Fecri Ebcioğlu

Son güncelleme: 03.07.2009 18:35
  • Fecri Ebcioğlu - Fecri Ebcioğlu Kimdir - Fecri Ebcioğlu Biyografisi

    Fecri Ebcioğlu (d. 2 Mart 1927, İstanbul - ö. 6 Mart 1989) Türk besteci, şarkı sözü yazarı, aranjör, DJ ve şarkıcı. 1960'lı yıllarda Türk popüler müziğine damgasını vurmuş müzik insanı.

    noimage

    1961 yılında Bob Azzam'ın "C'est écrit dans le Ciel" adlı parçasına Türkçe sözler yazıp "Bak Bir Varmış Bir Yokmuş" adıyla İlham Gencer'e söyletmesi ile Türk Popu'nu başlatmıştı. Bu parça Türkçe söylenmiş ilk pop şarkısıdır. O tarihe kadar bu tarz parçalar yine Türk şarkıcılar tarafından orijinal dillerinde yani İngilizce, İspanyolca, Fransızca ve İtalyanca söyleniyordu.

    1960'ların başında Fecri Ebcioğlu ve Sezen Cumhur Önal birlikte yabancı şarkılara Türkçe söz yazma modasını başlattılar, böylece 10 yıl kadar sürecek olan "aranjman" müzik akımının öncüleri oldular. Fecri Ebcioğlu Ajda Pekkan Ay-feri, İlham Gencer, Selçuk Ural gibi şarkıcılara Türkçe sözlerle Avrupa şarkılarını söyletirken, Marc Aryan ve Adamo gibi Avrupalı sanaçlılara da Türkiye'ye geldiklerinde kendi parçalarına Türkçe sözler yazarak plak doldurttu.

    Gençliğinde kalecilik yapmış ve bir dönem Fenerbahçe'de forma giymiştir. İstanbul Levent'te hayatının bir bölümünü geçirdiği sokağa adını vermiştir.

    Hayatı

    2 Mart 1927 yılında İstanbul'un Cihangir semtinde dünyaya geldi. Evin tek erkek çocuğu olduğu için el üstünde büyütülmüştü. Müziksever bir ailesi vardı, annesi ut çalıyordu evde Türk müziği hiç eksik olmazdı. Babıali'de bir kırtasiyeci dükkânı işleten babası alafranga müziğin düşmanıydı ve sırf bu nedenle eve radyo almıyordu. Buna rağmen evlerine çok yakın olan 'Ege Bahçesi' nden duyulan alafranga müzikler küçük Fecri'yi etkileyecekti. Hep bir sanatçı olmayı düşleyen Fecri ortaokul ve lise'yi Taksim'de okur. Cihangir yıllarından bir arkadaşı da Gazanfer Özcan'dı. Aile sonra Cağaloğlu'na taşınır, yazları ise Anadoluhisarı'ndaki konaklarında geçirirler. Bu yıllarda futbolla ilgilenir, Anadoluhisarı'nda lakabı "Kedi kaleci"dir, çok yeteneklidir ve Fenerbahçe futbol takımının kadrosuna seçilmiştir. Sonra çeşitli takımlarda birkaç sene daha kalecilik yapmıştı. Hisar'daki arkadaşlarından biri de Ergun Sav'dır (emekli diplomat) ve onun Küçüksu gazinosunda piyano çalıp şarkı söylediğini gayet iyi hatırlamaktadır.

    1944 yılında 17 yaşındayken Babıali'de 'Öz Fenerbahçe' dergisinin yazı işleri müdürü olarak iş yaşamına başlamıştı, burada ilk tanışı Halit Kıvanç olmuştu. 1950'lerin başında Yeşilköy Hava Limanı'nda bir havayolu şirketinde çalışmaya başladı. Şirket onu kurs için 1953'te ABD'ye gönderdiğinde, orada da müziğe olan ilgisi devam etti, akşamları TV ve DJ'lik kurslarına devam etti, TV'lerda takdimcilik yaptı. 1956'da Türkiye'ye dönünce DJ olarak çalıştı. 1957-1960 yıllrı arasında Önce Yeni Sabah sonra da Hürriyet gazetelerinde müzik yazıları yazdı. 1961'de İstanbul Radyosu'nda haftalık bir müzik programı yapmaya başladı, 'Çay Saati Melodileri' adlı bu programda çaldığı plakların bir kısmını Amerikan Haberler Merkezi'nden temin ediyor, çoğunluğunu da dinleyicilerin gönderdiği plaklar arasından seçiyordu. Salı günleri yayınlanan ve bir saat süren bu radyo programı dinleyici rekorları kırmış ve Türkiye'de birçok şarkının sevilmesine yol açmıştı. Özellikle ithal plaklara ulaşmanın kolay olmadığı bir tarihte program büyük bir eksikliği gideriyordu.

