Diyarbakır'ın İlgi Çekici Yerleri

Son güncelleme: 03.07.2009 16:25
  • Diyarbakırın Tarihi Yerleri - Diyarbakır'ın İlgi Çekici Yerleri

    İlgi Çekici Yerleri:

    Arkeoloji Müzesi
    Şehrin kuzey bölümünde bulunan arkeoloji müzesi farklı devirlerden kalma kalıntılar sergilemektedir. Bunlar içinde Bismil yakınlarındaki Çayönü ve Üçtepe'den çıkartılan Osmanlılardan kalma parçalar da bulunmaktadır.

    Atatürk Müzesi
    İçkale içindeki bu müzede, 1916 yılında başkumandan olarak Güneydoğu Anadolu'da yaşayan Atatürk'ten ve I.Dünya Savaş'ından kalma parçalar sergilenmektedir.

    Fatih Paşa Camii
    İçkale'nin yaklaşık 300 metre güneyinde bulunan cami 1522 yılından kalmıştır. Kurşunlu Cami ismiyle de bilinen bu cami Osmanlı hükümdarlarından Mehmet Paşa tarafından yaptırılmıştır. İçinde çok güzel fayans taşlar bulunmaktadır.

    Aziz Georg Kilisesi
    İçkale içinde yarı yıkılmış durumda karşımıza çıkan bu Hristiyan kilisesi haç şeklinde bir kubbeye sahiptir. Büyük bir sütun ile tahta çatısı 4. yüzyıldan kalmıştır.

    Behram Paşa Camii
    Diyarbakır'ın en büyük camisi olan bu cami, 1572 yılında inşaa edilmiştir. Görkemli yapısı ile, şehrin eski kısmında kalan küçük dükkanlara ve açık bir pazara sahip çarşının, hemen arkasında yer almaktadır. Katı mimari kurallar çerçevesinde inşaa edilmiş önemli bir yapıdır.

    Meryem Ana Kilisesi
    Bu kilise Süryani olan Jakobitlerden kalmıştır ve Yeni Kapı Caddesi'nin kuzeyindeki ara bir sokak üzerinde bulunmaktadır. Ne zaman inşaa edildiği ise bilinmemektedir.

    Roman Köprüsü
    Bu köprü üzerinde yazılan yazıya göre 1065 yılında onarılmıştır ve tarihi İmparator I. Anastasiosis zamanı olan 512'ye kadar dayanmaktadır. Şehrin 3 km kadar güneyinde on kemer ile Tigris'e bağlanmaktadır. Buradan itibaren nehir sallar ile gezilebilmektedir.

    Şehir surları
    12 metre yüksekliğinde ve 5,5 kilometre uzunluğundaki bu surlar, 72 kuleye ve 4 girişe sahiptirler. Görülen üç kemerden ikisi, 1183 yılında Hükümdar Muhammed tarafından yaptırılmıştır. Gazi Caddesi bu şehir girişini kuzeydeki Harput Kapısı'na bağlamaktadır. Bu yapıda tipik olan Arap, Roma ve Bizans mimarileri göze çarpmaktadır. Bu kısım Romalılardan bilinen 363 küçük sokağa ayrılmaktadır. Ulu Bardan Kalesi'nin çapı yaklaşık 24 metredir ve Bizanslılar tarafından 1208 yılında, daha sonradan inşaa edilmiştir. Güneybatıda bulunan bu kale iki katlıdır ve hemen aşağısında başka bir kale daha ile onun dağusunda da Selçuklulardan kalma oyma yazılara sahip Nur Burç Kapısı bulunmaktadır. Mardin Kapısı'nın yanında, güneyde 1029 - 1037 yılları arasında yapılan bei büyük kubbeli Kılıç Burç Kapısı surlarına ait kalıntılar bulunmaktadır.
#03.07.2009 16:23 0 0 0
  • Çalışmalara başlamışsın:D İnşallah burayıda görmek kısmet olur;)
#03.07.2009 16:25 0 0 0