ÖSS Sonuçları 12 Temmuzda Açıklanacak

Son güncelleme: 12.07.2009 13:59
  • ÖSS 2009 SonuçLarı - ÖSS 2009 SonuçLarı AçıkLanaCakÖğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) Başkanı Prof. Dr. Ünal Yarımağan, 14 Haziran Pazar günü gerçekleştirilen Öğrenci Seçme Sınavı (ÖSS) sonuçlarının gelecek hafta içinde açıklanacağını bildirdi.

    Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) Başkanı Prof. Dr. Ünal Yarımağan, 14 Haziran Pazar günü gerçekleştirilen Öğrenci Seçme Sınavı (ÖSS) sonuçlarının gelecek hafta içinde açıklanacağını bildirdi.

    Yarımağan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, adayların puanlarını hesaplama işlemlerinin sürdüğünü ifade etti. Çalışmaların tamamlanması halinde sınav sonuçlarının erken açıklanabileceğini söyleyen Yarımağan, "Ancak sınav sonuçlarının açıklanması cumartesi gününden önce mümkün değil. Şu anda bir tarih veremiyorum. Önümüzdeki hafta kesin açıklanır" dedi.

    ÖSS sonuçlarıyla birlikte, 21 Haziran Pazar günü gerçekleştirilen Yabancı Dil Sınavı (YDS) sonuçları da açıklanacak. Sonuçlar ÖSYM'nin http://osym.gov.tr internet sitesinden duyurulacak.

    722 BİN ADAY AÇIKTA KALACAKBu arada, 2009-2010 akademik yılında devlet üniversitelerinin ön lisans ve lisans kontenjanları toplam 534 bin, vakıf üniversitelerinin kontenjanları da 84 bin olarak açıklanmıştı.
    2009-ÖSS'ye 1 milyon 349 bin 782 aday katılmıştı. Bu adayların 32 bin 45'i YDS'ye de girmişti.

    ÖSS'ye başvuran aday sayısı ve kontenjanlar göz önüne alındığında, adayların yaklaşık 628 bini devlet ve vakıf üniversitelerinin ön lisans ve lisans programlarına yerleşmeye hak kazanırken, 722 bin civarında aday açıkta kalacak.
    Açıkta kalmak istemeyen adaylar, Açıköğretim Fakültesi programlarını tercih edebiliyor.

    Açıköğretim programlarında, belli bazı programlar dışında kontenjan sınırlaması bulunmuyor. Açıköğretim programlarına yerleşebilmek için genellikle 145 baraj puanını aşmak yeterli kabul ediliyor.
#07.07.2009 10:17 0 0 0
  • Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) Başkanı Prof. Dr. Ünal Yarımağan, 2009-ÖSS sonuçlarının 12 Temmuz Pazar günü açıklanacağını bildirdi.

    Yarımağan, YÖK Genel Kurulunun bugün aldığı ''ÖSS'deki baraj puanlarını geçmeyi kolaylaştırıcı'' yöndeki kararının ÖSS'ye giren 80-100 bin adayı etkileyeceğini söyledi.

    Yarımağan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 14 Haziran Pazar günü gerçekleştirilen ÖSS ile 21 Haziran Pazar günü yapılan Yabancı Dil Sınavı (YDS) ile hesaplama çalışmalarının son aşamaya geldiğini bildirdi.

    Ünal Yarımağan, YÖK Genel Kurulu'nun bugün aldığı ''Öğrenci sayısındaki azalma, kontenjanlardaki artış ve bazı testlerdeki soruların güçlüğü dikkate alınarak bu yılki sınavda 165 taban puanını yüzde 20 ortalama net başarıya, 145 taban puanını da yüzde 10 ortalama net başarıya eşleştiren bir düzenleme yapıldığı'' yönündeki kararla ilgili öneriyi ÖSYM olarak kendilerinin YÖK'e sunduğunu ifade etti.

    ''Bu karar doğrultusunda puanlar yeniden mi hesaplanacak?'' sorusuna Yarımağan, ''Biz puanların buna uyarlanmasını yaptık bile. Bu kısa bir iş. Zaten biz bu kararı YÖK Genel Kurulundan bekliyorduk. Çünkü öneri bizim. Birkaç seçenek sunmuştuk, YÖK de bu kararı aldı. Bu, barajın geçen öğrenci sayısının artırılması anlamında. Çalışmalarımızı yaptık, sınav sonuçlarını pazar günü açıklayacağız'' yanıtını verdi.

