Trials 2 Second Edition

Son güncelleme: 12.07.2009 16:54
  • noimage
    noimage
    noimage
    noimage
    noimage




    Saf eğlence arayanlara

    Trials 2: Second Edition, oynarken asıl amacımız olan eğlenmeyi unutan oyuncular için oldukça güzel bir fırsat yaratıyor. Doğrusunu söylemek gerekirse yapımı şans eseri bulduğumu itiraf etmem gerek. Keza ne adını duymuş, ne de diğer oyunlar gibi yapılan bangır bangır reklamlarını hiçbir yerde görmemiştim. Sorunda buradaydı aslında; bu kadar güzel bir oyunun iyi bir tanıtımdan mahrum kalması nedeni ile çoğu oyuncu ile buluşamamaktaydı. Reklam ve tanıtımlarına binlerce dolar harcanan yapımlar kötü çıkabiliyorken, tanıtımı yapılmayan bir oyunun yüksek bir oynanabilirliğe sahip olması ise beni oldukça şaşırttı.


    Oyunlarla biraz içli dışlı olanlar aslında yapımın içeriğini daha önce oynamışlardır. Sağa doğru kayan bir ekranda, engelli parkur boyunca motosikletimizi bitiş çizgisine yetiştirmeye çalışırdık. Trials 2: Second Editionda da tema tamamı ile bunu içeriyor. Ancak bu defa yapım üç boyutlu bir halde sunuluyor. Üçüncü boyuta geçilmesi ile sağa doğru kayan ekrandan bir şey kaybedilmemiş, üstüne farklı kamera açıları ile oynayabilme imkânı gelmiş. 2Ddeki keyfi 3Dde alamadığımı belirterek yeni teknolojiyi söven ben, bu defa istendiği takdirde oyunların içine yeniliğin iyi bir şekilde yedirilebildiğini görmekten mutluluk duydum. Bilmeyenler için oyunu biraz açıklayalım Yapımda başlangıç noktasında bekleyen motor ve sürücüyü kontrol ediyoruz. Parkurlar ise sağa doğru uzayan ve içeriğinde çeşitli engeller içeren bir yapıya sahip. Bizden istenen parkuru başarı ile tamamlayarak bitişe ulaşabilmek. Ulaşabilmek, keza bu söylendiği kadar kolay olmuyor. Parkurlar içinde lastikler, kutular, tahtalar, kütükler, ateşler, boşluklar, rampalar bulunuyor. Aslında yalnızca bulunmakla da kalmıyor, parkurlar bu nesnelerden oluşuyor! Bu saydığım nesneler ve engeller belli şekilde dizilerek aşılması güç parkurlar yaratılıyor. Örneğin dikine konmuş kütükler, rampalar arası boşluklar, üst üste yığılmış kutular, yanan ateş gibi şeyler bol miktarda bulunuyor.


    Tehlikeli gösteri

    Trials 2: Second Editionda ilk olarak eğitim bölümlerini oynamanızı tavsiye ediyorum. Zaten gerçek birer oynanabilir bölüm olduklarından bitirmenizde fayda var. Yalnızca birkaç tuşla kontrol ettiğimiz motora, yukarı tuşu ile motora gaz veriyor, aşağı tuşu ile fren yaptırıyoruz, motoru durdurduğumuzda ise geri geri götürebiliyoruz. Motoru ayakta kullanan karakterimiz ağırlığını, sağ tuş ile öne, sol tuşla da arkaya veriyor. Parkurların engebeli olduğundan çokça söz ettik. İşte bu engelleri aşmak için motora seri şekilde hareket vermek gerekiyor. Örneğin bir boşluğa ağarlığı öne vermiş şekilde yaklaşıyor ve zıplamak için ağırlığı hemen geriye veriyoruz. Oldukça yaylanabilen motorumuz böylece sıçrıyor ve engeli aşıyor. Elbette tüm oyun oldukça el mahareti ve çabukluğuna bağlı şekilde ilerliyor. Bu bakımdan çok sayıda hata yapmak mümkün oluyor. Ayrıca sürüş esnasında sürücünün başı yere değdiği anda, zaten kontrol kaybedildiğinden parkurun o kısmı başarısız sayılıyor ve en yakın Checkpoint noktasına geri dönülüyor. Kontrol noktaları bölüm içinde çok sık sayabileceğimiz aralıklarla ve genellikle daha tehlikeli aksiyon ya da başarı gerektiren noktalar öncesinde konumlandırılmış. Siz yüksekten yere çakılır, uçuruma düşer, ya da sürücünün kafası yere değerse sistem otomatik olarak 5ten geriye sayıyor ve en yakın kontrol noktasına atıyor. Beş saniye beklememek için ise Backspace tuşuna basmak gerekiyor.

