Sultan Papağanı

Son güncelleme: 27.08.2011 17:19
  • Sultan Papağanı - Kuş Türleri - Papağan Çeşitleri

    noimage

    Sultan papağanı (Nymphicus hollandicus), kakadugiller (Cacatuidae) familyasından sarı beyaz ve grı renklere sahip evlerde beslenen bir kakadu türü.

    Sultan papağanı yanaklarındaki turuncu (kulak bölgesindeki) tüylerden ayırt edilirler. Bu tüyler koyu renkte olursa erkek, soluk renkteyse dişi olur. Genelde erkeklerin göz çevresindeki tüyler beyazdır ama dişilerde sarı renklerde olabilir.

    Ortalama yaşam süresi yaklaşık olarak 10-15 yıldır. Baştan kuyruğa uzunlukları 25-35 cm'dir. Kanat uzunlukları 25-30 cm'dir.

    Çekirdek, kuru incir içi, armut sapı, kiraz sapı v.b besinlerini oluşturur. Erkekler konuşturulabilir. Ekmek ve çekirdek gibi yiyecekler vererek insanlara alıştırılabilirler. Kalabalığı severler, kafeste kapalı kalmaktan hiç hoşlanmazlar, erkeklerin çeneleri çok kuvvetlidir. Gagalarını gıcırdatmaları uykularının geldiğini gösterir. Bu durumda kafesleri üzerine koyu renkte bir örtü örtülmeli ve rahatsız edilmemelidir.


    Üretim

    Yumurtadan çıkan yavrular anne ve babaları tarafından beslenip büyürken bizlerin yapması gereken temel şey anne ve babaya ihtiyaç duydukları seviyede bol ve kaliteli gıdayı vermektir. Yavrularımızın 7. günde gözleri açılacak, 14. günde tüylenme hızlanacak, 21. günde göğüs kafesi tamamlanmaya başlayacak ve nihayet 28. gün civarında yuvadan çıkmaya hazır hale geleceklerdir. 4. Haftada yuvadan çıkan yavrular ilk günlerde zeminde vakit geçirecek ve gene anne ve babaları tarafından besleneceklerdir. 5. haftada kendi başlarına yemek yer ve hayatta kalabilir duruma gelmenin takibinde 6. hafta anne ve babalarından ayrılabilir güce erişeceklerdir. Ancak mümkünse ve anne baba izin verirse 8. haftaya kadar anne babaları ile beraber kalmaları oldukça iyi olacaktır. Büyüme döneminde de kafeste bolca yem bulundurulmalı ilaç kullanımından uzak durulmalıdır.
#04.07.2009 17:57 0 0 0
  • Cok tatlı ve akıllı hayvanlar :)
#27.08.2011 17:19 0 0 0