    Şarkı sözü yazarlığına başlaması ise şöyle olmuştu; Avrupa ülkelerinde popüler olmuş parçaların her ülkede o ülkenin diliyle de söylendiği ve çok beğenildiği konusu zaten uzunca bir süredir aklını kurcalıyordu. 1960'da Hollanda'dan dönerken Bob Azzam'ın o günlerin popüler şarkısı C'est Ecrit Dans Le Ciel'ine Türkçe sözler yazmaya başladı ve bunları uçak biletinin arkasına (başka bir söylentiye göre de sigara paketinin arkasına) karalayıverdi, parçanın adını da Bak Bir Varmış Bir Yokmuş yapmıştı. İstanbul'a indiğinde arkadaşı İlham Gencer'in çalıştığı gece klübü "Çatı" ya gittiğinde kendisinden bir şarkı isteği yapılmıştı. Orada bu parçayı söylediğinde önce şaka yapıyor zannedilmiş sonra da şarkıyı defalarca tekrar etmek zorunda kalmış. İlham Gencer bu şarkıyı plak yaptığında Türkiye'de bir ilk gerçekleşiyor ve ilk kez bir pop şarkısı Türkçe sözlerle söylenmiş/plağa alınmış oluyordu. Bunun arkası gelecekti. 1964 yılında Belçika'lı şarkıcı Adamo konser için İstanbul'a geldiğinde onun meşhur şarkısı Tombe La Neige'i de Türkçeleştirmişti. Adamo kendi şarkısını Her Yerde Kar Var adıyla Türkçe okuyunca Atlas Sinemasında yer yerinden oynadı, şarkının plağı yok sattı. Şarkılarını Fransızca ve İspanyolca söyleyen İzmir'li şarkıcı Dario Moreno'ya da ilk kez Türkçe sözler yazdı, bunlar Deniz ve Mehtap ve Her Akşam Votka, Rakı ve Şarap'tı.

    1965 yılında o tarihlerde henüz çok tanınmamış bir sinema oyuncusu olan Ajda Pekkan'a "Her Yerde Kar Var" ve "Onyedi Yaşında" şarkılarını verdi ve plak yaptırttı. (Ajda Pekkan 1963 yılında Ses Dergisi'nin kapak yıldızı yarışmasında birinci seçilerek aynı yıl ilk filmini çekmişti) Daha sonra Pekkan için yazdığı Strangers in the Night ın aranjmanı olan İki Yabancı hit oldu ve arkası geldi, Ebcioğlu Ajda Pekkan için onlarca aranjman daha yapacaktır. 1960'larda popüler müzikle ilgili her alanda onu görürüz. Şarkı sözü yazarlığı, müzik festivalleri ve yarışmalarında sunuculuk dışında onlarca filmin de müziklerini yapmıştır. 1968'e kadar müziklerini yaptığı filmler arasında Acı Hayat, Suçlular Aramızda, Yılanların Öcü ve Susuz Yaz gibi filmler de vardı. Bu arada İstanbul Radyosundaki DJ'lik çalışmaları devam ediyor pazarları yayınlanan "Dinleyici İstekleri" programına haftada 6.000 mektup geliyordu. Fecri Ebcioğlu aynı zamanda Türkiye'nin ilk TV sunucusudur, 1956 yılında İstanbul'da deneme yayınlarına başlayan İTÜ televizyonunda 'Ebcioğlu Show' u uzunca bir zaman sunmuştu. Hatta şarkıcı Gönül Yazar'a bu televizyonda ilk play-back'i de o yaptırtmıştı. TRT ile devam eden televizyon serüveni 'Yedi Tepeden' 'Biz Bize', 'Laf Lafı Açar' (1978) ve 'Hatıralar' (1984) adlı show programları ile devam etti.

