Dalgıçların Vurgun Yemesi - Dalgıçlar Nasıl Vurgun Yer

İnsanlar yüzyıllardır su altına sadece zevk veya merak için değil, inci, mercan, sünger gibi şeyleri çıkarıp, geçimlerini sağlamak için de dalmışlardır

Deniz seviyesinde hava basıncı l atmosferdir İnsan vücudunun solunum ve dolaşım sistemi bu basınca ayarlıdır Ancak suyun içinde, derine gittikçe, her 10 metrede basınç l atmosfer daha artar 30 metre derinlikte su basıncı 3 atmosferdir, yani bu derinlikte vücudumuzun her santimetrekaresine suyun yaptığı basınç, yüzeye oranla üç mislidir

Hiçbir gereç kullanmadan, 30 metre derinliğe inildiğinde, akciğer kapasitesi dörtte birine düşer, kan basıncı artar, vücut ısısı düştüğünden kalbin atış hızı artar, bilinç bulanıklığı başlar Bu nedenle yardımcı gereç kullanmadan 30 metrenin altına inmek tehlikelidir

Ancak tüple dalışın da kendine özgü sorunları vardır Derinde dış basıncın yüksek olmasından dolayı tüpten solunan havanın içindeki oksijen, azot gibi gazlar, dokulara daha küçülmüş bir hacimle dağılırlar

Eğer su yüzeyine süratle çıkılırsa, basıncın azalmasıyla bu gazlar da süratle genleşir Oksijen dokularda kullanıldığından sorun yaratmaz, ama Özellikle azot gazı damarlarda süratle genleşerek, damar tıkanıklığı, akciğer yırtılması ve hatta felç gibi önemli vücut hasarlarına yol açar

Bu şekilde vurgun yiyenler, süratle basınç odalarına alınırlar Burada tekrar vurgun yediği derinlikteki basınç verilir ve dengeli olarak azaltılır Bir başka önlem de vurgun yiyeni, aynı derinliğe tekrar indirmektir

Vurgun yememek için yüzeye yavaş çıkmalı, hatta belirli derinliklerde beklenmelidir İdeal çıkış hızı dakikada 20 metre olup, pratikte eğitmenler bunu dalgıç adaylarına 'yüzeye gelen en küçük bir hava kabarcığından daha hızlı çıkma' şeklinde öğretirler .

Beğeniler: 0
Favoriler: 0
İzlenmeler: 1110
favori
like
share