Üniversiteliler, müftülüğe en çok dini nikahı soruyor

Son güncelleme: 11.07.2009 07:14
  • Üniversiteliler, müftülüğe en çok dini nikahı soruyor

    Üniversiteliler, müftülüğe en çok dini nikahı soruyor


    Isparta Müftülüğü bünyesinde bulunan 'Aile İrşat ve Rehberlik Bürosu'nda özellikle ailevi ve sosyal içerikli konularda gelen sorulara cevap verilerek kişiler dini yönden aydınlatılıyor. Özellikle üniversite gençliğinden çoğunlukla dini nikahla ilgili soruların gelmesi dikkat çekiyor.

    Isparta Müftüsü İsmail Öncel, bu durumun özellikle üniversite gençliği arasında dini nikah kıyılarak erken evliliklerin yaygın olmasından kaynaklandığını, konunun genelde suiistimal edildiğine dikkat çekiyor. Öncel, "Nikahın dinlisi, dinsizi olmaz. Dini nikahı çocuk oyuncağı haline getirmeyelim." diyor.

    Müftü Öncel, kimsenin haberi olmadan tarafların kendi aralarında gizlice yaptıkları bir törenle birlikteliklere kılıf arandığını, sonunda birçok gencin mağdur olduğunu belirtiyor. Öncel, "Dini nikâhı çocuk oyuncağı gibi 'ben seni aldım', 'ben seni boşadım' gibi bir duruma düşürmemek lazım. Nikah bu kadar basit değil, sorumluluk isteyen bir şey." diyerek gençleri uyarıyor.

    Günümüzde aile problemlerinin çoğaldığını ifade eden Öncel, evliliklerin ve boşanmların hızlı olduğunu söyledi. Özellikle üniversitelerde 'dini nikah' diye bu konuyu istismar edenlerin çoğunlukta olduğuna değinen Öncel şunları söylüyor: "Örneğin anne baba göndermiş kızını. Bazı şeyleri meşrulaştırmak için aramızda bir dini nikah yapalım kimse de duymasın, beraber yaşayalım şeklinde yapanlar var. Tabiî ki bu birlikteliğin sonucu hiç beklenmeyen bir şekilde sona eriyor. 2-3 yıl beraber yaşamışlar, okul bitmiş oğlan gitmiş başkasıyla evlenmiş. Kız çocuğu ortada kalmış, hayatı kararıyor ailesine de bir şey diyemiyor."

    Kendilerine göre bir dini nikah anlayışını kabul etmenin mümkün olmadığını ifade eden Öncel, "Soruyorsunuz annenin babanın haberi var mı? Yok. Arkadaşlarınızın haberi var mı? Cevap yok. Kendi aralarında güya kimse duymasın. Hâlbuki dini nikahta bir ilan lazım, duyuru lazım, şahitler lazım. Mahallenin en azından onların evli olduğunu bilmeleri gerekir. Yani gizli kapaklı iş yaparak zinayı da meşru hale getirmemek lazımdır." diyerek sosyal bir soruna dikkat çekiyor.
#11.07.2009 07:14 0 0 0