Aysun Akbay

Son güncelleme: 26.07.2009 12:38
  • Aysun Akbay - Kaptan Aysun Akbay - Aysun Akbay Biyografi - Aysun Akbay Hakkında - Aysun Akbay Resimleri
    KTÜ'lü Aysun kaçırılan gemide!

    Yemen açıklarında kaçırılan Türk gemisinde 23 personelin arasında Aysun Akbay adında bir de kadın kaptan bulunuyor...
    Somalili korsanlar tarafından Çarşamba günü Yemen açıklarında kaçırılan 'Horizon 1' adlı Türk gemisini kurtarma çalışmaları sürüyor. Suudi Arabistan'dan Ürdün'e giderken kaçırılan gemide 23 personel bulunuyor.

    noimage

    YENİ MEZUN AYSUN'UN İLK SEFERİ
    NTV'nin haberine göre geminin birinci kaptanı 55 yaşındaki Mustafa Ulusoy, yaklaşık 30 yıldır denizci. Gemide bir de kadın kaptan var. Geminin 4. kaptanı Aysun Akbay, Karadeniz Teknik Üniversitesi Denizcilik Bölümü'nden yeni mezun olmuştu. Akbay, gemiye en son katılan personeller arasında yer alıyor.

    GEMİDE 5 KORSAN VAR
    'Horizon 1' adlı gemide 5 de korsan var, gemiye 2 Türk fırkateyni eşlik ediyor. Gemi personelinin günlük işlerine devam ettikleri ve sağlık durumlarının iyi olduğu belirtiliyor. Deniz Kuvvetleri Komutanlığı ile korsanlar arasında uzlaşma için diyalog sürüyor. Korsanların şu ana kadar herhangi bir fidye talebi olmadı.

    MART'TA DA SALDIRIYA UĞRADI
    'Horizon 1' Mart'ta da korsanların silahlı saldırısına uğramıştı. Korsanlar gemiye Güney Afrika'nın Durbon Limanı'ndan yüklediği kömürü İskenderun Limanı'na götürürken Somali'nin Sutoko Adası açıklarında saldırmıştı. NATO'ya ait savaş gemisinin müdahalesiyle kaçırılmaktan son anda kurtulan gemiye korsanlar ateş açmıştı. Helikopterlerle gemiye inen NATO güçleri gemideki kurşun izlerini fotoğraflamıştı.
#11.07.2009 12:56 0 0 0
  • Somali'de kaçırılan geminin kaptanlarından biri de Aysun Kaptan korsanların elinde!

    Somalili korsanlar tarafından Aden Körfezi'nde kaçırılan 'Horizon 1' adlı Türk gemisinin dördüncü kaptanı Aysun Akbay'ın, İzmir'in Menemen İlçesi'nde oturan ailesi endişe içinde gelişmeleri izlerken, kızlarının sağ salim yanlarına gelmesini bekliyor. Üniversitede aynı bölümden dört kız arkadaşıyla birlikte mezun olan Aysun Akbay, 'mavi vatan' olarak adlandırdığı denizi ve yüzmeyi çok sevdiği için arkadaşları ona 'Denizkızı' diyor.


    Geçen çarşamba günü kaçırılan gemideki 23 mürettebattan tek kadın olan 24 yaşındaki Aysun Akbay'ın, Menemen İlçesi Koyundere Beldesi'nde oturan PETKİM'den emekli babası Özcan Akbay, ev hanımı annesi Şerife Akbay, ablası Ayşen Akbay ve kardeşi Aylin Akbay, internet sitelerinden olayı öğrenen İstanbul'daki akrabalarının kendilerine ulaşmasıyla durumdan bugün haberdar oldu.

    Olayın yaşandığı günden bu yana herşeyden habersiz, İzmir'in Dikili İlçesi'nde tatillerini geçiren Akbay Ailesi, hemen apar topar evlerine dönüp gelişmeleri yakından izlemeye başladı. Ailenin endişeli bekleyişi sürerken, baba Özcan Akbay, kızının, iki aydır bu gemide görev yaptığını belirterek şunları söyledi:

    "İki gün önce Türk gemisi kaçırıldığını televizyonlardan öğrendim. Ama kızımın görev yaptığı gemi olacağını hiç tahmin etmemiştim. Bu sabah tatildeyken, kızımın gemisinin kaçırıldığını duyunca şoke oldum. Şirket yetkililerini aradım, onlar da doğruladı. Telaşlanmamamız için bize haber vermediklerini belirttiler. Kızımla gemi kaçırılmadan bir gün önce görüştük, telefonda sesi çok iyi geliyordu. Ancak kaçırılma olaylarıyla ilgili hiç konuşmamıştık. Mesleğe başladığı günden beri de hiç böyle birşey yaşayacağı ne onun ne de bizim aklımıza gelmemişti."

    Baba Özcan Akbay, kızının mesleğini severek yaptığını, kaptanlık yapacağını söyleyince tereddüt ettiklerini, ancak sevgisini görünce karşı çıkmadıklarını anlattı.

