Tilki Kuyruğu Çiçeği

Son güncelleme: 12.07.2009 16:35
  • Tilki Kuyruğu - Çiçek Çeşitleri - Çiçek Irkları
    noimage

    Horozibiğigiller familyasındandır. Anayurdu Uzakdoğu'nun tropikal ve astropikal bölgeleri olan Amaranthus cinsi bitkilerin 50 dolayında türü, dünyanın tüm tropikal ve astropikal bölgeleri ile ülkemizde yetişmektedir. Bu cinsin bilimsel adında bulunan Amaranthus sözcüğü, Eski Yunanca'da 'Bir tür hayali, solmayan çiçek' anlamına gelir. Bu da, tilkikuyruğu bitkilerinin çiçeklerinin, solmadan uzun süre dayanması ve solmuş çiçeklerinin bile renklerini uzun süreler koruması olgularını düşündürür. Tilkikuyrukları 80100 cm. kadar boylanabilen yarı dayanıklı biryıllık otsu bitkilerdir.

    Yeşil ya da kırmızı renkli yaprakları vardır. Üstelik bazı türlerinin yapraklarında yeşil, sarı ve kırmızı renkler bir arada görülür. Tilkikuyruğu bitkilerinin yaz aylarında sarkık uzun püsküller halinde açan çiçekleri de parlak kırmızı ya da yeşil renklerde olur. Bu çiçekler uzun süre dayanır ve bazen solup gitmeleri 8 hafta kadar sürer. Tilkikuyruğu bitkileri, çiçek tarhlarında çalıların yerine yetiştirilecek kadar uzun boylu ve gösterişli bitkilerdendir.

    İSTEKLERİ VE ÜRETİMİ

    Tilkikuyruğu bitkileri bol güneşli ortamları; kuru olmak koşuluyla sıradan bahçe topraklarını sever. Tohumuyla üretilmesi kolay ve bakımı pek zahmetsiz olan bitkilerdendir. ilkbaharda beklenen son donlardan altı hafta kadar önce tohumları kapalı mekanlardaki yastıklara ekilir. Kısa sürede çimlenen bitkinin gelişen fideleri, havalar ve toprak ısındığında ilkbaharın sonlarında bahçelerdeki yerlerine şaşırtılıp 5075′er cm. aralıklarla dikilir. Tilkikuyrukları, rahatça şaşırtılabilen bitkilerdendir.
#12.07.2009 16:35 0 0 0