Tunbergiya Çiçeği

Son güncelleme: 12.07.2009 16:28
  • Tunbergiya Çiçek Türü - Çiçek Türleri - Çiçek Resimleri
    noimage

    Ayıpençesigiller familyasındandır. Anayurdu Afrika anakarasının tropikal bölgeleri olan Thunbergia cinsi bitkilerin 50 dolayında türü bulunmaktadır. Bunlardan süs bitkisi olarak bahçelerde yetiştirilen T.alata türünü kitabımıza alıyor ve kısaca Tunbergiya diye adlandırıyoruz. 180-200 cm'ye kadar boylanabilen tunbergiya, çokyıllık yarı dayanıklı, sarılıcı ve tırmanıcı bir bitkidir. Sürgünleri üzerinde karşılıklı dizili yeşil renkli, ok ucu biçimli yaprakları vardır. Bitkinin çiçekleri yaz aylarından başlayıp sonbahara kadar sürgünlerin ucunda tek tek ya da salkımlar oluşturarak açar. Beş taçyaprağı olan bu çiçeklerin taçyaprakları beyaz, kahverengimsi sarı, sarı veya turuncu; çiçeklerin ortası siyah renklidir.

    Tunbergiya bitkisi bahçelerde yer örtücü olarak ya da duvar, çit ve görüntüsü çirkin olan şeyleri kapatmak için sardırılmak üzere; evlerde pencere önü ve verandalara konulan plastik kutu saksılar ile sarkan sepet saksılarda yetiştirilir; buralarda çok hoş bir görüntü yaratırlar.

    İSTEKLERİ VE ÜRETİMİ

    Tunbergiya bitkisi bol güneşli ya da hafif gölge ortamları; organik madde yönünden zengin bitek ve nemli topraklan sever. Çokyıllık bitki olmasına karşın, birinci yılında bol bol çiçek açıp sonraki yıllarda çiçeklenmesi iyice azaldığından bitkiye biryıllık işlemi uygulanır; çiçek açışı bitince gözden çıkarılan bitki yerinden sökülür. Tunbergiya bitkisi tohumlarıyla üretilir. Tohumları ilkbaharda, beklenen son donlardan altı hafta kadar önce, kapalı mekanlardaki sıcak yastıklara ekilir, tkiüç hafta içinde çimlenen bitkinin fideleri biraz ağır gelişir, ilkbaharda gece sıcaklıklarının 10 derecenin altına düşmediği dönem gelince, fideler bahçelerdeki yerlerine şaşırtılıp sarılacağı cisimlerden 7,5-10′ar cm. uzaklığa dikilir. Bu yarı dayanıklı bitkiyi en hafif donlar bile öldürebilir. Tunbergiyanın solan çiçeklerinin koparılıp ayıklanması, bitkinin çok sayıda çiçek açışını teşvik eder.
#12.07.2009 16:28 0 0 0