Su Samuru

Son güncelleme: 05.07.2009 15:52
  • Su Samurunun Tüyleri - Su Samurunun özellikleri - Su Samurunun yaşayışı - Su Samurunun kürk mucizesi

    noimage

    noimage

    Yaşamının büyük bir bölümünü suda geçiren bir canlı su samuru

    Suda yaşayan diğer memelilerden farklı olarak vücudunu sıcak tutacak bir yağ tabakasına sahip değil...

    Üstelik suda geçirdiği zaman boyunca derisi asla ıslanmıyor...

    Bu canlının en dikkat çeken özelliği ise kendisine tüm bu özellikleri kazandıran tüyleri...

    Pek çok araştırmaya konu olan su samuru tüyleri, yaratılışın delillerinden olan mucizevi işlevleriyle bilim dünyasında dikkat çekmeye devam ediyor.

    Nehir ve göl kenarlarında yaşayan su samuru, hayatının büyük kısmını suda geçiren memeli hayvanlardan biridir. Kutup ayıları, foklar, yunuslar ve balinalar gibi bazı memeliler de çoğunlukla suda yaşarlar. Ancak su samurları, suda yaşayan diğer memelilerden farklı olarak kendilerini sıcak tutacak vücut yağlarına sahip değildirler. Fakat buna rağmen yaşamlarını soğuk sularda normal bir şekilde sürdürebilirler.

    Soğuğa Karşı Etkili Bir Zırh: Kürk Mucizesi

    Su samurlarının soğuktan korunmalarını sağlayan tek unsur kalın kürkleridir. Bu kürk, güzel bir görüntüye sahip olmasının yanı sıra kürkü oluşturan tüyler sayesinde adeta hayvanı üşümekten ve ıslanmaktan koruyan bir zırh gibidir. Bu nedenle günlerce derileri ıslanmadan yüzebilen samurlar için kürkleri hayati bir önem taşımaktadır. Çünkü, birçok deniz hayvanında bulunan derinin altında izole edilmiş bir yağ tabakasına sahip değildirler.

    Kürkü Oluşturan Tüylerin Özellikleri

    Bilim adamlarının su samuru tüyleri ile ilgili yaptıkları araştırmalar, tüylerin birbirine geçecek biçimde plakalar şeklinde oluştuğunu göstermektedir. Araştırmalarda tüylerin perdeli ayakların kenarına yakın bir yerden -tüylerin altındaki üst deri yüzeyinde- birbirine geçerek oluştuğu gözlenmiştir. Bu sisteme pek fazla memeli canlıda da rastlanmamaktadır. Başka bir deyişle, su samurunun tüyleri klasik yapısı ile bilinen birer tüy değildir. Nitekim bu tüyler üzerinde yapılan araştırmalar, tüylerin yalıtım amacına uygun olarak yaratıldığını ortaya koymaktadır.

    Bu sonuçlar da göstermektedir ki; Yüce Allah, doğadaki tüm canlılar gibi su samurunu da içinde yaşadığı ortama en uygun olacak şekilde farklı özelliklerle yaratmıştır. Su samurundaki bu harika tasarım, Allah"ın üstün ve benzersiz yaratışının sayısız örneğinden yalnızca bir tanesidir. Yüce Allah bir Kuran ayetinde şöyle buyurur:

    "O Allah ki, yaratandır, kusursuzca var edendir, 'şekil ve suret' verendir. En güzel isimler O'nundur. Göklerde ve yerde olanların tümü O'nu tesbih etmektedir. O, Aziz, Hakimdir." (Haşr Suresi, 24)

    Su samurlarının tüyleri, perdeli ayaklarının yanından büyümeye başlamakta ve deri yüzeyini örümcek ağı şeklinde sararak su girişini engellemektedir. Tüylerle birlikte oluşan hava kabarcıkları da su samurlarını soğuktan korumaktadır. Sanki bir kalıptan çıkıp giydirilmiş gibi duran bu tüylerin oluşumu DNA"da kodlanmış, doğru zamanda, doğru ölçülerde ve doğru yerlerde oluşması için hücrelere bilgileri yüklenmiş olağanüstü bir yaratılışın delillerindendir.

