Leo Belgicus Haritalar

Son güncelleme: 14.07.2009 18:34
  • Leo Belgicus Haritalar - Leo Belgicus Haritalar Nedir

    noimage
    Claes Jansz, Visscher, 1609.

    Leo Belgicus, Belçika Aslanı ya da Hollanda Aslanı'nın Latince'deki karşılığıdır ve Alçak Ülkeler'in (Hollanda ve Belçika) aslan biçiminde yapılmış haritasıdır.
    İlk Leo Belgicus, Hollanda bağımsızlığı için 80 yıl boyunca savaşırken, Avusturya'lı haritacı Michael Aitzinger tarafından 1583 yılında çizilmiştir. Aslan figürü, bir çok Hollanda bölgesinin bayrağında bulunan aslan figüründen esinlenilmiştir.
    Aitzinger'in bu haritası daha önce çizilecek olan benzeri haritaların ilki olmuştur. Değişik tasarımları olmuştur. En bilinen ve genel olanında aslanın başı ülkenin kuzeydoğusunda kuyruğu ise güneydoğusunda bulunmaktadır. Bunun en ünlü örneği Claes Janszoon Visscher'in çizmiş olduğu 1609 tarihli haritadır. Bu harita 80 Yıl Savaşlarından sonra 12 yıl boyunca süren ateşkes zamanında çizilmiştir. En az rastlanan tasarımı ile Jodocus Hondius tarafından 1611 yılında çizilmiş olanıdır.
    Üçüncü versiyonu ile savaşın daha ileri aşamalarında Hollanda Cumhuriyeti'nin bağımsızlığı Westphalia Barışı ile 1648 yılında sağlandıktan sonra çizilmiştir. Bu versiyona Leo Hollandicus yani Hollanda Aslanı denmektedir ve sadece Hollanda bölgesini içermektedir. Bunların ilk örneklerinden biri 1625 yıllarında Visscher tarafından basılmıştır.


    noimage
    Jodocus Hondius tarafından, 1611 yılında yapılmış ender rastlanan bir Leo Belgicus örneği.
#14.07.2009 18:34 0 0 0