    BİZE SAHİP ÇIKILSIN

    Umutla korsanların kızını bırakmasını beleyen baba Özcan Akbay, gemi kaçırılmasına karşı cidi önlemler alınması gerektiğini söyledi. Özcan Akbay, şöyle dedi:

    "Tüm dünya ülkelerine ait gemiler, o bölgede sürekli kaçırılıyor. Buna kayıtsız kalmalarına anlam veremiyorum. Korsanlarla ilgili bir an önce ciddi tedbirler alınmalı. Birçok aile bizim yaşadıklarımızı yaşadı. Hangi milletten olursa olsun bir babanın, annenin, evladının hayatından endişe etmesi anlatılamaz bir duygu. Tek isteğimiz, bir an önce kalıcı bir çözüm bulunması. Bu süreçte de hükümetin, devletin büyüklerinin devreye girererek bizlere sahip çıkması. Kızımda bizi merak etmesin."

    ANNESİ PERİŞAN OLDU

    Anne Şerife Akbay ise zor kızı Aysun'un kors anların elinde olduğunu öğrenince gözyaşı döktü. Bir an önce kızına kavuşmak istediğini belirten Şerife Akbay "Yetkililerin ilgilenmesini bekliyoruz. Lütfen yardımcı olsunlar bize" dedi.

    Anne Akbay, gece rüyasında kalabalık bir ortamda kendisini gördüğünü, bu olayın başlarına geleceğinin işareti olduğunu anladığını dile getirdi.

    TELEFONU KORSANLAR AÇTI

    Aysun Akbay'ın ablası Ayşen Akbay da onunla en son Suudi Arabistan limanındayken konuştuklarını, Ürdün'e gideceklerini söylediklerini anlattı.

    Ayşen Akbay, "Durumu iyiydi. Genelde telefonla konuşmazdık. Mesaj atardı veya telefondan bize çağrı bırakırdı. O zaman durumunun iyi olduğunu anlardık. Kaçırıldığını öğrenince bugün tekrar gemiyi aradım. Korsanlar telefonu açtı. Bir türlü anlaşıp konuşamadık. Bu tür olaylarda illa birinin ölmesi beklenmeden tüm yetkililer devreye girip sorunu tatlılıkla çözmeli. Biz de bunu bekliyoruz" dedi.

    DENİZKIZI' AYSUN KAPTAN

    Karadeniz Teknik Üniversitesi Sürmene Deniz Bilimleri Fakültesi Güverte Bölümü'nden Uzakyol Vardiya Zabiti olarak geçen yıl, dört kız arkadaşıyla birlikte mezun olan Aysun Akbay'ın, 'mavi vatan' olarak adlandırdığı denizi ve yüzmeyi çok sevdiği, bu sevgisi nedeniyle arkadaşları arasında 'Denizkızı' olarak tanındığı öğrenildi.

    Aysun Akbay'ın, Menemen Anadolu Lisesi'nde okurken, tanıtıma gelip stant açan üniversitelerin broşürlerinden etkilenip bu bölümü seçtiği, mesleğe adım attıktan sonra 5 yıl gemide çalışıp 2'inci kaptanlığa terfi ettikten sonra karada çalışmayı planladığı belirtildi. Akbay'ın, iki ay önce başladığı bu gemideki görevinden önce, başka bir şirkette de yaklaşık 10 ay çalışıp İtalya'ya taşımacılık yaptığı kaydedildi.

    Hayvanseverliği ile tanınan Aysun Akbay'ın, 'Diva' adlı köpeğini de çok sevdiği, seferleri sırasında bazen internet üzerinden kamera aracılığıyla görüntüsünü de izlediği öğrenildi.
#12.07.2009 00:13 0 0 0
  • Günlerdir korsanların elinde bulunan Horizon 1 gemisinin 4. kaptanı 24 yaşındaki Aysun Akbay DHA'ya konuştu. Aysun Kaptan konuşmasında mürettebattan bir kişinin yaralandığını belirterek Deniz Haber Ajansı'nı doğruladı

    Deniz Haber yine gündemi belirledi

    noimage

    Günlerdir korsanların elinde bulunan Horizon 1 gemisinin 4. kaptanı 24 yaşındaki Aysun Akbay DHA'ya konuştu. Aysun Kaptan konuşmasında mürettebattan bir kişinin yaralandığını söyleyerek Deniz Haber Ajansı'nı doğruladı.

    Aysun Akbay ses kaydında korsanların makine kazan dairesinden sorumlu olan Mustafa Şenkal'ı yaraladığını belirtti. Akbay'ın konuşmasından önce Deniz Haber Ajansı 18.07.2009 tarihli haberinde Mustafa Şenkal'ın yaralandığını haberinde duyurarak yine gündemi belirlemiş oldu.

