

    Öncelikle IPTV için yapılması gereken internet alt yapısının güçlendirilmesi. Bunun için Türk Telekom (TT)'un geçen yıl başlattığı hazırlıklar devam ediyor. Bir yıl kadar önce IPTV sistemin altyapısını oluşturmak için düzenlediği ve dünyanın önde gelen şirketlerinin katıldığı ihaleyi Amerikalı SeaChange firması almıştı. Türk mühendislerinin de büyük katkıda bulunacağı belirtilen proje şu hizmetleri içeriyor: IPTV altyapısı; TV Yayını, isteğe bağlı içerik yayını (VoD, MoD), kişisel içerik kaydı (nPVR), canlı yayını durdurma (PLTV), gecikmeli yayın izleme (TSTV, Catch-up TV, TVoD), izle ve öde (PPV) gibi hizmetlerin yanı sıra, internet, oyun, sohbet, anında mesajlaşma, SMS, e-posta, çevrimiçi oylama gibi interaktif servisler, görüntülü iletişim (Video Konferans, Video Phone), içerik barındırma, reklam ekleme, kişiselleştirilmiş reklam ve ebeveyn kontrolü hizmetleri. İlk aşamada 1 milyon müşteri kapasitesi ile kurulacak ve 10 kadar ilde uygulanmaya başlayacak IPTV'nin içeriği için mevcut TV'ler de yayınlarını dijital hale getiriyor.

    Türkiye'de bu hazırlıklar olurken dünyanın büyük çoğunluğu IPTV ile ilgili gelişmeleri yakından izliyor. İlk olarak 1995 yılında konuşulmaya başlayan, 2007 yılında Almanya'da hayata geçen IPTV'nin çoğunluğu Avrupa ülkelerinde olmak üzere henüz 10 milyon civarında bir abonesi var. Japonya, Kazakistan, Amerika, Fransa ve Hindistan'da uygulamaları var. Geleceği IPTV'de gören teknoloji şirketleri konu üzerine çalışmalarını yoğunlaştırmış durumda. Microsoft, Alcatel ve Cisco gibi şirketler ciddi çalışmalar yapıyor. Cisco, birkaç yıl önce IPTV yayın kutuları alanında ana üretici markalardan biri olan Scientific Atlanta firmasını satın almıştı. Microsoft ise Alcatel ile dünyadaki geniş bant internet sağlayıcılarına IPTV ürünleri pazarlama konusunda anlaştı. Anlaşmaya göre Alcatel, ağ bağlantısı ekipmanı gibi donanım satarken, Microsoft yazılım desteği verecek. Microsoft ve Alcatel'in çalışmalarına göre izleyiciler, televizyonu sadece bilgisayar aracılığıyla değil, televizyon, avuç içi bilgisayar gibi ağ bağlantısı kurulabilen bütün cihazlarda izleyebilecek.

    IPTV, izleyicisine göre farklı reklam yayını yapıyor. O an izlenen film, dizi gibi programlarda yer alan bir ürün satın alınmak istiyorsa, bilgisayarda olduğu gibi ürünün üzerine tıklanıldığında satın alma süreci başlıyor.

    IPTV nedir?
    Şifreli, şifresiz TV kanallarının ve depolanan video içeriklerinin, IP(Internet Protocol) paketlerine dönüştürülerek genişband internet erişim teknolojileri üzerinden izleyiciye ulaşması. Kullanıcıların Set Top Box denilen bir kutu ve modem ile gelen dataları, bilgisayara ihtiyaç duymayarak TV sinyaline dönüştürüyor ve televizyondan rahatlıkla izlenebilmesini sağlıyor. Üstelik bunun için bir bilgisayara da ihtiyaç duymadan.
#02.07.2009 11:37 0 0 0