Müzik ve Teknolojinin Birleştiği Adres Galatasaray ITM

Son güncelleme: 09.07.2009 17:50
  • Müzik ve Teknolojinin Birleştiği Adres Galatasaray ITM - Müzik - Teknolojinin - Galatasaray ITM

    Müzik teknolojisi son zamanlarda adını giderek daha fazla duymaya başladığımız bir alan. Bu alanda eğitim veren kurumların sayısı da artmakta. Bu kurumlardan biri de Galatasaray İletişim Teknoloji Müzik Akademisi. Galatasaray Itm'in kurucusu ise yıllardır bu işle uğraşan Süden Pamir.

    noimage

    Süden Pamir, iç mimarlık eğitimini tamamladıktan sonra, İngiltere'ye gitmiş ve orada ses mühendisliği alanında eğitim almış. Sonra ülkesine geri dönüp bir süre öğrencilik de yaptığı Bilkent Üniversitesi'nde ders vermeye başlamış. Raks Marşandiz, İmajTv ve Akademi İstanbul Müzik Teknolojisi Bölümü kurucusu Pamir, 2003'de Galatasaray Itm'i kurmuş.
    Müzik Teknolojileri ağırlıklı eğitim veren Galatasaray Itm'in önceliği nitelikli ses mühendisleri yetiştirmek. Eğitim programı da bu nedenle kapsamlı. Program, Digital Audio Operasyonları, Performans Teknolojisi, Müzik Teknolojisi, Müzik İşletmeciliği, Multimedya için ses tasarımı, İleri Kayıt Teknikleri uzmanlıklarından oluşuyor. Öğrencilerine uluslararası geçerliliğe sahip olan "City and Guilds College" diploması sağlayan Galatasaray Itm, öğrenci seçiminde de titiz davranıyor. Sınavla öğrenci aldıklarını belirten Pamir, sınavın öğrencinin bilgisinden çok algılama yeteneğini ölçmeye yönelik olduğunu belirtiyor. 2 yıl süren müzik teknolojisi programı, teorik eğitimin yanı sıra öğrencilere pratik kazandırmaya da yönelik. Öğrenciler bir yandan konularında uzmanlaşırken bir yandan sektördeki önemli isimlerin çalışmalarına imza atma şansı da ediniyor. Metallica, Jethro Tull, Mercan Dede, Sertab Erener, İskender Paydaş, Gipsy Kings ise bu isimlerden bazıları...

    noimage

    Süden Pamir, ses mühendisliğinde psikoalgı, denge ve sıralama konusunda uzmanlaşmak gerektiği görüşünde. Başarının anahtarının, nereden yola çıktım, nereye gidiyorum düşüncesini sürekli taşımak ve arada kaybolmamakta yattığını söylüyor. "Yaptığımız işleri sıralama konusunda eksiğiz, çok yaratıcıyız, çok iyiyiz vb. ama sıralama yok. Bu yüzden yaptığımız işler gizemli görünüyor. Bu nedenle de bilgiyi aktaramıyoruz" diyor.
    Türk Müziği'nden konuşmaya başlayınca, yine önemli bir eksiğimizin altını çiziyor, "kendi kültürümüze hakim olmamız gerekiyor". Şu anda yapmıyor olsa da kendisi de başarılı bir vokalist olan Pamir, İngiltere'ye gittiğinde en çok aradıkları özelliğin bu olduğunu belirtiyor. Birçok insanın çok iyi tekniğe sahip olabileceği fakat ayrıcalığı yaratanın kültürüne has sesleri taşımak olduğunu vurguluyor. Bu nedenle Galatasaray Itm'de doğu ve batı müziğine oldukça hakim olan müzik direktörü Turhan Yükseler ile çalışıyorlar.

    noimage

    Galatasaray Itm, müzik teknolojisi dışında iletişim ve müzik bölümlerinde de öğrenci yetiştiriyor. İletişim bölümünün amacı; radyo, televizyon, video ve sinema sektörüne yapım, yönetim ve yapım sonrası montaj operatörü, oyunculuk, yönetmenlik ve senaryo yazımından anlayan teknik adam ve kendi filmini senaryodan montaja hazırlayabilen elemanlar yetiştirmek. Müzik bölümünde ise öğrenciler, farklı müzik türlerinin güncel ve aktif isimlerinden hem kendi ekollerini öğrenmekte hem de stüdyo konser müzisyeni olarak başarılı olmak ve piyasada pozisyon edinebilmek adına yönlendiriliyorlar. Öğrencilerini piyasada kendilerine yer bulabilecek konumda yetiştiriyorlar.

    noimage

    Süden Pamir'le sohbetimiz ses mühendisliğinin dışına taşmaya başlıyor. Aslında sesler hakkında bu kadar çok şeyin farkında olan bir insanla konuşulacak çok şey var. "Görüntüde hoşunuza gitmeyen birşeyde gözlerinizi kapatırsınız, fakat ses böyle değil, kulaklarınızı tıkasanız bile olmaz." diyor. Kesinlikle hak veriyorum. Çünkü sesi sadece kulaklarımız duymuyor, tüm vücudumuz ses tarafından yayılan titreşimi algılıyor.
    "Ses kaynağından çıktıktan sonra evrendeki dolaşımına dikkat etmek gerekiyor."
    Pamir, Türkiye'de özellikle müzik sektöründe araştırmaya yeterince önem verilmediğini belirtiyor. "Mesela, Jennifer Page'in duygularını yorumladığı bir frekans aralığı vardır ya da Patiricia Kaas'ın vurguladığı sss'leri çıkarın, duygusu kaybolur. Yurtdışında tüm bunlar araştırılıyor."diyor. Türkiye'de bunun yapılmadığını, bu nedenle aynı şarkıcının bir albümünün farklı diğerinin farklı olabildiğini söylüyor.
    "Müzik ruhani, kayıt ise teknik bir süreç"

    noimage

    Süden Pamir aynı zamanda müzisyenin teknik bilgiye sahip olması gerektiğini düşünüyor. "Müzisyen nasıl olsun da hayalindeki duygunun teknik karşılığını söylesin, müzik ruhani, kayıt ise teknik bir süreç" diyor. Ama bu duyguları kaydetmeye başlayınca müzisyen ve kayıt yapan arasında iletişim problemleri ortaya çıkıyor, bu nedenle eğitim verdikleri müzisyenlerin de teknik bilgi kazanmasına önem verdiklerini özellikle belirtiyor. Kısaca hem tekniğe hakim müzisyen hem de müziğe hakim teknik adam yetiştiriyorlar.
    Galatasaray Itm, müzik, ses ve görsel teknolojilerle çalışmak isteyenler için güzel imkanlar sağlayan bir akademi. Süden Pamir ise deneyimi ve bilgisinden yararlanılması gereken bir eğitmen.
#09.07.2009 17:50 0 0 0