    Aysun Kaptan; "Arabulucu aramamı istedi. Yalnız sizden konuşacaklarımızı kayıt etmenizi istiyorlar. Soru gelirse cevaplamayacağım. Her şeyden önce kaçırıldığımız günden bu yana hiç bir personele zarar verilmedi. Ancak kazayla makine kazan dairesinden sorumlu olan Mustafa Şenkal, 09.07.09 tarihinde yaralandı. Korsanlardan biri silahla oynarken yanlışlıkla silah ateş aldı ve kurşun sekti. Bu tarihten yana kurşun bacağının içinde. Gemide mevcut ilk yardım araçlarıyla müdahale yapılmasına rağmen şu anda sağlık durumunun ne olacağına dair bir bilgimiz yok. Gemide mevcut su, yakıt ve kumanya maksimum 10 günlük. Kaçırıldığımız günden bu yana duş almadık ve Somali bölgesindeyiz şu an. Kaçırıldığımız zaman altı gün boyunca silahlar içinde uyuduk. Somalili korsanlarla İngilizce ve anlaşabileceğimiz bir dil olmadığı için çok sıkıntı çektik. Bu nedenle de geminin eski olması ve makinede yaşadığımız problemlerden dolayı çok sıkıntı çektik. Makinede yaşadığımız problemlerde bize inanmadılar. Oyun falan yapıldığını düşündüler" şeklinde konuştu.

    HELİKOPTER KORSANLARI TEDİRGİN ETTİ

    Arabulucu olan Mustafa'nın 13.07.09 tarihinde gemiye transletır olarak katıldığını söyleyen Akbay, "Ancak maalasef şirketle yapılan iletişimde yetersizlik olup bizim tarafımızdan görülen olumlu bir gelişme olmaması personeli ümitsizliğe itmiştir. Bu arada yapılan iletişimlerde Mr. Fuat, şirketle kontaklarımızın daha anlaşılır olması amacıyla kontaklarımızı Türkçe yapmamıza izin verdi. Buna rağmen dün şirketle yapılan görüşmede şirket üslubunun ters olması arabulucunun bu iletişime daha fazla devam edemeyeceği kararı üzerine iletişim sonlandırıldı. Aynı saatlerde gemi civarından başka bir geminin geçmesi Somalili korsanlar tarafından gemiye karşı herhangi bir operasyon olması yönünde bir tedirginlik yarattı. Bunun üzerine silahlarını hazırladılar ve ateş ettiler. Daha fazla yaklaşması halinde gemideki tüm personeli köprü üzerine toplayacaklarını söylediler.

    Neyse ki buna gerek kalmadı ve gemi uzaklaştı. Öte yandan bugün gemideki telefon çaldı, telefona cevap verilmedi. Bunun üzerine gemi üzerinde bir helikopter dolaşmaya başladı ve resimler çekti. Somalili korsanlar şirketin savaş gemisi gönderdiğini düşündü. Çünkü iletişim kötü geçmişti. Helikopteri de onların gönderdiğine inandılar. Personeli köprü üzerinde toplamaya başladılar. İki saat sonra bu olaylar tamamlandı ve bizleri rahatlatmak mahiyetinde korsanlar bir konuşma yaptı. Aynı zamanda bunu yapmaya mecbur olduklarını çünkü kendilerinin de bir can taşıdıklarını belirttiler. İsteklerinin sadece para olduğunu, bizi gerçekten evlerimize mutlu ve sağlam göndermek istediklerini ancak olası bir operasyonda yapacak başka bir seçeneklerinin olmadığını ve herhangi bir operasyon olması halinde işlerin değişebileceğini söylediler" diye konuştu.

    Akbay, "Rehine olan biziz ve rahat değiliz. Şirket de şu anda bizlerin kurtulması için bir şeyler yapıyor. Ancak şu an ki yapılan ilerlemeler yetersiz. Bizim için bunaltıcı. Bizim ailelerimize kavuşmamızın en kısa yolunu bulun. Şunu unutmayın ki şu an bizim bulunduğumuz konumda siz de olabilirdiniz. Bize iyi davranıyorlar. O konuda bir sıkıntı yok. Sadece helikopter gibi gemiye yaklaşan birşey olursa kendilerini de güvene aldıktan sonra bizi yanlarına alıyorlar. Normalde bizler kamaralarda kalıyoruz" dedi.

    Ailesinin yaşadığı İzmir Menemen'de tedirgin bekleyiş sürerken 24 yaşındaki genç kaptan Aysun Akbay, son mesajında "Bizi kurtarın" çağrısı yaparak, konuşmasını "ilginiz için teşekkürler yardımlarınızı bekliyoruz" şeklinde sonlandırdı.

    Geminin üçüncü kaptanı da korsanların kendilerine son derece iyi davrandıklarını sadece herhangi bir operasyon olması ihtimaline karşı durumların biraz değiştini belirterek konuşmasını şöyle sürdürdü: "Bizler gerçekten çok rahatız. Şirketle olan iletişim ve helikopterin uçması onları tedirgin etti. Olumlu bir ilerleme olmasını istiyorlar ve olayın kısa sürede tamamlanmasını istiyorlar. Medya yoluyla olumlu bir gelişme olacağını düşünerek sizi aradık."
#26.07.2009 12:38 0 0 0