    ''SORULAR ZOR OLMUŞ, KONTENJANLARDA ÇOK BOŞLUK KALABİLİRDİ''Bu kararın kaç adayın barajı geçmesine imkan sağladığı yönündeki soru üzerine Yarımağan, şöyle konuştu:

    ''ÖSS'ye başvuran öğrenci sayısı geçen yıla göre 195 bin, sınava giren öğrenci sayısı 180 bin azaldı. Örgün öğretimdeki kontenjanlar da 90 bin civarında arttı. Bunun yanı sıra birkaç testte de sorular biraz zor olmuş. Sorular mesela, Türkçe testinde geçen yıla göre zormuş. Bütün bunlar bir araya geldiğinde kontenjanlarda çok boşluk kalabilirdi. Bu nedenle böyle bir karara gerek duyuldu. Bu karar, 80-100 bin öğrenciyi etkiler.''

    Prof. Dr. Ünal Yarımağan, şu anda detaylar üzerinde çalışmaların devam ettiğini belirterek, ''Birkaç gündür bu kararı bekliyorduk. Bunlar programlı şeyler'' dedi.

    KATSAYI YÜKSELDİYükseköğretim Kurulu Başkanlığı (YÖK), bu yıl yapılan ÖSS'de 165 taban puanını yüzde 20 ortalama net başarıya, 145 taban puanını da yüzde 10 ortalama net başarıya eşleştiren bir düzenleme yapılması kararı alındığını bildirdi.

    YÖK'ün bugün gerçekleştirilen genel kurul toplantısının ardından toplantıda görüşülen konulara ilişkin yazılı açıklama yapıldı. Açıklamada, bu yıl yapılan ÖSS'ye yönelik olarak, ''Öğrenci sayısındaki azalma, kontenjanlardaki artış ve bazı testlerdeki soruların güçlüğü dikkate alınarak bu yılki sınavda 165 taban puanını yüzde 20 ortalama net başarıya, 145 taban puanını da yüzde 10 ortalama net başarıya eşleştiren bir düzenleme yapılması kararı alınmıştır'' denildi.

    Toplantıda, 11 fakülteye dekan atamasının da yapıldığının belirtildiği açıklamada, Atatürk Üniversitesi Hukuk Fakültesi'ne Prof. Dr. Fahrettin Korkmaz, Atatürk Üniversitesi Kazım Karabekir Eğitim Fakültesine Prof. Dr. Ali Yıldırım, Balıkesir Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi'ne Prof. Dr. Ali Duymaz, Bayburt Üniversitesi İİBF Fakültesi'ne Prof. Dr. Mustafa Köseoğlu, Gazi Üniversitesi İletişim Fakültesi'ne Prof. Dr. Naci Bostancı, Hacettepe Üniversitesi İletişim Fakültesi'ne Prof. Dr. Asker Kartarı, Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi'ne Prof. Dr. Ali Demirci, Marmara Üniversitesi Atatürk Eğitim Fakültesi'ne Prof. Dr. Cemil Öztürk, Marmara Üniversitesi Mühendislik Fakültesi'ne Prof. Dr. Abdülkerim Kar, Ondokuz Mayıs Hukuk Fakültesi'ne Prof. Dr. Mehmet Hakan Hakeri, Trakya Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Fakültesi'ne Prof. Dr. Bünyamin Özgültekin'in atandığı bildirildi. (AA)
#09.07.2009 20:57 0 0 0
  • heyecan içinde bekliyorum sonuçlarıı
#09.07.2009 21:13 0 0 0
#12.07.2009 10:35 0 0 0
  • noimage
    Öğrenci Seçme Sınavı (ÖSS) ve Yabancı Dil Sınavı (YDS) sonuçları açıklandı.

    ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ünal Yarımağan, düzenlediği basın toplantısıyla sınav sonuçlarını ilişkin bilgi verdi. Yarımağan, 1 milyon 350 bin aday sınava başvurduğunu, bunlardan 1 milyon 324 bin adayın sınava girerken 26 bin adayın sınava girmediğini kaydetti. Yarımağan, adaylardan çeşitli nedenlerle 196'sının sınavının ise geçersiz sayıldığını belirtti.

    Adaylar sonuçlarını, Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi'nin (ÖSYM) http://oss.osym.gov.tr ve http://oss2009.osym.gov.tr internet adreslerinden öğrenebilecek.

    -------------------------------------------------------------------------

    ÖSS'ye giren 1 milyon 294 bin adayın puanının hesaplanırken, yaklaşık 30 bin adayın puanlarının hesaplanamadı. Yarımağan, bu adaylar arasında 223 tanesinde ise kopya olayı tespit edildiğini belirtti.

