[FONT="Arial Narrow"]Hacettepe Üniversitesi (HÜ) Beslenme ve Diyetetik Bölüm Başkanı Prof Dr Tanju Besler, insanların hayatlarının her döneminde süt ve süt ürünlerine ihtiyaç duyduklarını belirterek, günde en az iki su bardağı süt tüketilmesi gerektiğini ifade etti
Bir su bardağı sütle 6 yaşında bir çocuğun günlük kalsiyum ihtiyacının yaklaşık yüzde 52'sinin, protein ihtiyacının yüzde 35'inin, fosfor ihtiyacının yüzde 55'inin karşılandığını ifade eden Prof Dr Besler, sütün özellikle guatr hastalığının en önemli sebebi olan iyot eksikliğini de yüzde 30 oranında giderdiğini kaydetti
Türkiye'de günlük süt tüketiminin azaldığını ancak gazlı içecek tüketiminin arttığını belirten Prof Dr Besler, ''Yıllık kişi başı süt tüketimi Türkiye'de 23 litredir Bu oran dünya ortalamasının altında'' diye konuştu
Beynin gelişiminden, kanserle mücadeleye kadar pek çok alanda sütün önemli bir savunucu olduğunu dile getiren Besler, ''İnsanlar yaşamının her döneminde süt ve süt ürünlerine ihtiyaç duyarlar Bu nedenle, günde en az iki su bardağı süt tüketilmelidir'' dedi
-''AÇIK SÜTÜN AMBALAJLI SÜTE GÖRE UCUZ OLDUĞU GÖRÜŞÜ''-
HÜ Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Prof Dr Serhat Ünal ise sütün dışardan gelen zararlı bakterilerin yaşaması ve çoğalmasına uygun bir ortam olduğunu ifade ederek, sütün üretiminden tüketimine kadar tüm evrelerde korunması gerektiğini dile getirdi
Yapılan araştırmalarda açık sütün hijyen ve besin değeri açısından uygun olmadığının belirlendiğini anlatan Ünal, şunları kaydetti:
''Ülkemizde açık süt tüketiminin çok yaygın olması, sağlıklı beslenme konusunda yaşanılan sıkıntılardan biridir Açık süt tüketiminin ülkemizde bu kadar yaygın olmasının en önemli nedenlerinden biri, ambalajlı süte göre daha ucuz olduğu görüşüdür Ancak besin değerinin yetersizliğinin ötesinde açık sütün yol açabileceği hastalıkların tedavisinin daha masraflı olacağı unutulmamalıdır Sağlık için güvenlik, tüm faktörlerin üzerinde olmalıdır''

Beğeniler: 0
Favoriler: 0
İzlenmeler: 346
favori
like
share