Açıortay

Son güncelleme: 10.07.2009 20:10
  • Açıortay - Açıortay Nedir - Açıortay Hakkında

    Bir üçgende açıortay

    noimage

    Açıortay, geometride bir açıyı iki eşit açı şeklinde bölen doğru parçasıdır. Bir açıya teğet tüm çemberler çizilerek merkezleri birleştirilirse, o açının açıortayı elde edilir. Bu nedenle açıortaylardan açının kollarına indirilen dikmeler, o çemberlerden birinin merkezinden teğetlere inilen yarıçap dikmeleri olacağından, dikmeler birbirine eşit olur. Her iki kolda oluşan üçgenler de birbirine eşit olacağından, dikmelerin açıortay kollarını kestiği noktalar ile açının bulunduğu köşeye olan uzaklıklar eşit olur.

    Üçgende İç Açıortay
    Bir üçgende iç açıortaylar bir noktada kesişir. Bu nokta üçgenin iç teğet çemberinin merkezidir. Bu noktanın iç teğet çemberi olmasının sebebi ise,iç açıortayların kesişim noktasından kenarlara inilen dikmelerin birbirine eşit olmasıdır (Çemberde merkezden teğetlere çizilen doğru parçaları teğete diktir ve hepsi yarıçaptır).
    Bir üçgende açıortayla ilgili iki önemli bağıntı vardır. Bunlardan birisi açıortay teoremidir. Bu teorem bir tür orandır. Bu teoreme göre üçgenin bir kenar uzunluğu ve o kenar tarafındaki köşe ile açıortayın kenarı kestiği nokta arasındaki uzaklığın oranı, diğer kenarın uzunluğu ve o kenar tarafındaki köşe ile açıortayın kenarı kestiği nokta arasındaki uzaklığın oranına eşittir.

    noimage

    Bu teoremin yanında diğer teorem ise açıortay uzunluğu teoremidir. Buna göre:

    noimage
#10.07.2009 20:10 0 0 0