    Yarımağan'ın sınava ilişkin verdiği bilgilere göre, sınavı geçerli sayılan adaylardan 1 milyon 229 bin 800'ü (yüzde 92.89) tercih yapma hakkı kazanırken, 94 bin 201 (yüzde 7.11) aday, tercik hakkı elde edemedi. Sınavda, puan türlerinin en az birinden 165 ve daha fazla puan alan aday sayısı ise 1 milyon 87 bin 409 (yüzde 82.13) oldu.

    ÖSS başvurularıyla birlikte sınavsız geçiş yapmak için başvuruda bulunan mesleki ve teknik ortaöğretim mezunlarından 101 bin 228 aday da alanlarının devamı niteliğindeki ön lisans programlarına yerleşmek için tercih yapabilecek.

    Adaylar sonuçlarını, Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi'nin (ÖSYM) http://oss.osym.gov.tr ve http://oss2009.osym.gov.tr internet adreslerinden öğrenebilecek.

    -------------------------------------------------------------------------

    İllere göre başarılı sıralaması:
    Sayısal 1'e göre Karaman, Kayseri, Denizli, Yalova
    Eşit Ağırlıklı puan türüne göre: Aydın, Karaman, Kayseri, Denizli, Mersin, Konya, Yalovai Ankara, Nevşehir ve Niğde var

    Sözel 1'e göre: Niğde, Aydın, Nevşehir, Karaman, Konya, Kırşehir, Kayseri, Mersin, Denizli, Aksaray.

    145'i geçme oranına göre, Aydın, Nevşehir, Kayseri, Konya, Yalova, Mersin, Sivas, Malatya, Hatay "

    En az başarılı iller Sayısal 1: Tunceli, Düzce, Bitlis, Mardin, Bingöl, Artvin, Ağrı, Şırnak, Hakkari ve Ardahan var



    İŞTE İLK ÜÇE GİREN İSİMLER;
    Dereceye girenlerin 3'ü kız, 14'ü erkek


    ÖSS SÖZ-1 Puan Türü:
    -Birinci: Kayseri Özel Hisarcıklıoğlu Fen Lisesi'nden Mustafa ÖZTÜRK
    -İkinciler: İstanbul Atatürk Fen Lisesi'nden Ali Can GÖKSEL, Kayseri Fen Lisesi'nden Semih UCARI, Özel Amerikan Robert Lisesi'nden Berkay Dertsiz

    ÖSS SÖZ-2 Puan Türü:
    -Birinci: İstanbul Özel Çağ Fatih Fen Lisesi'nden Serhat GÜZEL
    -İkinci: Bursa Özel Nilüfer Lisesi'nden İlyas AVCI
    -Üçüncü: Özel Amerikan Robert Lisesi'nden Cihat İMAMOĞLU

    ÖSS Sayısal-1 Puan Türü:
    -Birinci: Aydın Fen Lisesi'nden Gülşen YÜCEL
    -İkinci: Kayseri Özel Hisarcıklıoğlu Lisesi'nden Mustafa ÖZTÜRK
    -Üçüncü: Adana Fen Lisesi'nden Ali GÖKÇE

    ÖSS Sayısal-2 Puan Türü:
    -Birinci: Özel Fatih Fen Lisesi'nden Çağatay ERMİŞ
    -İkinciler: Özel Devran Lisesi'nden Ömer YAKAR, Özel Antalya Fen Lisesi'nden Anıl AKYEL


    ------------------------------------------------------------------------

    ÖSS Eşit Ağırlık-1 Puan Türü:
    -Birinci: Kayseri Özel Hisarcıklıoğlu Fen Lisesi'nden Mustafa ÖZTÜRK
    -İkinciler: İstanbul Atatürk Fen Lisesi'nden Ali Can GÖKSEL, Kayseri Fen Lisesi'nden Semih UCARI, Özel Amerikan Robert Lisesi'nden Berkay DERTSİZ

    ÖSS Eşit Ağırlık-2 Puan Türü:
    -Birinci: İstanbul Çapa Anadolu Öğretmen Lisesi'nden Mücahit ERDOĞAN
    -İkinci: Adana Özel Burç Özgören Anadolu Lisesi'nden Mustafa Lütfi EKER
    -Üçüncü: İzmir Atatürk Anadolu Lisesi'nden Cemre POLAT

    -ÖSS DİL Puan Türü:
    -(İNGİLİZCE) Birinci: Özel Amerikan Robert Lisesi'nden Berkay DERTSİZ
    -(ALMANCA) Birinci: Özel Alman Lisesi'nden Mertcan İPEK
    -(FRANSIZCA) Birinci: İstanbul Galatasaray Lisesi'nden Muazzez Çiğdem OBA

    InternetHaber
#12.07.2009 13:59 0 0 0