    58 yaşında felç geçirerek Çapa Hastanesi'nde uzun bir süre yattı. Boynundan aşağısını hareket ettiremiyordu ancak büyük bir azimle iki yıl içinde ayağa kalktı. Artık Levent'e taşınmıştı. 6 Mart 1989 tarihinde Levent'teki evinde kalp krizi geçirerek öldü. Evinin bulunduğu sokağa adı verilmiştir; "Fecri Ebcioğlu sokak"


    Diğer Aranjörler

    * Fecri Ebcioğlu 1961 yılında Fransız şarkıcı Bob Azzam'ın "C'est écrit dans le Ciel" adlı Fransızca şarkısına Türkçe sözler yazarak "Bak Bir Varmış Bir Yokmuş" adıyla İlham Gencer'e söyletmişti. Böylelikle Türkiyede bir ilk gerçekleşiyordu ve ilk kez yabancı dilde yazılmış bir şarkı Türkçe sözlerle plağa alınıyordu. Artık müzikte Türk Popu dönemi başlamıştı. İlk aranjmanı yapmak Ebcioğlu'na nasip olmuştu ama piyasada güçlü bir rakibi daha vardı o da Sezen Cumhur Önal'dı. Her ikisi de canla başla yabancı şarkılara Türkçe sözler yazma yarışına giriştiler. Aralarında tatlı bir rekabet de vardı. Hatta sanatçıları bile paylaşmışlardı. Ajda Pekkan, Gönül Turgut, Ay-feri gibi bazı sanatçılar Fecri Ebcioğlu'nun söz yazdığı sanatçılar grubuna dahilken aralarında Berkant, Özdemir Erdoğan, Kamuran Akkor, Ertan Anapa ve Selçuk Ural'ın da bulunduğu bir diğer grup ise Sezen Cumhur Önal'ın şarkı sözü yazdığı diğer sanatçı grubunu oluşturuyorlardı.Tarzları da birbirine çok benziyordu. Örneğin her ikisi de Türkiye'ye konser için gelen Avrupa'lı şarkıcıların kendi bestelerine Türkçe söz yazıp yine kendilerine söyletiyorlar ve plak doldurtuyorlardı. Şarkı söylettikleri Avrupalı şarkıcıları da neredeyse paylaşmışlardı. Fecri Ebcioğlu Adamo, Marc Aryan ve Juanito'yu angaje etmişken Sezen Cumhur Önal da Patricia Carli ve Peppino Di Capri ve Sacha Distel'e plak doldurtuyordu. Ufak tefek çakışmalar da olmuyor değildi. Örneğin 1966 yılında Fecri Ebcioğlu Patricia Carli'nin Les Mal Aimés adlı şarkısının aranjmanını "İlkokulda Tanışmıştık" adıyla yapmış ve Ajda Pekkan'a plak doldurtmuştu. Sezen Cumhur Önal ise aynı yıl Patricia Carli'yi bizzat stüdyoya sokarak kendi parçası Les Mal Aimés'in iki ayrı Türkçe versiyonunu plak haline getirmişti bunlar "Boğaziçi" ve "Özlerim İstanbul'u" idi.

    * Aranjman akımının (modasının) bu iki öncüsü Fecri Ebcioğlu ve Sezen Cumhur Önal'a bir süre sonra Fikret Şeneş ve Ülkü Aker, 1970'lerde de Norayr Demirci katıldı. Uzun yıllar bu alanda sadece bu isimler etkili oldu.

