Uygun dozda kaygı sınavda başarıyı artırıyor

Son güncelleme: 11.07.2009 15:46
  • Uygun dozda kaygı", sınavda başarıyı artırıyor. Prof. Dr. Kılıç, "Bilimsel çalışmalar, uygun bir stres düzeyinin başarıyı artırdığını göstermektedir" dedi.

    Bilimsel çalışmaların sınavla ilgili hiç kaygılanmayanların ve aşırı kaygılananların başarı düzeyi düşerken, uygun dozda kaygının başarıyı artırdığını ortaya koyduğu belirtildi.

    Türkiye Psikiyatri Derneği Gelişim Psikopatolojisi Bilimsel Çalışma Birimi Koordinatörü Prof. Dr. Emine Öztürk Kılıç, öğrencilerin yaşamında sınavların strese sebep olabildiğini belirterek, sınav stresinin bazen sınav öncesinde ve sınav sırasında yaşanan heyecan duygusu, bazen de sınav öncesi başlayan ve yoğun biçimde yaşanan kazanamama endişesi olarak tarif edildiğini söyledi.

    Endişe ve heyecanın ayrı ayrı ele alınması gerektiğini anlatan Kılıç, sınav öncesi yaşanan heyecan duygusunun kişiyi bir süre sonra karşılaşacağı zorlu duruma hazırlayan, dikkatinin tamamen önündeki işe yoğunlaşmasını sağlayan "yararlı" bir fizyolojik mekanizma olduğunu kaydetti.

    Heyecan duygusunun, kişinin tüm dikkatinin sınava yoğunlaşmasını sağladığını ifade eden Kılıç, "Eğer sınava giren genç heyecan duygusu ile mücadele etmek, ondan kaçınmaya çalışmak, dikkatini bedeninde heyecan duygusu ile birlikte ortaya çıkan kalp çarpıntısı gibi belirtilere vermek yerine tamamen önündeki soru kağıdına ve yapacağı işe odaklarsa bir süre sonra kendisi farkına bile varmadan heyecanı kaybolacaktır" diye konuştu.

    Bazı öğrencilerin, başarısızlık korkusunu kendileri için sınava hazırlanmayı sağlayan bir motivasyon aracına dönüştürebildiğini ifade eden Kılıç, şunları kaydetti: "Kaygı, adayların daha iyi, daha düzenli çalışmalarını sağlar, çünkü kaygının böyle bir işlevi de vardır.

    Uygun bir stres düzeyinin başarıyı artırdığını gösteren bilimsel çalışmalar, sınavla ilgili hiç kaygılanmayanların ve aşırı kaygılananların başarı düzeyinin düştüğünü, buna karşılık uygun bir dozda kaygının başarıyı artırdığını düşündürmektedir. Bu dozlarda, başa çıkılabilir ölçüdeki kaygının bir zararı yoktur. Kişinin zorlu bir işe hazırlandığını, enerji harcadığını, başarma azmi içinde olduğunu gösterir."
#11.07.2009 15:46 0 0 0