Mircan Kaya

Son güncelleme: 06.07.2009 22:49
  • Mircan Kaya - Mircan Kaya Kimdir - Mircan Kaya Biyograifis

    Mircan Kaya, Türk sanatçı, inşaat mühendisi, deprem yüksek mühendisi. Seslendirdiği ilk albümü, alanında ilk olan Bizim Ninnilerden sonra Kül ve Sala adlı albümleri piyasaya çıktı.

    noimage

    Batum göçmeni Megrel bir aileden gelen Mircan Kaya, ortaokulu birincilikle bitirip Nişantaşı Kız Lisesi'nden sonra Boğaziçi Üniversitesi'nde okudu. Yüksek lisans yaptı. İleri mühendislik teknolojileri üzerine yaptığı çalışmaların yanı sıra müzik çalışmaları yapıyor. Etnik müzik araştırmaları sırasında benimsediği Boşnakça, Gürcüce, parçaları Anadolu türküleri ile birlikte Kül albümünde yorumladı.

    "Müziği ve sözlerinin çoğu kendisine ait olan "Sâlâ" albümü doğu ile batının, egemen olanla öteki olanın ters yüz edilerek uzlaştırıldığı, müziğin duyguda birlik yaratan birleştirici özelliğini yansıtan bir yaşam yolculuğu. Uğur Işık, Muammer Ketençoğlu, Serkan Çağrı gibi Türk Müziği ustalarının yanısıra bağımsız sanatsal projeler üzerindeki çalışmaları ile bilinen Roger Mills gibi batılı müzisyenleri buluşturan bir albüm. Grafik tasarımında, ressam Arzu Başaran'ın imgelerini İngiltere'den Neil Jenkins'in (http://www.devoid.co.uk) yaratısı ile harmanlayan, metin editörlüğü için Yeni Zelandalı yazar Vivienne Jepsen'ın (The House of Olaf Krull- Winner of the Reed Fiction Award) ve Türkiye'den Pelin Özer'in (Latife Tekin Kitabı) edebi desteğini alan ve uluslar arası ruhani buluşma platformu diye tanımlanabilecek albüm, tüm müzisyenlerin koloboratif bir anlayışla katıldığı bir çalışma. Etnik seslerin cesurca ve sınırsızca kullanıldığı Megrelce (Lazca) yapılmış iki caz parçası, türünde yine bir ilke imza atıyor.

    2006 yılında, ileri mühendislk ve deprem teknolojileri alanında çalışan şirketinin faaliyet kapsamını genişleterek, bağımsız kültür ve sanat projeleri üzerinde idealist bir anlayışla çalışacak UCM (Uncatalogued Music Production) production'ı kurdu. 2008 yılında Avustralya asıllı avangard müzisyen, besteci ve yazar Roger Mills'in ilk solo trompet albümünü Türkiye'de yayınladı. Sidney, Hollanda, Venedik, Slovenya ve Londra gibi dünyanın farklı bölgelerinden saha kayıtlarını da içeren Antipodesia albümü Türkiye'de deneysel müzik alanında bir ilk denebilecek aykırı bir çalışma olarak yabancı müzik otoritelerinden övgülü yorumlar aldı.

    Ingiltere'den emprovize caz grubu Limbo ile iki adet albüm kaydeden sanatçı OUTIM (Once Upon a Time in Mingrelia) albümünde doğu karadeniz tulumu yerine Kelt gaydası kullandı. Lazca-Megrelce dilini, müzik çalışmalarında farklı bir biçimde kullanarak bu dili daha çağdaş bir platforma taşıdı.
#06.07.2009 22:49 0 0 0