    Yapımda ilk olarak eğitimden başlayarak sırası ile kolay, orta, zor, Flip, Wheelie, Dynamic ve indirilebilir ana bölümleri ile karşımıza çıkıyor. Her ana bölüm kendi altında çok sayıda farklı parkur barındırıyor. Kolay, orta ve zor ana bölümlerinde amaç parkuru herkesten önce tamamlayabilmek. Keza internet üzerinde skorlar karşılaştırılarak en düşük zaman yakalanmaya çalışılıyor. Flip bölümünde ise parkurlar takla atmaya müsait rampalardan oluşuyor. Amaç ise en çok sayıda takla atmak ve yere sağlam konabilmek. Wheeliede ise parkurlar daha ziyade uzun ve engebesiz şekilde tasarlanmışlar. Keza burada amaç arka tekerlek üzerinde en uzun süre yol alabilmek. Dynamic bölümünde ise parkurlar dinamik engeller ile donatılmışlar. Bir bakıma bulmaca içerikli olduğu da söylenebilecek bu türde ilerleyebilmek için karşılaşılan engelleri uygun pozisyonlara genellikle çarparak düzenlemek gerekiyor. Örneğin aşılamayan çok kutu varsa çarparak dağıtmak ve daha ulaşılabilir bir seviyeye indirmek gerekiyor ya da dik duran tahtaya çarpıp, boşluğu kapatmasını sağlamak gerekiyor gibi farklı dinamik engeller ile uğraşılıyor.


    Eğlence vakti

    Toplamda 40 farklı oynanabilen bölüme sahip yapımda, yeni indirilebilen bölümlerle bu sayı elliyi aşıyor. Yeni çıkan bölümler oldukça internetten edinerek oynamakta mümkün kılınmış. İnternetten iyi bir skora sahip oyuncunun hayalet sürücüsü ile mücadele etmekte unutulmamış. Böylece yalnızca geçilmesi gereken bir süreden ibaret olunmayıp, ekrandaki hayalet motoru geçmeye çalışmak daha eğlenceli oluyor. Yapımda kullanılan sürücü 3D bez bebek modellemesine sahip. Yani yapılan davranışlara gerçekçi fiziksel tepkiler veriyor. İşin en acı yanı bir yere çarpınca ya da kafa üstü düşünce kemik kırılma sesinin dahi duyulabiliyor olması. Sanal olduğunu bilmeme rağmen, süratle yere toslayıp üstüne motoru düşen karakterime acımadım desem yalandır. Gerek karakterin, gerekse motorun tepkileri takdire şayan. Gerçekçi fizik hareketleri ve animasyonları ile izlemek dahi zevk veriyor. Keza bölüm tasarımları da oldukça iyi yapılmışlar. Hemen hemen aynı nesneleri görsek de, nesnelerin iyi kaplamaları ve güzel gölgelendirme ve ışıklandırmalar ile ortamlar çok daha iyi görünüyor. Bu arada motorun farı dahi unutulmamış ve önünü aydınlattığını belirtmekte fayda var. Trials 2: Second Edition genel olarak oldukça eğlenceli bir yapıya ve yüksek bir oynanabilirliğe sahip. Başına geçip uzun saatler ayrılmamak mümkün. Kimi zaman ne hikaye ne süpersonik efektler içermeyen bu tip oyunların çok daha eğlenceli olduğunu görmek oldukça enteresan.


    İşletim Sistemi:
    Windows XP (32-bit) , Windows Vista (32-bit yada 64-bit)
    İşlemci: 1,5 GHz Intel Pentium 4, AMD Athlon XP 1500+
    RAM: 256 MB
    Ekran Kartı: 128 MB , Nvidia GeForce FX 5600 , ATI Radeon 9500 , Intel GMA 950
    HDD: 220 MB
#12.07.2009 16:54 0 0 0