    Aranjmanını Yaptığı Şarkılar

    * 1961 - "Bak Bir Varmış Bir Yokmuş" - Yorumcu: İlham Gencer, Müzik: Bob Azzam (orj.C'est écrit dans le Ciel) Not: Bu single ilk önce taş plak da denen 78 devirlik büyük plak şeklinde basılmıştı (Gramofon Ltd.Şirketi LA 345b) , sonradan vinil 45'lik plak olarak da basıldı. İlham Gencer'e "Karakediler" vokal grubu eşlik ediyordu.
    * 1964 - "Göz Göz Değdi Bana" - Yorumcu: Ajda Pekkan Söz: Fecri Ebcioğlu - Müzik: Ben Raleigh (orj. Not Responsible) Serengil Plak 10001 B-Yüzü
    * 1965 - "Her Yerde Kar Var" - Yorumcu: Ajda Pekkan Söz: Fecri Ebcoğlu - Müzik: Salvatore Adamo (orj. Tombe La Neige) Serengil Plak 10007 A-Yüzü
    * 1965 - "Onyedi Yaşında" - Yorumcu: Ajda Pekkan Söz: Fecri Ebcoğlu - Müzik: Del Preto Serengil Plak 10007 B-Yüzü
    * 1966 - "İstanbul Kızları" - Yorumcu: Dario Moreno, Söz: Fecri Ebcioğlu
    * 1966 - "Her Akşam Sarhoş" - Yorumcu: Dario Moreno, Müzik: G.Bertret - J. Nilovic, Söz: Fecri Ebcioğlu
    * 1966 - "Deniz ve Mehtap" - Yorumcu: Dario Moreno, Müzik: M. Jourdan - A. Borly - C. Confora Söz: Fecri Ebcioğlu, Barclay Plak.
    * 1966 - "Moda Yolunda" - Yorumcu: Ajda Pekkan Söz: Fecri Ebcioğlu - Müzik: Marc Aryan (orj. Ma Loulou) Odeon Plak 706 A-Yüzü
    * 1966 - "Serseri" - Yorumcu: Ajda Pekkan Söz: Fecri Ebcioğlu - Müzik: Charles Aznavour Odeon Plak 706 B-Yüzü
    * 1966 - "Seviyorum" - Yorumcu: Ajda Pekkan Söz: Fecri Ebcioğlu - Müzik: P. Sezian Odeon Plak 707 A-Yüzü
    * 1966 - "İlkokulda Tanışmıştık" - Yorumcu: Ajda Pekkan Söz: Fecri Ebcioğlu - Müzik: Patricia Carli (Orijinali Les Mal Aimés) Odeon Plak 707 B-Yüzü (Patricia Carli de bu kendi şarkısını bu kez Sezen Cumhur Önal'ın Türkçe sözleriyle "Özlerim İstanbul'u" adıyla plak yapmıştı)
    * 1967 - "Sensiz Olmam" - Yorumcu: Ayten Alpman,
    * 1967 - "Kim İçin Ne İçin" - Yorumcu: Gönül Turgut, Müzik: Tony Cucchiara ( Se Voui Andare Vai)
    * 1967 - "Arkadaşımın Aşkısın" - Yorumcu: Juanito, Müzik: Enrico Macias (orj. La Femme de Mon Ami)
    * 1967 - "Gardiyan" - Yorumcu: Juanito, Müzik: Ramon Cabrera
    * 1967 - "Yaşanmaz Aynı Evde" - Yorumcu: Tanju Okan, Müzik: C. Carson Parks, (orj. Something Stupid)
    * 1967 - "İki Yabancı" - Yorumcu: Ajda Pekkan Söz: Fecri Ebcioğlu - Müzik: Charles Singleton - Bert Kaempfert, (orj. Strangers in the Night) Regal Plak 5002 A-Yüzü
    * 1967 - "Dönmem Sana" - Yorumcu: Ajda Pekkan Söz: Fecri Ebcioğlu - Müzik: Jo Van Wetter Regal Plak 5003 A-Yüzü
    * 1967 - "İlk Aşkım" - Yorumcu: Ajda Pekkan Söz: Fecri Ebcioğlu - Müzik: Hervé Vilard Regal Plak 5003 B-Yüzü
    * 1967 - "Boşvermişim Dünyaya" - Yorumcu: Ajda Pekkan Söz: Fecri Ebcioğlu - Müzik: Fecri Ebcioğlu Regal Plak 5027 A-Yüzü
