Gmail'in Beta devri bitti

Son güncelleme: 08.07.2009 22:17
  • 5 yıldır Beta olarak hizmet veren Gmail nihayet bu etiketten kurtuldu. Peki ama neden şimdi?


    Google'ın pek çok hizmetinin yanında Beta etiketini görmeye artık alıştık. İnternet devinin bu etiketi neden bir türlü kaldırmadığı sık sık gündeme gelse de, kimse bu soruya net bir cevap veremedi. En çok merak edilen hizmet ise, hiç kuşkusuz Gmail idi. Bazıları Gmail Labs'ı ortaya attı ve servisin sürekli geliştirildiğini; Gmail'in hep Beta olacağını iddia bile etti.

    Ama sonunda bu iddia boş çıktı. Google, beş yılı aşkın süredir Beta olarak yayınladığı Gmail'i bugün sessiz sedasız bu etiketten kurtardı. Peki ama Gmail'i Beta olmaktan kurtaran neydi? Aslına bakarsanız bu sorunun cevabı biraz da pazar stratejisinde gizli.

    Öncelikle şunu belirtmekte yarar var; Beta etiketini atan tek servis Gmail değil. Calendar, Google Docs ve Google Talk da artık Beta olmaktan çıktı. Tüm bu servisler, şirketlere uygulama paketi altında, belli bir ücret karşılığı, Premium üyelik usulüne göre satılabiliyor. Ancak Google şunu gördü ki, üzerinde Beta yazan bir hizmeti satmak çok da kolay değil. Siz ne kadar iyi bir iş yaparsanız yapın, Beta ibaresi çoğu şirket için itici olabiliyor. İnternet devi de işte bunu gördü ve servislerini Beta olmaktan kurtardı. Bu hareketin anlamı ise şu:" Uygulama paketimiz artık kusursuz ve hazır."

    Tabi bu yaşanan gelişme, Gmail ya da diğer servislerin artık gelişmeyeceği anlamını taşımıyor. Gmail Labs yoluna tam gaz devam ediyor; Google Talk yeniliklere devam ediyor.
#08.07.2009 22:17 0 0 0