İkinci bebek yoldayken

Son güncelleme: 06.07.2009 10:11
  • ikinci hamilelik
    noimage
    İlk çocuğunuz hayatınızı değiştirdi ve eşinizle beraber bazı duyguları hayatınızda ilk defa tattınız. İkinci çocuğa gebe kalmak bu duyguların tekrar yaşanmayacağı veya sevginin azalacağı anlamına gelmiyor. İkinci çocuk ilk zamanlar anne babada yine şaşkınlık ve korku yaratabilir. Daha önce hamilelik, doğum gibi tecrübeleri yaşamış olsanız bile, şimdi sorumluluklar ve görevler ikiye katlanacak. Daha meşgul olacaksınız, zaman size daha kısıtlı görünecek, hayatınızı belki de hiç olmadığı kadar planlı yaşayacaksınız.

    İlk başlarda bu düşünceler bunaltıcı gelse de, işin güzel tarafı, gebelik ikinci kez yaşansa bile ilki kadar eşsiz ve heyecan verici olacak. İlk çocuğunuzu da bu düşünceye alıştırıp, onu da bu sürecin içine almanız, onun ve sizin yaşayacağınız sıkıntıları minimuma indirecektir.

    Neler değişecek?

    Hayatınız ikinci bebek ile elbette değişecek. Buradaki bir göreviniz de, büyük çocuğunuzu kardeş fikrine alıştırmanız olacak. İkisinin gereksinimlerini düzgün şekilde planlayıp, ona göre hareket etmeniz gerekecek. Söz gelimi sizin ve bebeğinizin uyuma, beslenme zamanlarınız büyük çocuğunuzun yaşına göre değişkenlik gösterecektir. Kuşkusuz bu sefer daha fazla yorgunluk hissedeceksiniz. Büyük çocuğunuz çok büyümediyse henüz, hamileyken onu kucakta taşımak, gereksinimlerini karşılamak gebelikte sizi yoracaktır. İkinci bebeğin doğumundan sonra da ilk 6-8 hafta da yeni duruma uyum sağlamaya çalışma dönemi ailece hepinizi yorabilir. Yeni bebeğinizin beslenme ve uyku gereksinimleriyle beraber büyük çocuğunuzun bu gereksinimlerine ek olarak duygusal ve fiziksel ihtiyaçları sizi zorlayabilir.

    Fakat telaşa gerek yok. İkinci bebeğe sahip olunca pozitif anlamda da değişen çok şey olacak. Öncelikle ikinci bebek, annenin özgüveninin hiç olmadığı kadar yükselmesi anlamına gelecek. Birinci bebekte zorlandığınız her şey -emzirme, altını değiştirme, hastalıklarıyla baş etme- şimdi size çok doğal gelecek. Birinci bebeğin tecrübesi ile gündelik yaşamın sıkıntıları kolayca aşabileceksiniz.

    Nasıl etkileneceksiniz?

    İkinci bir bebek sizi fiziksel ve duygusal olarak birçok açıdan etkileyecek. Yukarıda belirttiğimiz gibi artan yorgunluk ve sinirlilik hali yeni bir bebek dünyaya getirmenin ardından görülen çok normal değişimler. Doğumdan sonra hafif depresif bir dönem geçirebilirsiniz. Bu dönemde duygu ve düşüncelerinizi doktorunuzla paylaşmanızda fayda var. Bu durum 1-2 haftada geçen 'gebelik hüznü' denen bir dönem de olabilir, uyku ve beslenme bozukluklarına yol açabilen doğum sonrası depresyonu da olabilir. Nasıl bir dönem içinde olduğunuzu öğrenip, ona göre önlem alabilmek için en doğrusu bir profesyonelden yardım almak.

    İkinci bebekte onu yeterince sevip sevemeyeceğiniz, ona bağlanamayacağınız gibi korkular duymanız da normal. Fakat, birçok anne babanın da belirttiği gibi yeni bir bebek demek, daha çok sevgi demek. Hiç merak etmeyin, 1 veya 2 her çocuğunuza yetecek kadar sevginiz var. İkinci bebekle gelen bir diğer sıkıntı da zamanın yetmemesi olacaktır. Burada en önemli nokta, kendinize kısa da olsa 'özel' bir zaman yaratmanız. Bu zihinsel ve fiziksel dinlenmeniz açısından çok önemli. Çocuklarınız uyurken veya beslenirken, kendinize ayıracağınız yarım saat bile sizi kendinize getirecektir. Bir diğer sorun da eşinizle birlikte yeterince zaman geçiremiyor oluşunuz olacaktır. Bunun için de önceden bir tarih kararlaştırıp, o gün mutlaka bir şeyler yapmaya çaba sarf edin.

    Giderek büyüyen bir aileye sahip oluyorsunuz. Elbette zorlukları var; fakat bunlar geçici zorluklar. Çocuklarınız büyüdükçe paylaştığınız şeyler de artacak ve siz onlarla zaman geçirmekten giderek daha çok zevk alacaksınız. Unutmayın ki, onlar da sizinle zaman geçirmekten çok hoşlanıyor. Kendiniz ve eşinize zaman ayırmayı ihmal etmeden çocuklarınızı sağlıklı bir şekilde büyütmek sizin elinizde, iyi şanslar!
#06.07.2009 10:11 0 0 0