    * 1967 - "Sevdiğim Adam" - Yorumcu: Ajda Pekkan Söz: Fecri Ebcioğlu - Müzik: Charles Aznavour Regal Plak 5027 B-Yüzü
    * 1968 - "Dünya Dönüyor" - Yorumcu: Ajda Pekkan Söz: Fecri Ebcioğlu - Müzik: Marc Aryan (orj. Volage Volage) Regal Plak 5041 A-Yüzü
    * 1968 - "Üç Kalp" - Yorumcu: Ajda Pekkan Söz: Fecri Ebcioğlu - Müzik: Patricia Carli Regal Plak 5041 B-Yüzü
    * 1968 - "Kimdir Bu Sevgili" - Yorumcu: Ajda Pekkan Söz: Fecri Ebcioğlu - Müzik: Marc Aryan (orj. Un Petit Slow) Regal Plak 5051 A-Yüzü
    * 1968 - "Onu Bana Bırak" - Yorumcu: Ajda Pekkan Söz: Fecri Ebcioğlu - Müzik: Patricia Carli Regal Plak 5051 B-Yüzü
    * 1968 - "Boş Sokak" - Yorumcu: Ajda Pekkan Söz: Fecri Ebcioğlu - Müzik: Udo Jürgens (orj. The Music Played) Regal Plak 5057 A-Yüzü
    * 1968 - "Çapkın" - Yorumcu: Ajda Pekkan Söz: Fecri Ebcioğlu - Müzik: P. Peters Regal Plak 5057 B-Yüzü
    * 1968 - "Oyalama Beni" - Yorumcu: Ajda Pekkan Söz: Fecri Ebcioğlu - Müzik: Tony Del Monaco. "Ajda" albümünden. REGAL LRZT 705
    * 1968 - "Saklambaç" - Yorumcu: Ajda Pekkan Söz: Fecri Ebcioğlu - Müzik: H. Mancini, J. Mercer.(Orj. Charade) "Ajda" albümünden. REGAL LRZT 705
    * 1968 - "Sarhoş" - Yorumcu: Dario Moreno, Müzik: G. Bertret - J. Nilovic, Söz: Fecri Ebcioğlu
    * 1968 - "Böyle Gelmiş Böyle Geçer" - Yorumcu: Gönül Akkor, Müzik: Rahbani Brothers, (orj. Al Bint Chalabiya) Sahibinin Sesi Plak
    * 1969 - "Kim Silecek Bu Yaşları" - Yorumcu: Tayfun, Müzik: Tite Curet Alonso, (orj. All of a Sudden)
    * 1969 - "Ne Tadı Var Bu Dünyanın" - Yorumcu: Ajda Pekkan Söz: Fecri Ebcioğlu - Müzik: P. Peter, A. White Regal Plak 5061 A-Yüzü
    * 1969 - "Mesut Ol Sen" - Yorumcu: Ajda Pekkan Söz: Fecri Ebcioğlu - Müzik: Tony Osborne Regal Plak 5061 B-Yüzü
    * 1969 - "İki Yüzlü Aşk" - Yorumcu: Ajda Pekkan Söz: Fecri Ebcioğlu - Müzik: Franco Semel Regal Plak 5062 A-Yüzü
    * 1969 - "Erkekleri Tanıyın" - Yorumcu: Ajda Pekkan Söz: Fecri Ebcioğlu - Müzik: Aris San Regal Plak 5062 B-Yüzü
    * 1969 - "Durdurun Şu Zamanı" - Yorumcu: Ajda Pekkan Söz: Fecri Ebcioğlu - Müzik: Skornik Owen, (orj. Too Many Tears) Regal Plak 5066 A-Yüzü
    * 1969 - "Yaşamak Ne Güzel Şey" - Yorumcu: Ajda Pekkan Söz: Fecri Ebcioğlu - Müzik: Roberts Regal Plak 5066 B-Yüzü
    * 1970 - "Birazcık Yüz Ver" - Yorumcu: Gönül Turgut, Müzik: Rahbani Brothers, (orj. Al Oudal el Mensiyyi)
    * 1971 - "Kumsaldaki İzler" - Yorumcu: Juanito, Müzik: Dan Marfisi (orj. Solenzera)
    * 1973 - "Öğretmenim" - Yorumcu: İstanbul Gelişim Orkestrası, ayrıca Nilüfer ve Rana Alagöz. Müzik: Irene Sheer (Orijinali: Goodbye Mama).Söz: Fecri Ebcioğlu[5]
    * 1974 - "Körebe" - Yorumcu: Nilüfer (orj. Emmene-Moi Demain Avec Toi)
    * 1977 - "Eylül'de Gel" - Yorumcu: Alpay, Müzik: Marc Aryan (or. Qu'un Peu d'Amour, Söz: Fecri Ebcioğlu