    Tüylerin Dikkat Çeken Çeşitliliği

    Bütün vücudu yumuşak ve parlak koyu gri tüylerle kaplı olan su samurları, pek çok hayvanda rastlanmayan bir tüy özelliğine sahiptir. İlk bakışta hayvanın vücudu tek tip tüylerle kaplı gibi görünmektedir. Ancak bu canlılar bilim adamları tarafından yakından incelendiğinde şu gerçek ortaya çıkmıştır:

    Su samurlarının kürkleri iki çeşit tüyden meydana gelmektedir. Tüylerden bir bölümü diğerlerinden daha kısadır. Uzun tüyler ise kısaları saklarlar.

    Kürkler Neden İki Çeşit Tüyden Oluşmaktadır?

    Su samurunun tüylerinin iki çeşit olması, hayvanın vücudunun sudan daha iyi korunmasına neden olur. Pennsylvania Tıp Fakültesi Hücre ve Gelişim Profesörü John W. Weiselve ve ekibinin elektron mikroskobunda yaptıkları incelemeler, tüylerin olağanüstü yalıtım yeteneğine sahip olduğunu ortaya koymuştur. Nitekim yapılan araştırmalar, üstteki tüylerin alt kısmında -üst derinin tam altında- özel olarak şekillendirilip yerleştirilmiş koruyucu tüylerin bulunduğunu göstermektedir.

    Evrim Teorisine Bir Darbe de Su Samuru Tüylerinden...

    Su samurunun tüylerinin en önemli özelliklerinden biri, evrimcilerin bu yaratılış delillerine bir açıklama getiremiyor olmalarıdır. Kürkü oluşturan tüylerin sık fakat düzenli bir şekilde yerleştirilmiş olması, bu tüylerin uzun ve kısa tüyler olmak üzere iki tip olması ve alt yüzeydeki tüylerin özel olarak şekillendirilip derinin yüzeyini örümcek ağı gibi sarması, tüm bunları tesadüf ile açıklamaya çalışan evrim teorisini çıkmaza sokan ve Allah'ın sonsuz ilmini gözler önüne seren birer yaratılış mucizesidir.

    Su Samurlarının Mucize Dolu Yaşamları

    Su samurları üzerinde yapılan araştırmalar, söz konusu tüylerin daha birçok ayrıntılı ve üstün yaratılış özelliklerine sahip olduğunu göstermiştir. Bu özelliklerden bazıları şunlardır:

    Boyu yaklaşık 60 cm uzunluğunda olan su samurunun, 30 cm uzunluğunda sağlam ve yassı bir kuyruğu vardır. Kuyruk, su samuru yüzerken kürek ve dümen görevi görür. Buna karşın su samurunun ayakları çok kısadır. Ancak bu da bir amaca yönelik yaratılmıştır. Çünkü bu sayede su samurunun suda yüzmesi kolaylaşır.

    Su samuru yuvasını akarsuların veya bataklıkların yanı başında kazar. Fakat yuvanın giriş deliği daima suyun içindedir. Bu sayede suya dalamayan hayvanların yuvaya girme olasılığı ortadan kalkmış olur.

    Su samurunun su içinde yaşamasını olanaklı kılan bir özelliği de pençeleridir. Kısa ayaklarının dibindeki ufak pençelerinin beş parmağı vardır. Bu parmakların bir zarla birbirine bağlanmış olması pençenin düzeyini genişletir. Bu perde ayaklar, samurların usta birer yüzücü olmalarını sağlar.

    Su samurunun bulanık suda dahi avlanabilmesinin sırrı, yüzündeki bıyıklarıdır. Bu bıyıklar dokunmaya karşı oldukça duyarlıdır. Böylece avlayacağı balıkların yüzerken su içerisinde meydana getirmiş olduğu düzenli titreşimleri bıyıkları ile algılayabilmektedir.

    Su samurunun su altında burun deliklerini kapatma özelliği vardır. Aynı şekilde kulaklarını da kapatabilir. Bu işi uzun tüylerinin yardımıyla başarır.

    Su samurlarının vücutlarının alt kısmını sıkıca saran kürkleri suyu itmeye yarar ve ıslandıktan kısa bir süre sonra da kurur.

    Köpeklerin koku hassasiyetlerine benzeyen güçlü bir koku alma duyuları vardır. Bu özelliklerini genelde karada avlanmak, iletişim kurmak ve tehlikeyi sezmek için kullanırlar.

    Kafatasının üstüne yerleştirilmiş olan gözleri ve burun delikleri, suya yarı dalmış durumda yüzerken su samurlarına yüzeyden yukarısını görebilme ve nefes alabilme imkanı sağlar.
#05.07.2009 15:52 0 0 0