Kansere Karşı Beslenin - Kansere Karşı Beslenmenin Yolları


Kanserden korunmak için her gün 5 porsiyon ya da daha fazla sebze ve meyve tüketilmesi ekmek gibi tahıllar ile makarna pirinç ve baklagiller gibi bitkisel kaynaklı yiyeceklerin günlük alınması öneriliyor.

Kanser olgularının yüzde 80’i çevresel etkenlere bağlıyken bu etkenler arasında beslenme yüzde 35 oranla başta geliyor.

Sağlık Bakanlığı Kanserle Savaş Dairesi Başkanlığı’ndan edindiği bilgiye göre dengesiz beslenme kansere yol açan en önemli etkenlerin başında geliyor. Kanser olgularının yüzde 80’i çevresel etkenlere bağlıyken bu etkenler arasında beslenme yüzde 35 oranıyla en etkili faktör olarak göze çarpıyor.



Bu çerçevede güvenilmeyen katı yağ meyve suyu ile çikolataların tüketilmemesi mesane ile pankreas kanserine yol açan kahve ve sakarinalımının sınırlandırılması gerekiyor. Bulgur mısır yer fıstığı ve diğer yağlı yiyeceklerde üreyen küfler ve toksinler de kansere yol açabiliyor.

Bazı tehlikeli kimyasal bileşiklerin oluşmasına neden olan kızartma kavurma tütsüleme gibi pişirme yöntemleri kanser oluşumuna yol açan önemli faktörler arasında yer alıyor. Bu nedenle özellikle protein içeriği yüksek gıdaların haşlama fırında ve ızgara gibi pişirme yöntemleriyle hazırlanması önem taşıyor.

Alkol ve sigaranın yanı sıra şişmanlık kanserin en önemli nedeninioluşturuyor. Alkol ve sigara tüm kanser hastalıklarına adeta davetiye çıkarırken şişmanlık meme kanserini riskini artırıyor varolan kolonprostat rektum böbrek kanser türlerinin hızla gelişmesine neden oluyor.

YAĞ PROTEİN VE TUZ ALIMI
Vücuda alınan doymuş yağların günlük toplam kalorinin yüzde 20’sini geçmemesi gerekiyor. Doymuş yağın fazlası göğüs rahim ağzı yumurtalık bağırsak ve rektum kanserlerine yol açıyor. Bu nedenle kırmızı et yerine tavuk ve balık eti kızartma yerine haşlama ve buharla pişirme yöntemlerinin tercih edilmesi öneriliyor.

Sağlıklı beslenme için bir yetişkinin ağırlığının her kilogramı için günlük ortalama 1 gram protein alması gerekiyor. Aşırı protein alımı meme rahim bağırsak pankreas ve böbrek tümörlerinin gelişimine imkan tanıyor. Sürekli kırmızı et yiyen kişilerde kanser olma riskinin ayda bir kez et yiyenlere göre 2.5 kat fazla olması nedeniyle protein gereksiniminin balık tavuk ve hindi etiyle karşılanması isteniyor.

Mide kanserine yol açan aşırı tuz tüketiminin önlenmesi için turşuve salamura gibi tuzlayıp saklama yerine dondurarak saklamanın tercih edilmesi öneriliyor. Yapılan araştırmalarda bu yöntemin kullanıldığıülkelerde mide kanseri riskinin yüzde 64 azaldığı görülüyor.

KORUNMAK İÇİN
Kanserden korunmak için bitkisel kaynaklı yiyeceklere ağırlık verilmesi gerekiyor. Her gün 5 porsiyon ya da daha fazla sebze ve meyve tüketilmesi ekmek gibi tahıllar ile makarna pirinç ve baklagiller gibi bitkisel kaynaklı yiyeceklerin günlük alınması öneriliyor.

Kansere karşı kullanılan kızartma yağlarının tekrar kullanılmaması hayvansal kaynaklı yiyeceklerden uzak durulması kırmızı etin azaltılması spor yapılması alkol ve sigaradan uzak durulması gerekiyor.

Beğeniler: 0
Favoriler: 0
İzlenmeler: 299
favori
like
share
AYIŞIĞI Tarih: 03.07.2009 14:41
değerli bilgiler için
teşekkürler canım