    Not: Fecri Ebcioğlu Marc Aryan'ın Ma Loulou adlı şarkısının aranjmanını 2 kez yapmıştı. Ajda Pekkan için 1966 yılında yaptığı aranjmanın adını Moda Yolunda koymuştu. Şarkının kendi bestecisi Marc Aryan'a 1968 yılında Türkçe sözlerle söylettiği aranjmanın adını ise Moda Yolu yapmıştı.

    Sözlerini Yazdığı Türk Besteleri

    * 1968 - "Hata Bende" - Yorumcu: Gökhan Abur, Müzik: Selmi Andak, Söz: Fecri Ebcioğlu
    * 1970 - "Kalbi Kırık Serseri" - Yorumcu: Orhan Şener, Müzik: Norayr Demirci, Söz: Fecri Ebcioğlu


    Fecri Ebcioğlu'nun Seslendirdiği Şarkılar

    Fecri Ebcioğlu Türk şarkıcılar için çok sayıda aranjman yapmış, şarkı sözleri yazmıştı. Bunların yanı sıra bu aranjmanlardan bazılarını da bizzat kendisi selendirmişti. Fecri Ebcioğlu'nun seslendirdiği aranjmanlardana bazıları şunlardır: (45'lik plaklar) [6]

    * "Bugün Varız, Yarın Yokuz" - Rika Zarai'nin Hava Naguila adlı şarkısı'nın Türkçe aranjmanı.
    * "Bu Ne Biçim Hayat" - Mary Hopkin'in Those Were the Days adlı şarkısı'nın Türkçe aranjmanı. Müzik: Gene Raskin, Grafson plak. 1968.
    * "İçtim İçtim Kendimden Geçtim" - Nana Mouskouri'nin Vole Vole Farandole adlı şarkısı'nın Türkçe aranjmanı.
    * "Kimdir Bu Sevgili" - Marc Aryan'ın Un Petit Slow adlı şarkısı'nın Türkçe aranjmanı.
    * "Dünya Dönüyor" - Marc Aryan'ın Volage Volage adlı şarkısı'nın Türkçe aranjmanı. 1968.
    * "Zengin Olsaydım" - Yorumcu: Fecri Ebcioğlu, Müzik: Hubert Ballay, Sözler: Fecri Ebcioğlu, Odeon Plak

    Müziğini Hazırladığı Filmler

    * 1966 - Meleklerin İntikamı
    * 1965 - Seven Kadın Unutmaz
    * 1965 - Sevgim ve Gururum
    * 1965 - Elveda Sevgilim
    * 1965 - Komşunun Tavuğu
    * 1965 - Yıldız Tepe
    * 1964 - Avare Yavru Filinta Kovboy
    * 1964 - Suçlular Aramızda
    * 1964 - Affetmeyen Kadın
    * 1964 - Adanalı Tayfur Kardeşler
    * 1964 - Hızır Dede
    * 1964 - Erkek Ali
    * 1964 - Halk Çocuğu
    * 1964 - Kader Kapıyı Çaldı
    * 1964 - Şoför Nebahat ve Kızı
    * 1963 - Beni Osman Öldürdü
    * 1963 - Çapkın Kız
    * 1963 - Yavaş Gel Güzelim
    * 1962 - Çifte Kumrular
    * 1962 - Cambaz Kızın Aşkı
    * 1962 - Hancı
    * 1962 - Acı Hayat
    * 1962 - Bardaktaki Adam
    * 1962 - Kısmetin En Güzeli
    * 1962 - Yaman Gazeteci
#03.07.2009 18:35 0 0 0